Τα κωνοφόρα πέρα από την καλλωπιστική τους αξία είναι γνωστά για την αντοχή τους και τις μικρές απαιτήσεις συντήρηση.

 

Από την ομάδα του greenconcept.  Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα κωνοφόρα δεν έχουν δεχθεί τις σωστές φροντίδες ή δεν έχουν βρεθεί στις σωστές συνθήκες. Συνήθως το αποτέλεσμα είναι τελικά να έχουν αποκτήσει καφέ μπαλώματα ή έχουν ξεραθεί.

Πολλά κωνοφόρα να έχουν μεσογειακή καταγωγή και να είναι πλήρως εγκλιματισμένα στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καλλωπιστικά κωνοφόρα που συχνά επιλέγονται για τον κήπο.

Για παράδειγμα οι δημοφιλείς τούγιες, τα λέιλαντ και οι λεμονοκυπάρισσοι (Gold crest) δεν αρέσκονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι με την παρατεταμένη ζέστη αποκτούν προβλήματα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι ξηράνσεις τμημάτων των φυτών ή και ολικές ξηράνσεις δέντρων είναι πιο συχνές και περισσότερο σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Μάλιστα το κλάδεμα και η συντήρηση κωνοφόρων δέντρων στον κήπο αποτελεί βασική εργασία των επαγγελματιών γεωπόνων και κηπουρών. Επίσης συχνά ξεραίνονται καθολικά μεγάλα δέντρα ή και δενδροστοιχείες με κωνοφόρα. Γιατί όμως ξεραίνονται τα κωνοφόρα; μπορεί αυτό να προληφθεί ή αντιμετωπιστεί;

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σωστή συντήρηση κωνοφόρων στον κήπο

Πότισμα

Τα κωνοφόρα που μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση στον κήπο χρειάζονται τακτικό πότισμα για μερικούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα. Το συχνό πότισμα το πρώτο καλοκαίρι μετά τη μεταφύτευση είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Συνήθως τα κωνοφόρα του κήπου έχουν συμπαγή βλάστηση που ξεκινάει από το έδαφος.

Έτσι ακόμα και όταν ο καιρός είναι βροχερός χρειάζεται ένας έλεγχος για το αν το φυτό έχει ποτιστεί αρκετά. Συχνά το φύλλωμα εμποδίζει το νερό της βροχής να φτάσει στη βάση του φυτού. Μετά από ένα χρόνο οι ρίζες θα έχουν αναπτυχθεί αρκετά και το πότισμα μπορεί να περιοριστεί.

Γενικά στη χώρα μας τα κωνοφόρα χρειάζονται μέτριο έως λίγο πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος του κωνοφόρου και τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

 

Τούγια σε τσιμεντένια γλάστρα στον κήπο

Τούγια σε τσιμεντένια γλάστρα στον κήπο

 

Λίπανση

Παρά το πλούσιο φύλλωμά τους τα κωνοφόρα δεν χρειάζονται τακτικές λιπάνσεις. Μία λίπανση στην αρχή της άνοιξης, ίσως και μια ακόμη το φθινόπωρο θα ευνοήσει την ανάπτυξή τους. Με τις συνεχόμενες λιπάνσεις υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί το υπέργειο τμήμα πιο γρήγορα και δυσανάλογα σε σχέση με το ριζικό σύστημα.

 

Πότε και πως γίνεται το κλάδεμα κωνοφόρων

Το κλάδεμα στα κωνοφόρα γίνεται με σκοπό κυρίως τη διατήρηση του σχήματος και για τον έλεγχο της ανάπτυξης. Αρκετά από τα κωνοφόρα του κήπου δεν χρειάζονται καθόλου κλάδεμα. Όμως ακόμα και τότε θα πρέπει να αφαιρούνται αν υπάρχουν ξερά ή προσβεβλημένα από κάποια ασθένεια κλαδιά.

Η καταλληλότερη περίοδος για το κλάδεμα των κωνοφόρων είναι από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι. Το κλάδεμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Επιπλέον τα κλαδιά δεν πρέπει να κλαδεύονται περισσότερο από το ⅓ του μήκους τους.

Αντικατάσταση κατεστραμμένης κορυφής κωνοφόρου

Αρκετές φορές στα κωνοφόρα δέντρα και θάμνους που αναπτύσσονται σε πυραμιδοειδές σχήμα τυχαίνει να καταστραφεί η κορυφή και τελικά το κωνοφόρα να χάσει το σχήμα του.

Η αντικατάσταση της κορυφής γίνεται στις αρχές της άνοιξης με την επιλογή ενός πλάγιου βλαστού όσο πιο κοντά στην κορυφή γίνεται. Ο βλαστός αυτός, που πρέπει να είναι εύρωστος και υγιής, λυγίζει προς τα πάνω και στερεώνεται σε αυτή τη θέση με τη βοήθεια ενός λεπτού ξύλου που δένεται στον κορμό του φυτού. Έτσι σταδιακά το κωνοφόρο αποκτά ξανά το σχήμα του.

