Το γεράνι είναι από τα καλλωπιστικά φυτά που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, που φυτεύονται απευθείας στις νέες τους θέσεις σε γλάστρες και παρτέρια στον κήπο.

Το γεράνι είναι από τα καλλωπιστικά φυτά που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα βλαστού. Εύκολα επίσης, πολλαπλασιάζονται το πελαργόνι, η βαμβακούλα και η αρμπαρόριζα. Η αναπαραγωγή νέων φυτών από μοσχεύματα έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν φυτά που πολλαπλασιάζονται δύσκολα και άλλα πολύ εύκολα. 

Τα γεράνια, τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες ανήκουν σε αυτά τα λουλούδια που αναπαράγονται πολύ εύκολα και γρήγορα με χλωρά μοσχεύματα. Έτσι λοιπόν, επιλέξτε τα φυτά με το επιθυμητό χρώμα λουλουδιών που σας αρέσουν να πολλαπλασιάσετε και απλά κόψτε χλωρά μοσχεύματα βλαστού που να έχουν τουλάχιστον 2 με 3 οφθαλμούς. Το μήκος των μοσχευμάτων πρέπει να είναι 10 – 15 εκατοστά. 

Αφού κόψετε τα μοσχεύματα, φυτέψτε τα σε καλό χώμα, σε γλάστρες ή παρτέρια. 

 

 

Τι χώμα να χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε τα νέα μοσχεύματα ώστε να ριζώσουν.

Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε τα μοσχεύματα θα πρέπει να είναι περισσότερο αμμώδες χωρίς οργανική ουσία. Χρησιμοποιήστε άμμο και φυτόχωμα εξωτερικού χώρου σε μία αναλογία 1 προς 4 δηλαδή ένα μέρος άμμο και τρία μέρη φυτόχωμα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε κατά πολύ την πιθανότητα να σαπίσουν τα μοσχεύματα λόγω υψηλής εδαφικής υγρασίας.

Ποτίστε πολύ καλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην ποτίζεται συνέχεια γιατί μπορεί να σαπίσουν τα μοσχεύματα.

 

Μην αφήνετε τις γλάστρες απότιστες και σε λίγες μέρες τα μοσχεύματα σας θα έχουν ριζώσει και τα νέα γεράνια σας θα είναι έτοιμα!  

 

Πότε είναι έτοιμα τα νέα φυτά γερανιού.

Τα νέα μας φυτά θα έχουν βγάλει ρίζες μετά από 15 με 20 μέρες. Θα είμαστε σίγουροι ότι έχουν ριζώσει καλά καθώς θα βλέπουμε να βγαίνουν καινούργια φύλλα. Από τότε και μετά μπορούμε να φυτέψουμε τα νέα μας γεράνια στις τελικές τους θέσεις στον κήπο ή στις γλάστρες μας στη βεράντα.

 

Διαβάστε επίσης: