Κάκτοι σε ακατάλληλα σημεία και χωρίς φροντίδα μεταφυτεύονται και τοποθετούνται στις τελικές τους θέσεις.

Από την ομάδα του greenconcept.gr – Οι γεωπόνοι του Green Concept αναλαμβάνουν τη φροντίδα των φυτών, τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του κήπου σας. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

Οι κάκτοι είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία φυτών με μοναδικά καλλωπιστικά χαρακτηριστικά και φανατικό κοινό! Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τους κάκτους σαν τα πιο ανθεκτικά φυτά του κήπου, του μπαλκονιού ακόμα και του εσωτερικού χώρου. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται πράγματι για ανθεκτικά φυτά με μικρές απαιτήσεις, αρκεί να τους έχουν εξασφαλιστεί οι σωστές συνθήκες ανάπτυξης.

Τι γίνεται όμως όταν οι κάκτοι βρεθούν σε ακατάλληλες συνθήκες και αφεθούν χωρίς περιποίηση; Αυτό συνέβει στους κάκτους που θα δούμε στη συνέχεια. Φυτεύτηκαν σε αυτοποτιζόμενες γλάστρες χωρίς αποστραγγιστική στρώση και τοποθετήθηκαν στα κάγκελα μπαλκονιού ακριβώς στο σημείο που τελειώνει το σκέπαστρο. Έτσι τα φυτοδοχεία δέχονταν όλα τα νερά που έπεφταν πάνω στο σκέπαστρο και οι κάκτοι υπερποτίζονταν. Το χώμα στις γλάστρες παρέμενε διαρκώς υγρό και το νερό λίμναζε με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πολλά ζιζάνια αλλά και βρύα.
Φυσικά αυτές οι συνθήκες ανάπτυξης δεν είναι κατάλληλες για αυτή την κατηγορία φυτών. Οι κάκτοι αν παρέμεναν σε αυτές τις συνθήκες σύντομα θα καταστρέφονταν. Το ριζικό σύστημα θα σάπιζε και το υπέργειο τμήμα θα γινόταν αρχικά μαλακό και υδαρό και στη συνέχεια θα κατέρρεε.

Καθαρισμός και μεταφύτευση

Αρχικά οι γλάστρες με τους κάκτους απομακρύνθηκαν από αυτό το σημείο και διαχωρίστηκαν από τον αυτοποτισμό τους. Μετά αφέθηκαν λίγες μέρες σε προστατευμένο σημείο ώστε να αποστραγγίσει όσο ήταν δυνατόν το υπόστρωμα. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με προσοχή τα ζιζάνια και τα βρύα που είχαν αναπτυχθεί στην επιφάνεια του εδάφους.


Το επόμενο βήμα ήταν η επιλογή των φυτοδοχείων για την μεταφύτευση των κάκτων. Επιλέχθηκαν πήλινα γλαστράκια με το κατάλληλο μέγεθος για τη φιλοξενία των τριών κάκτων και του παχύφυτου (Aloe zervina). Σε κάθε γλαστράκι τοποθετήθηκε στον πυθμένα ελαφρόπετρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση. Για το γέμισμα των φυτοδοχείων χρησιμοποιήθηκε και τα γλαστράκια ήταν έτοιμα για την μεταφύτευση των κάκτων και του παχύφυτου.


Στη συνέχεια με χοντρό γάντι και εφημερίδες οι κάκτοι απομακρύνθηκαν από το παλιό τους χώμα και τοποθετήθηκαν στο υπόστρωμα που θα τους εξασφαλίσει σωστή ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες τους. Από το παχύφυτο διαχωρίστηκαν έρριζα μοσχεύματα και μεταφυτεύτηκαν επίσης σε πήλινα γλαστράκια.


Τέλος οι κάκτοι και τα παχύφυτα τοποθετήθηκαν σε θέσεις που δέχονται άμεσα ηλιακό φως αρκετές ώρες την ημέρα. Το αρχικό υπόστρωμα των κάκτων πριν τη μεταφύτευση ήταν πολύ υγρό, επομένως το πότισμα στα νέα γλαστράκια μπορεί να περιμένει για λίγες μέρες. Στην αρχή της άνοιξης η λίπανση με λίπασμα για κάκτους και παχύφυτα θα ενισχύσει την ανάπτυξή τους.