Μαντζουράνα, αρωματικό φυτό για παρτέρια στον κήπο

 

Η μαντζουράνα (Origanum majorana, Lamiaceae) είναι αρωματικό φυτό του γένους Origanum και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια Lamiaceae. Είναι ενδημικό φυτό πολλών περιοχών στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία όπου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια και ως βότανο (αφέψημα) με ηρεμιστικές – χαλαρωτικές ιδιότητες.

Είναι ένα βότανο – αρωματικό φυτό που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα βοτανόκηπο ή παρτέρι με αρωματικά στον κήπο. Άνετα φυτεύεται και σε γλάστρα στη βεράντα.

Συγγενές αρωματικό με τη ρίγανη. Έχει πιο ήπια- γλυκιά γεύση και λεπτό άρωμα και χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να αρωματίσει σούπες, διάφορες σαλάτες, πίτσες, λουκάνικα και φαγητά με κρέας και ψάρι.

Βοτανική ταξινόμηση: Η μαντζουράνα είναι φυτό του γένους Origanum που περιλαμβάνει πάνω από τριάντα ετήσια και πολυετή φυτά. Στην οικογένεια Lamiaceae (παλαιότερα Labiatea) που ανήκει ταξινομούνται 236 γένη φυτών με έως και περισσότερα από7000 είδη. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν επίσης, η σάλβια, η ρίγανη, η μέντα και ο δυόσμος.

Καταγωγή: Είναι ενδημικό φυτό πολλών περιοχών στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, Βόρεια Αφρική, Ιταλία, Μικρά Ασία και αλλού.

Κοινά ονόματα: Μαντζουράνα.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια. Είναι βρώσιμο.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της μαντζουράνας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό που σχηματίζει τούφα με ύψος 40 – 60 cm και ίδιο πλάτος. Αναπτύσσεται πολύ καλά στο έδαφος αλλά και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με την προσθήκη καλής ποιότητας φυτοχώματος.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι πολύ ευωδιαστά, ωοειδή, 1-2cm πλάτος, εκφύονται αντίθετα, γκριζοπράσινου χρώματος, χνουδωτά. Το φυτό σχηματίζει τούφα.. Τα φύλλα του, διατηρούν πολύ καλά το άρωμά τους και αποξηραμένα.

Άνθη: Είναι μικρά, λευκού χρώματος, εκφύονται επάκρια σχηματίζοντας μικρές ταξιανθίες.

Περίοδος ανθοφορίας: Το καλοκαίρι, από Ιούνιο ως Αύγουστο και μετά την ωρίμανσή τους δημιουργούνται χιλιάδες μικροί σπόροι.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο σαρκώδες ριζικό σύστημα που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της μαντζουράνας

Συμβουλές για το χώμα: Καλλιεργείται σε υγρά, πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη με Ph 5,5- 6,5. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Χρειάζεται σκαλίσματα και συχνή αφαίρεση των ζιζανίων.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά στο άμεσο ηλιακό φως και λιγότερο σε ημισκιά. Γλάστρες με μαντζουράνα στην κουζίνα, το χειμώνα καλό είναι να μεταφέρονται κοντά σε παράθυρο με φως.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, και λιγότερο σε χαμηλές (-5 έως 40 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες που χρειάζεται η μαντζουράνα

Πότισμα: Η μαντζουράνα αγαπά πολύ το υγρό έδαφος αλλά με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικά ποτίσματα την άνοιξη, δύο φορές την εβδομάδα, και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι φυτό με αρκετές απαιτήσεις σε οργανικό λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα (1-2 φορές, άνοιξη και καλοκαίρι). Σημαντικό είναι να προσθέτουμε κόμποστ ή καλά χωνεμένη κοπριά όταν το φυτεύουμε και να επαναλαμβάνουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Προσελκύει πεταλούδες και μέλισσες. Προωθείται η φύτευση μαντζουράνας κοντά σε ανθοφόρους θάμνους, π.χ τριανταφυλλιές, γιατί απωθεί ορισμένους εχθρούς της.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της μαντζουράνας

Η μαντζουράνα δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση συλλέγουμε τις άκρες των μίσχων πριν ανθίσουν καθώς και τα φύλλα. Ταυτόχρονα βοηθάμε το φυτό για νέα ανάπτυξη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μαντζουράνας:

Ο πολλαπλασιασμός της, γίνεται την άνοιξη, μόνο με σπόρους είτε στο σπορείο – θερμοκήπιο είτε στη γλάστρα ή στο έδαφος και σε απόσταση 30 – 40cm. Προτιμείστε να φυτεύετε 4 ή 5 σπόρους μαζί.

 

Διατροφική αξία – Χρήση – Ιδιότητες:

Τα φύλλα και τα επάκρια τμήματα του φυτού χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα.

Η μαντζουράνα ως βότανο ή ως συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής, προτείνεται από ειδικούς γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα (πηγή USDA): Ανά 100gr περιέχει 272 θερμίδες, λίπος 7γρ, υδατάνθρακες 61γρ. Επίσης περιέχουν πρωτεΐνες 13γρ, (Βιταμίνη Α 161% Βιταμίνη C 85%, Βιταμίνη Β-6 60%, Ασβέστιο 199%, Σίδερο 459% Μαγνήσιο 86%).

Χρησιμοποιείται ακόμη ως βότανο (αφέψημα) με ηρεμιστικές – χαλαρωτικές ιδιότητες, ευεργετικές για το πεπτικό σύστημα. Τέλος επειδή έχει ήπια- γλυκιά γεύση και λεπτό άρωμα, χρησιμοποιείται στην κουζίνα για να αρωματίσει σούπες, διάφορες σαλάτες, πίτσες, λουκάνικα, ομελέτες και φαγητά με κρέας και ψάρι.

 

Φύτευση μαντζουράνας στον κήπο και τη βεράντα

Είναι εύκολο φυτό στην καλλιέργεια της και μπαίνει σχεδόν παντού στον κήπο. Δημιουργεί όμορφα, αρωματικά παρτέρια και συνδυάζεται με άλλα βότανα και αρωματικά φυτά.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: