Ανοιξιάτικες εργασίες στον κήπο
Η άνοιξη είναι η εποχή του κήπου! Ωστόσο οι εργασίες που απαιτούνται για να απολαύσει κανείς την ομορφιά και τη δροσιά του είναι πολλές. Για παράδειγμα η προετοιμασία των δένδρων, το κλάδεμα, η φύτευση νέων λουλουδιών, αρωματικών και λαχανικών είναι κάποιες από αυτές. Επιπλέον αν ο κήπος έχει χλοοτάπητα σημαντική είναι η συντήρηση και η βελτίωσή του. Τέλος αν υπάρχουν ειδικές κατασκευές όπως ένας βραχόκηπος ή υδρόκηπος χρειάζονται και αυτές τη δική τους συντήρηση.
Κλάδεμα και Κορυφολόγημα
Αρχικά το κλάδεμα των θάμνων και των δέντρων είναι από τις πρώτες και πιο βασικές εργασίες. Διενεργείται την άνοιξη, συνήθως από Μάρτιο έως Απρίλιο κι εφόσον έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και έχει περάσει ο κίνδυνος του παγετού. Οι στόχοι και άρα και η εφαρμογή του κλαδέματος διαφέρει ανάλογα με το φυτό και τη χρήση του.
Έτσι για παράδειγμα στα καρποφόρα δέντρα αφαιρούμε τους ασθενικούς κι αδύναμους βλαστούς και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχήμα στο δέντρο. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς και τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων και τα αποδυναμώνουν. Επιπλέον με το κλάδεμα πετυχαίνουμε την αραίωση της κόμης και την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την καλύτερη ανάπτυξη του δέντρου. Ακόμα σε περιπτώσεις προσβολών από διάφορες ασθένειες το κλάδεμα βοηθάει στην μείωση της προσβολής και στην ενδυνάμωση των κλαδιών.
Από την άλλη οι καλλωπιστικοί θάμνοι κλαδεύονται ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους. Το κίτρινο γιασεμί και η φορσύθια κλαδεύονται ελαφρά όταν όμως ολοκληρωθεί η άνθισή τους. Στις τριανταφυλλιές πρέπει να αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί, αλλά και τα πρώιμα μπουμπούκια για αύξηση της ανθοφορίας.
Επιπλέον από τον Απρίλιο και μετά μπορούμε να ψαλιδίζουμε κατά διαστήματα τις μπορντούρες και τους φράχτες έτσι ώστε να διατηρείται το σχήμα τους. Τέλος κατά τον Μάιο- Ιούνιο κορυφολογούμε, κόβουμε δηλαδή τις νεαρές κορυφούλες, τα πολυετή και ετήσια ποώδη. Κορυφολόγημα χρειάζονται εκείνα τα φυτά που σχηματίζουν έναν κύριο ανθοφόρο βλαστό όπως για παράδειγμα το σκυλάκι και η σάλβια. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν νέους πλάγιους βλαστούς που θα δώσουν νέα και περισσότερα άνθη. Φυτά όπως τα χρυσάνθεμα, τα γεράνια, οι σενεράριες, οι βαμβακούλες κι άλλα θα πρέπει να κορυφολογούνται κατά τον Μάιο-Ιούνιο σκοπεύοντας στην αύξηση της ανθοφορίας.
Καθαρισμός από ζιζάνια και φερτά υλικά
Ακόμα μία βασική εργασία που γίνεται στις αρχές της άνοιξης είναι ο καθαρισμός των παρτεριών και των ελεύθερων επιφανειών με χώμα από ζιζάνια. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα πιθανών να έχουν μεταφερθεί στον κήπο φερτά υλικά όπως πέτρες, κλαδιά, σκουπίδια και άλλα. Επομένως μαζί με την αφαίρεση των ζιζανίων καθαρίζεται ο χώρος από φύλλα, κλαδιά, πέτρες και άλλα υλικά. Στη συνέχεια αν υπάρχουν σημεία στον κήπο που έχουν εδαφοκάλυψη με βότσαλο, χαλίκι, φλοιό πεύκου ή άλλα υλικά, χρειάζεται αυτά να συμπληρωθούν.
Λίπανση και βελτίωση του εδάφους
Η λίπανση των φυτών και η βελτίωση του εδάφους είναι επίσης μία εργασία που ξεκινά την άνοιξη. Πιο συγκεκριμένα η λίπανση αφορά στα φυτά που είναι ήδη εγκατεστημένα στον κήπο ή στις γλάστρες και χρειάζονται μια ώθηση για να αρχίσουν την ανοιξιάτικη ανάπτυξη. Ανάλογα με το είδος του φυτού γίνεται και η επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος. Έτσι στην αγορά κυκλοφορούν λιπάσματα για ανθοφόρα καλλωπιστικά, για θάμνους και κωνοφόρα, για πράσινα φυτά, για τον χλοοτάπητα και διάφορα άλλα που καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε κήπου.
Από την άλλη η βελτίωση του εδάφους αφορά συνήθως τμήματα του κήπου που είτε ανανεώνονται κάθε χρονιά είτε φυτεύονται για πρώτη φορά ή φιλοξενούν δέντρα. Όπως για παράδειγμα παρτέρια με ετήσια καλλωπιστικά, μικροί οικιακοί οπωρώνες, λαχανόκηποι. Στα τμήματα αυτά του κήπου μπορούν να αναμειχθούν με το χώμα διάφορα εδαφοβελτιωτικά όπως κόμποστ, ελαφρόπετρα, κοπριά. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η δομή, η σύσταση αλλά και η γονιμότητα του εδάφους.