 

Τούγια σε γλάστρα στον κήπο

Τούγια σε γλάστρα στον κήπο

 

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα ;

Στα καλλωπιστικά κωνοφόρα συναντάμε συνήθως δύο τύπους ξήρανσης, μερική ξήρανση κλαδιών και ολική ξήρανση δέντρων.

Η πρώτη αφορά ξηρά τμήματα (καφέ κηλίδες δηλαδή, ξερά κλαδιά που μπορεί να προκύψουν στα κωνοφόρα που προέρχονται από διάφορους παράγοντες με τον πιο συνηθισμένο το λανθασμένο κλαδεμα. Στην πλειοψηφία τους τα κωνοφόρα δέντρα και θάμνοι δεν αναβλαστάνουν από το παλιό ξύλο. Έτσι αν κλαδευτουν αυστηρά και αποκαλυφθεί του εσωτερικό του φυλλώματος θα μοιάζει σαν να έχει ανοιχτεί μία καφέ τρύπα που δεν θα καλυφθεί από νέα βλάστηση.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε καφέ κηλίδες ή ακόμα και σε ολική ξήρανση είναι οι κακές συνθήκες ανάπτυξης. Η ξηρασία αλλά και ο παρατεταμένος παγετός ή οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν ξηράνσεις στα κωνοφόρα.

Τέλος μυκητολογικές ασθένειες των ριζών με πιο συνηθισμένη τη φυτόφθορα μπορούν να δημιουργήσουν ξηράνσεις στο υπέργειο τμήμα ή να καταστρέψουν και ολόκληρο το φυτο.

Ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τα κωνοφόρα;

Τα κωνοφόρα αν και ανθεκτικά έχουν τρεις βασικές προσβολές. Οι δύο είναι εντομολογικής φύσεως καθώς προσβάλλονται από αφίδες και τετράνυχο, ενώ η τρίτη και πιο σημαντική είναι η προσβολή από φυτόφθορα (μύκητας).

Οι αφίδες τρέφονται (απομυζούν) από τους χυμούς του φυλλώματος αφήνοντας τα κολλώδη του εκκρίματα στο φύλλωμα και τους βλαστούς των κωνοφόρων. Ο τετράνυχος επίσης τρέφεται από το φύλλωμα των κωνοφόρων αφήνοντας τους ιστούς του στο φύλλωμα και τους βλαστούς.

Τέλος η φυτόφθορα είναι μύκητας εδάφους που προσβάλλει αρχικά το ριζικό σύστημα και στη συνέχεια το υπέργειο τμήμα των κωνοφόρων. Το πρόβλημα είναι ότι όταν αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα στο υπέργειο τμήμα είναι ήδη αργά καθώς φαίνεται ότι η προσβολή έχει επεκταθεί αρκετά και συχνά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα την ξήρανση ακόμα και ολόκληρου του δέντρου. Έχει φανεί ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες συνεπικουρούν στην αύξηση των συμπτωμάτων από την ασθένεια και της αδυναμίας του φυτού να αντιδράσει σε αυτή.

 

Τι είναι η φυτόφθορα και πως προσβάλλει τα κωνοφόρα;

Η φυτόφθορα είναι φυτοπαθογόνος μύκητας του εδάφους που προσβάλει τις ρίζες και τα στελέχη των φυτών και προκαλεί σήψεις (σηψιρριζίες). Τα ανθεκτικά σπόρια της φυτόφθορας της επιτρέπουν να επιβιώνει στο έδαφος για χρόνια ακόμα και αν δεν υπάρχουν ξενιστές (φυτά που προσβάλει).

Επίσης η αυξημένη υγρασία φυσικά και ευνοεί την ανάπτυξη του μύκητα. Επομένως τα βαριά και χωρίς καλή αποστράγγιση εδάφη αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη της φυτόφθορας.

Τα κωνοφόρα, όπως και άλλα δέντρα και θάμνοι, μπορεί να έχουν προσβληθεί από φυτόφθορα αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα στο υπέργειο μέρος του φυτού να μην φαίνονται. Συνήθως τα συμπτώματα στο υπέργειο τμήμα του φυτού εμφανίζονται όταν η αποσύνθεση της ρίζας έχει προχωρήσει.

Τα συμπτώματα της φυτόφθορας στα κωνοφόρα είναι ο σταδιακός αποχρωματισμός των φύλλων, η αραίωση της βλάστησης και τελικά ο μαρασμός μέρους ή ολόκληρου του φυτού.

Χαρακτηριστικό στα κωνοφόρα με πράσινο φύλλωμα είναι ότι σταδιακά χάνουν το ζωηρό τους χρώμα, αποκτούν πιο θαμπό γκριζωπό χρώμα και τελικά ξεραίνονται.

Ο τρόπος αντιμετώπισης της φυτόφθορας στα κωνοφόρα δεν είναι εύκολη και συχνά όχι αποτελεσματική. Η αντιμετώπιση γίνεται με χρήση μυκητοκτόνων και απαιτούνται 3-4 ψεκασμοί ανά έτος. Ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται ανά μήνα ανάλογα με την προσβολή. Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση της προσβολής από γεωπόνο είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την συντήρηση του κήπου με τα κωνοφόρα.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Διαβάστε επίσης: