Ανοιξιάτικες εργασίες στον κήπο
Η άνοιξη είναι η εποχή του κήπου. Οι εργασίες είναι πολλές, η προετοιμασία των καρποφόρων δένδρων, το κλάδεμα των καλλωπιστικών, η νέα φύτευση λουλουδιών, αρωματικών και λαχανικών, η βελτίωση και ανάπτυξη του χλοοτάπητα, η καθαριότητα και συντήρηση του βραχόκηπου και του υδρόκηπου.
ΚΛΑΔΕΜΑ, ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ, ΚΟΡΥΦΟΛΟΓΗΜΑ
ΚΛΑΔΕΜΑ, ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ, ΚΟΡΥΦΟΛΟΓΗΜΑ
Το κλάδεμα των θάμνων και των δέντρων γίνεται την άνοιξη, συνήθως από Μάρτιο έως Απρίλιο κι εφόσον έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και έχει περάσει ο κίνδυνος του παγετού. Στα καρποφόρα δέντρα αφαιρούμε τους ασθενικούς κι αδύναμους βλαστούς και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχήμα στο δέντρο.
Με το κλάδεμα πετυχαίνουμε την αραίωση της κόμης και την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται σε αυτή με σκοπό την καλύτερη ανάπτυξη του δέντρου. Σε περιπτώσεις προσβολών από διάφορες ασθένειες το κλάδεμα βοηθάει στην μείωση της προσβολής και στο ενδυνάμωση των κλαδιών.
Επιπλέον, οπωσδήποτε αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς και τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων και τα αποδυναμώνουν. Το κίτρινο γιασεμί και η φορσύθια κλαδεύονται ελαφρά όταν όμως ολοκληρωθεί η άνθησή τους.
Στις τριανταφυλλιές πρέπει να αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί, αλλά και να αφαιρούνται τα πρώιμα μπουμπούκια για αύξηση της ανθοφορίας. Από τον Απρίλιο και μετά μπορούμε να ψαλιδίζουμε κατά διαστήματα τις μπορντούρες και τους φράχτες έτσι ώστε να διατηρείται το σχήμα τους. Τέλος κατά τον Μάιο- Ιούνιο κορυφολογούμε τα πολυετή ποώδη.
Φυτά όπως τα χρυσάνθεμα, τα γεράνια, οι σενεράριες, οι βαμβακούλες κι άλλα θα πρέπει να κορυφολογούνται κατά τον Μάιο-Ιούνιο σκοπεύοντας στην αύξηση της ανθοφορίας.
ΣΠΟΡΑ-ΦΥΤΕΥΣΗ
Την άνοιξη σπέρνουμε διάφορα φυτά που θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Σπέρνοντας τα φυτά αυτά κατά διαστήματα από 1 έως 2 εβδομάδες και όχι ταυτόχρονα, επιτυγχάνουμε συνεχή ανθοφορία στον κήπο. Ο Απρίλιος και οι πρώτες μέρες του Μαΐου είναι ιδανική εποχή για να σπείρουμε:
- Αλθαία
- Δελφίνιο
- Ζίννια
- Ηλίανθο
- Ιπομέα
- Πετούνιες
- Κατηφέ
- Κόσμο
- Λούπινο
- Μοσχομπίζελο
- Άστρο
- Λεβάντα
- Φλόγα ή φωτιά ή Σάλβια
- Σελόζια
- Γυψοφίλη
- Νυχτολούλουδο
- Σκυλάκι
- Καλέντουλα
- Παπαρούνες
- Αγήρατο
- Καμπανούλα
Οι βασικές καλλιεργητικές εργασίες που χρειάζονται τα φυτά αυτά είναι κυρίως το σκάλισμα του εδάφους και η απομάκρυνση των ζιζανίων ενώ κάποια από αυτά απαιτούν κορυφολόγημα και στήριξη του βλαστού.
Κορυφολόγημα χρειάζονται εκείνα τα ετήσια που σχηματίζουν έναν κύριο ανθοφόρο βλαστό όπως το σκυλάκι, η σάλβια και οι βιολέτες, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέους πλάγιους βλαστούς που θα δώσουν νέα και περισσότερα άνθη.
Στήριξη χρειάζονται εκείνα τα ετήσια που το ύψος τους φτάνει περίπου το 1 μέτρο και ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε θέσεις που δεν προφυλάσσονται από τον αέρα.
Τον Αύγουστο μπορούμε να συλλέξουμε τους σπόρους από τους πανσέδες, τις βιολέτες και τα σκυλάκια και να τους αποθηκεύσουμε για να τους σπείρουμε την επόμενη άνοιξη, ενώ το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και το Σεπτέμβριο μπορούμε να ξεριζώσουμε τα φυτά που έχουν ολοκληρώσει το βιολογικό τους κύκλο και να σπείρουμε τα επόμενα ανοιξιάτικα φυτά.
Βολβώδη- ριζωματώδη
Όπως συμβαίνει και με τα ετήσια έτσι και με τα βολβώδη και ριζωματώδη, την άνοιξη φυτεύονται εκείνα που θα ανθίσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο όπως:
Τους μήνες που ακολουθούν τη φύτευση βολβών πρέπει να ξεβοτανίζουμε το χώρο τους και να αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη τους.
Επιπλέον ο Απρίλιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να φτιάξουμε καταβολάδες στο γιασεμί, την καμέλια, το αγιόκλημα, το κυδωνίαστρο και το πυξάρι, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορούμε να φυτέψουμε μοσχεύματα από γεράνια, φούξιες, λεβάντα, βουκαμβίλια, βιβούρνο και ευώνυμο.
ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ
Η προετοιμασία του λαχανόκηπου αρχίζει από το Μάρτιο με ένα όργωμα του εδάφους μέχρι τα 30 εκατοστά βάθος. Η προσθήκη κοπριάς κατά τη διαδικασία του οργώματος είναι σημαντική για τον εμπλουτισμό του χώματος με οργανικά στοιχεία. Η εργασία αυτή μπορεί να γίνει και στις πρώτες μέρες του Απριλίου. Στη συνέχεια μπορεί να σπαρούν ή να φυτευτούν έτοιμα φυτά που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα κέντρα κήπου.
Στην περίπτωση που επιλέγουμε να σπείρουμε, θα πρέπει μόλις βλαστήσουν οι σπόροι, να αραιώσουμε τα φυτά μας για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ευκολότερα. Το Μάιο πρέπει να στηρίξουμε το κύριο στέλεχος, υποστυλώνοντας τα ψηλά φυτά κι αυτά που έχουν βλαστούς που μπορεί να σπάσουν από το βάρος των καρπών, όπως τις ντοματιές, τις αγγουριές και τις φασολιές. Στο λαχανόκηπο μπορούμε επίσης να σπείρουμε ή να φυτέψουμε αρωματικά φυτά της κουζίνας όπως βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, μέντα και πολλά άλλα.
Το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι τακτικό, καθώς τα λαχανοκομικά φυτά είναι πολύ απαιτητικά σε νερό. Κατά τη φύτευση αλλά και μετά, το έδαφος θα πρέπει να ποτίζεται πολύ για να μπορέσουν τα νεαρά φυτάρια να προσαρμοστούν και να ριζώσουν καλά. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου το πότισμα γίνεται ανά δύο μέρες, ανάλογα βέβαια και τις θερμοκρασίες που επικρατούν ή τη θέση που είναι εγκατεστημένος ο λαχανόκηπος.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το πότισμα θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Το πότισμα με σταγόνες είναι το πλέον κατάλληλο διότι δεν γίνεται σπατάλη νερού και δεν βρέχονται τα υπέργεια μέρη των φυτών.
Φυτά που θα βρείτε σε κέντρα κήπου, έτοιμα για φύτευση
ΒΡΑΧΟΚΗΠΟΣ
Οι εργασίες που απαιτεί ο βραχόκηπος την άνοιξη αφορούν στον καθαρισμό και την διαμόρφωση του. Αφαιρούνται τα ζιζάνια που υπάρχουν καθώς και τα φυτά που μαράθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στις θέσεις τους φυτεύονται άλλα.. Αυτά πλαισιώνουν το φυτικό υλικό και ολοκληρώνουν την εικόνα του κήπου. Αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει απομακρυνθεί αρκετό χώμα από το βραχόκηπο εξαιτίας των βροχών, μετά το ξεβοτάνισμα, πρέπει να αναπληρωθεί.
Τα υπόλοιπα φυτά που θα παραμείνουν πρέπει να κλαδευτούν κατάλληλα και να αφαιρεθούν τα ξερά τμήματα τους έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν από τα όρια του βραχόκηπου. Με τη φύτευση ετήσιων φυτών μπορείτε να προσδώσετε χρώμα στο βραχόκηπό σας αλλά γενικά πρέπει να αποφεύγεται η πυκνή φύτευση φυτών και τοποθέτηση βράχων γιατί έτσι δυσκολεύεται η περιποίησή του χώρου. Απαραίτητα είναι τα διάφορα διακοσμητικά υλικά, όπως οι πέτρες, τα βότσαλα και τα υλικά εδαφοκάλυψης.
Η κάλυψη του γυμνού εδάφους με διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης όπως μικρό βότσαλο βοηθάει τόσο στην αισθητική αναβάθμιση του βραχόκηπου όσο και στη συγκράτηση του χώματος. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες είναι το καλύτερο σύστημα άρδευσης, αλλά θέλει προσοχή στην κάλυψη των λάστιχων έτσι ώστε να μην φαίνονται.
Κατάλληλα φυτά για βραχόκηπο που θα βρείτε σε κέντρα κήπου
- Κάκτοι
- Φόρμιο
- Γιούκα
- Δενδρολίβανο
- Λεβάντα
- Χαμαίροπας
- Αθάνατος
- Μπούζι
ΥΔΡΟΚΗΠΟΣ
Η παρουσία μιας λιμνούλας ή ενός σιντριβανιού σε ένα κήπο είναι σίγουρα ένα ισχυρό πλεονέκτημα που αποδίδει σε ολόκληρο το χώρο μεγαλύτερη αξία και αισθητική. Από την άλλη πλευρά όμως αυξάνονται κι οι απαιτούμενες εργασίες που σκοπό έχουν την συντήρηση και καθαρισμό του υδρόκηπου.
Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να καθαριστεί ο υδρόκηπος και να ανανεωθούν ή αντικατασταθούν τα φυτά και τα διάφορα αντικείμενα, που βρίσκονται γύρω ή μέσα σε αυτόν. Το άδειασμα του νερού πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια, εκτός εάν είναι απαραίτητο, για να μην επηρεάζεται το μικρο-περιβάλλον της. Κατά το άδειασμα της λίμνης πρέπει να αφαιρούνται τα φυτά, και να καθαρίζεται καλά, από τα διάφορα άλγη και τα ζιζάνια που θα έχουν αναπτυχθεί. Κάθε χρόνο και πριν την λειτουργία του σιντριβανιού καλό είναι να γίνεται έλεγχος και συντήρηση της αντλίας. Επιπλέον η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για τη λίπανση των φυτών του υδρόκηπου ενώ θα πρέπει να κόβονται οι ρίζες των φυτών που εξέχουν από τα δοχεία φύτευσης.
Το καλοκαίρι το νερό που εξατμίζεται λόγω της έντονης ζέστης θα πρέπει άμεσα να αντικαθίσταται, για να μην επηρεάζονται δυσμενώς τα φυτά και οι οργανισμοί που ζουν εκεί.
Επιπλέον το καλοκαίρι πρέπει να καθαρίζουμε, τα φύλλα των νούφαρων από τα έντομα ρίχνοντας νερό και να αφαιρούμε τα υπερώριμα άνθη των υδρόβιων φυτών πριν δημιουργηθούν οι σπόροι και πέσουν στη λίμνη.
ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ
Την άνοιξη και το καλοκαίρι ο χλοοτάπητας αρχίζει να γίνεται πιο απαιτητικός σε σχέση με το χειμώνα αφού οι ανάγκες του τόσο σε νερό όσο και σε θρεπτικά στοιχεία αυξάνονται. Την άνοιξη καλό θα ήταν, μετά το πρώτο κούρεμα, να γίνει ένας αερισμός του εδάφους που θα βοηθήσει στη μείωση της συμπίεσης που έχει δεχθεί το έδαφος κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο αερισμός του «οικιακού» χλοοτάπητα μπορεί να γίνει με μια πιρούνα που ανοίγει μικρές τρύπες στο έδαφος, εκτός και αν υπάρχει ειδικός λόγος όπου πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα μηχανήματα. Ο αερισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του νερού αλλά και του λιπάσματος από τον χλοοτάπητα όμως ποτέ δεν πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι υγρό ή όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.
Μετά τον αερισμό είναι απαραίτητο το πότισμα.
Τα κουρέματα κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι γίνονται συχνότερα και το ύψος κοπής γενικά είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του χειμώνα και εξαρτάται από την ποικιλία του γρασιδιού. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με το κούρεμα είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται μετά από βροχή ή πολύ νωρίς το πρωί και γενικά όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία γιατί ο κίνδυνος των μικυτολογικών ασθενειών είναι αυξημένος.
Αυξημένες κατά την περίοδο αυτή είναι και οι ανάγκες του χλοοτάπητα για άρδευση. Η ποσότητα και η συχνότητα των αρδεύσεων εξαρτάται τόσο από τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια όσο και από την ποικιλία του χλοοτάπητα. Καλό πάντος είναι να προγραμματίζουμε την άρδευση νωρίς το πρωί ή το αργά το απόγευμα μετά τη δύση του ηλίου, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες απώλειες λόγω της εξάτμισης.
Για τη λίπανση του χλοοτάπητα προτιμούμε τα οργανικά λιπάσματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Και σε αυτή την περίπτωση η συχνότητα και η ποσότητα της λίπανσης εξαρτάται από το είδος του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες και την ποικιλία του χλοοτάπητα.
Τέλος απαραίτητο για να έχουμε έναν όμορφο και περιποιημένο χλοοτάπητα, είναι η αφαίρεση των ζιζανίων. Το ξεβοτάνισμα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού αφαιρώντας τα ζιζάνια με το χέρι.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment