Ο δυόσμος είναι ένα από τα πιο εύκολα αρωματικά φυτά, τόσο στην καλλιέργεια του στον κήπο ή το λαχανόκηπο όσο και στον πολλαπλασιασμό του. Το μυστικό του είναι το συχνό πότισμα.

Ο δυόσμος φυτεύεται σε συνδυασμό και με άλλα αρωματικά (βασιλικό, δενδρολίβανο, ρίγανη, αρμπαρόριζα κα.) σε παρτέρια με αρωματικά φυτά, αλλά και μόνος του σε γλάστρες.

Είναι ιδιαίτερα αρωματικό φυτό. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε σαλάτες καθώς και για κοκτέιλ mojito όπου έχουν δημιουργηθεί και συγκεκριμένες ποικιλίες.

 

Δυόσμος - Mentha spicata, Lamiaceae

 

Ο δυόσμος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και με τους τρεις συνηθέστερους τρόπους δηλαδή με το σπόρο, με διαχωρισμό του φυτού σε δύο ή περισσότερα τμήματα ή με μοσχεύματα που βγάζουν ρίζες στο νερό.

  1. Ο σπόρος του δυόσμου βλαστάνει σχεδόν παντού. Φυτά δυόσμου που καρπίζουν, την επόμενη περίοδο εμφανίζονται νέα φυτά σε πολλά σημεία του κήπου.
  2. Μεγάλα φυτά δυόσμου μπορούν να διαχωριστούν σε δύο ή περισσότερα τμήματα τα οποία και θα φυτευτούν σε νέες σημεία στον κήπο. Πολύ σπάνια τα νέα φυτά δυόσμου να μην επιβιώσουν.
  3. Ο τρίτος τρόπος πολλαπλασιασμού γίνεται με μοσχεύματα που κόβονται από μεγάλα φυτά και μπαίνουν σε δοχείο με νερό. Τα μοσχεύματα δυόσμου θα βγάλουν ρίζες σε λίγες μέρες και θα μπορούν να φυτευτούν σε νέες θέσεις.

Πολλαπλασιασμός δυόσμος

 

Πολλαπλασιασμός δυόσμος