Σπορά και φύτευση
Αδιαμφισβήτητα η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης. Έτσι νέα φυτά θα φυτευτούν ή θα σπαρούν για να αντικαταστήσουν αυτά που χάλασαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και για να εμπλουτίσουν τον κήπο. Την άνοιξη σπέρνουμε διάφορα φυτά που θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Ο Απρίλιος και οι πρώτες μέρες του Μαΐου είναι ιδανική εποχή για να σπείρουμε καλλωπιστικά λουλούδια αλλά και για να φυτέψουμε βολβούς. Σπέρνοντας τα φυτά αυτά κατά διαστήματα από 1 έως 2 εβδομάδες και όχι ταυτόχρονα, επιτυγχάνουμε συνεχή ανθοφορία στον κήπο.
Χλοοτάπητας
Την άνοιξη και το καλοκαίρι ο χλοοτάπητας αρχίζει να γίνεται πιο απαιτητικός σε σχέση με το χειμώνα αφού οι ανάγκες του τόσο σε νερό όσο και σε θρεπτικά στοιχεία αυξάνονται. Την άνοιξη καλό θα ήταν, μετά το πρώτο κούρεμα, να γίνει ένας αερισμός του εδάφους. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της συμπίεσης που έχει δεχθεί το έδαφος κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο αερισμός του «οικιακού» χλοοτάπητα μπορεί να γίνει με μια πιρούνα που ανοίγει μικρές τρύπες στο έδαφος. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν εξειδικευμένα μηχανήματα για αυτή την εργασία. Ο αερισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του νερού αλλά και του λιπάσματος από τον χλοοτάπητα. Ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι υγρό ή όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Μετά τον αερισμό είναι απαραίτητο το πότισμα.
Για τη λίπανση του χλοοτάπητα προτιμούμε τα οργανικά λιπάσματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Και σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα και η ποσότητα της λίπανσης εξαρτάται από το είδος του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία του χλοοτάπητα.
Λαχανόκηπος
Η προετοιμασία του λαχανόκηπου αρχίζει από το Μάρτιο με τον καθαρισμό και ένα όργωμα του εδάφους μέχρι τα 30 εκατοστά βάθος. Ταυτόχρονα η προσθήκη κοπριάς, κόμποστ και άλλων εδαφοβελτιωτικών είναι σημαντική για τον εμπλουτισμό του χώματος με οργανικά στοιχεία. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει σπορά λαχανικών ή να φυτευτούν έτοιμα φυτά στο λαχανόκηπο. Συνήθως τα περισσότερα λαχανικά σπέρνονται στο σπορείο νωρίς την άνοιξη και μεταφυτεύονται λίγο αργότερα στο λαχανόκηπο. Ωστόσο σε αρκετά μπορεί να γίνει και απ’ ευθείας σπορά. Στο λαχανόκηπο μπορούμε επίσης να σπείρουμε ή να φυτέψουμε αρωματικά φυτά της κουζίνας όπως βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, μέντα και πολλά άλλα.
Το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι τακτικό, καθώς τα λαχανοκομικά φυτά είναι συνήθως απαιτητικά σε νερό. Κατά τη φύτευση αλλά και μετά, το έδαφος θα πρέπει να ποτίζεται αρκετά έτσι ώστε να μπορέσουν τα νεαρά φυτά να προσαρμοστούν και να ριζώσουν καλά. Επίσης το πότισμα θα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Το πότισμα με σταγόνες είναι το πλέον κατάλληλο διότι δεν γίνεται σπατάλη νερού και δεν βρέχονται τα υπέργεια μέρη των φυτών.
Συντήρηση βραχόκηπου
Οι εργασίες που απαιτεί ο βραχόκηπος την άνοιξη αφορούν στον καθαρισμό και την διαμόρφωση του. Όπως στον υπόλοιπο κήπο έτσι και στον βραχόκηπο αφαιρούνται τα ζιζάνια και τα φυτά που μαράθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει απομακρυνθεί αρκετό χώμα από το βραχόκηπο εξαιτίας των βροχών, μετά το ξεβοτάνισμα, πρέπει να αναπληρωθεί.
Στη συνέχεια ακολουθεί το κλάδεμα και η συντήρηση που ίσως χρειάζονται τα φυτά του βραχόκηπου. Επίσης είναι η κατάλληλη εποχή να φυτευτούν νέα φυτά στις κενές θέσεις. Στο τέλος αν υπάρχει εδαφοκάλυψη στο βραχόκηπο συμπληρώνεται με φρέσκα υλικά.
Αυτόματο πότισμα
Τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική εργασία στην αρχή της νέας περιόδου είναι ο έλεγχος και η επισκευή του αυτόματου ποτίσματος. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι σχεδόν βέβαιο πως το αυτόματο πότισμα έχει υποστεί φθορές. Έτσι πρέπει να ελέγχονται οι βρύσες, η αρτιότητα των σωλήνων άρδευσης οι θέσεις αλλά και η λειτουργία των σταλαχτιφόρων σωλήνων, των σταλαχτών και των εκτοξευτήρων. Στο τέλος πρέπει να επαναπρογραμματιστεί ο προγραμματιστής του αυτόματου ποτίσματος και να ελεγχθεί η λειτουργία του.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment