Ο δυόσμος είναι ένα από τα πιο εύκολα αρωματικά φυτά, τόσο στην καλλιέργεια του στον κήπο ή το λαχανόκηπο όσο και στον πολλαπλασιασμό του. Το μυστικό του είναι το συχνό πότισμα. Συνήθως φυτεύεται σε συνδυασμό και με άλλα αρωματικά (βασιλικό, δενδρολίβανο, ρίγανη, αρμπαρόριζα κα.) σε παρτέρια με αρωματικά φυτά, αλλά και μόνος του σε γλάστρες.

 

Δυόσμος πολλαπλασιασμός

Δυόσμος - Mentha spicata, Lamiaceae

 

Ο πολλαπλασισμός στον δυόσμο γίνεται πολύ εύκολα και με τους τρεις συνηθέστερους τρόπους πολλαπλασιασμού.  Πιο συγκεκριμένα πολλαπλασιάζεται εύκολα με το σπόρο, με διαχωρισμό του φυτού σε δύο ή περισσότερα τμήματα ή με μοσχεύματα που βγάζουν ρίζες στο νερό.

Δυόσμος πολλαπλασιασμός με σπόρο

Πρώτα από όλα αξίζει να σημειωθεί ότι ο σπόρος του δυόσμου βλαστάνει σχεδόν παντού! Για το λόγω αυτό συχνά όταν υπάρχουν στον κήπο φυτά δυόσμου που καρπίζουν, την επόμενη περίοδο εμφανίζονται νέα φυτά σε πολλά σημεία του κήπου. Η σπορά μπορεί να γίνει από τις αρχές έως τα τέλη της άνοιξης είτε απ’ ευθείας στο παρτέρι ή τη γλάστρα, είτε σε σπορείο. Στην περίπτωση που η σπορά γίνει σε σπορείο ακολουθεί μεταφύτευση ένα μήνα σχεδόν μετά τη σπορά.

Δυόσμος πολλαπλασιασμός με διαίρεση

Επιπλέον ο δυόσμος μπορεί εξίσου εύκολα να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση. Έτσι μεγάλα φυτά δυόσμου μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ή περισσότερα τμήματα φυσικά μαζί με τις ρίζες και χώμα τους. Αμέσως μετά μπορούν να φυτευτούν σε νέα σημεία στον κήπο ή σε νέες γλάστρες. Ακολουθεί η προσθήκη του απαραίτητου χώματος και φυσικά πότισμα. Πολύ σπάνια τα νέα φυτά δυόσμου να μην επιβιώσουν. Επιπλέον αυτός είναι και ο πιο γρήγορος τρόπος δημιουργίας νέων φυτών δυόσμου.

Πολλαπλασιασμός δυόσμος

 

Πολλαπλασιασμός δυόσμος

Δυόσμος πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Τέλος, ο τρίτος τρόπος πολλαπλασιασμού του δυόσμου είναι με μοσχεύματα. Από μεγάλα φυτά κόβονται νεαροί βλαστοί και τοποθετούνται σε δοχείο με νερό. Τα μοσχεύματα δυόσμου θα δημιουργήσουν ρίζες σε λίγες μέρες και θα μπορούν να φυτευτούν σε νέες θέσεις.

Δεν είναι τυχαίο που ο δυόσμος δεν έλειπε από καμία παραδοσιακή αυλή καθώς είναι ιδιαίτερα αρωματικό φυτό και εύκολο στην καλλιέργεια. Επιπλέον χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε σαλάτες καθώς και για κοκτέιλ mojito όπου έχουν δημιουργηθεί και συγκεκριμένες ποικιλίες. Τέλος στον κήπο καλό είναι να περιορίζεται γιατί έχει εδαφοκαλυπτικές τάσεις.