Θρούμπι, αρωματικό φυτό με ξεχωριστό άρωμα
Το θρούμπι (Satureja thymbra – Lamiaceae) είναι ένας όμορφος θάμνος με έντονο άρωμα. Είναι φυτό που απαντάται σχεδόν σε όλες τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη. Είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως αρωματικό για περισσότερα από 2.000 χρόνια αλλά και ως βότανο Το γένος περιλαμβάνει πάνω από εκατό ετήσια ή πολυετή φυτά και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.
Βοτανική ταξινόμηση: Το Satureja είναι γένος που περιλαμβάνει πάνω από εκατό φυτά ετήσια και πολυετή, μεταξύ των οποίων το Satureja thymbra που είναι ετήσιο. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatea).
Καταγωγή: κατάγεται από χώρες της Μεσογείου και της μέσης ανατολής μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία. Είναι φυτό που απαντάται σχεδόν σε όλες τις εύκρατες περιοχές του πλανήτη.
Κοινά ονόματα: Θρούμπι, θρούμπα, γεροντόχορτο, τραγορίγανο.
Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό. Είναι βρώσιμο για τον άνθρωπο και από τα κατοικίδια ζώα, εξού και η κοινή ονομασία τραγορίγανο.
Βοτανικά χαρακτηριστικά για το θρούμπι
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το θρούμπι είναι ετήσιο φυτό με ξυλώδη κορμό, με ύψος 35 – 50 cm και με ίδια διάμετρο.
Φύλλα: Το φυτό έχει πολλά φύλλα με έντονο ευωδιαστό άρωμα και με σταχτοπράσινο χρώμα.
Άνθη: Είναι λευκά, ροζ ή μωβ χρώματος, εκφύονται σε ταξιανθίες επάκρια του βλαστού, χρήσιμα για το αιθέριο έλαιο. Περίοδος ανθοφορίας είναι από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Προσελκύει μέλισσες και πεταλούδες. Μετά την ωρίμανση των ανθέων δημιουργούνται χιλιάδες μικροί σπόροι.
Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο θυσανώδες ριζικό σύστημα.
Κατάλληλες συνθήκες σωστής ανάπτυξης στο θρούμπι
Συμβουλές για το χώμα: Το θρούμπι αντέχει σε όλα τα χώματα (πετρώδη – ασβεστώδη – αμμώδη) αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα και αλκαλικά και καλά αποστραγγιζόμενα με ουδέτερο Ph 5,5-7. Υπάρχουν ποικιλίες που αντέχουν σε αμμώδη εδάφη και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Σε δύο εβδομάδες από τη σπορά του βλαστάνει και σε δύο μήνες μετά, αρχίζει η άνθιση.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε άμεσο ηλιακό φως, ενώ δεν αναπτύσσεται καθόλου σε σκιά ή ακόμη και σε ημισκιά.
Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και σε χαμηλές (-5έως 40+ βαθμούς Κελσίου)
Φροντίδες που χρειάζεται το θρούμπι
Πότισμα: Το θρούμπι δεν αγαπά την πολύ υγρασία γι αυτό θέλει καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα την άνοιξη κατά τη διάρκεια της βλάστησης, και λίγο περισσότερο το καλοκαίρι. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυτό άνυδρου κήπου.
Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Καλύτερα να προσθέτουμε κόμποστ όταν το φυτεύουμε και να επαναλαμβάνουμε το καλοκαίρι.
Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Σπανίως μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, και αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Προσελκύει έντομα και μέλισσες αρωματίζοντας θαυμάσια το μέλι τους.
Κλάδεμα και περιποίηση στο θρούμπι
Το θρούμπι δεν χρειάζεται κλάδεμα. Διαμορφώνει το σχήμα μόνος του. Αφαιρούμε τα απανθισμένα άνθη και τους ξερούς βλαστούς. Κόβουμε τμήματα των βλαστών μόνο για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο θρούμπι
Ο πολλαπλασιασμός του, γίνεται με σπόρους είτε στο σπορείο είτε στη γλάστρα ή στο έδαφος σε παρτέρι σε απόσταση 25 – 40cm. Προτιμείστε να φυτεύετε 4 ή 5 σπόρους μαζί. Πολλαπλασιάζεται και με διαίρεση των ριζών του και με μοσχεύματα σκληρού ξύλου το καλοκαίρι.
Το θρούμπι και οι χρήσεις του
Ως καλλωπιστικό: Είναι πολύ δημοφιλές φυτό που λόγω του αρώματος και του σφαιρικού σχήματος, χρησιμοποιείται σε άνυδρους κήπου μόνο και σε ομάδες ακόμη και σαν γλαστρικό φυτό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό οριοθέτησης σε ανθικά παρτέρια στον κήπο και σε βραχόκηπους.
Ως αρωματικό: Τα αρώματά του μοιάζουν με θυμάρι, δεντρολίβανο και ρίγανη. Χρησιμοποιείται για άρωμα σε ψητά κρέατα και ψάρια. Αρωματίζει πολύ καλά το μέλι, το κρασί, (θρουμβίτης οίνος) το ξύδι, τις ελιές (θρούμπες), στην Ήπειρο αρωματίζουν ακόμη και τυριά. Στην Κρήτη καθαρίζουν τα καζάνια με θρούμπι πριν την παραγωγή, αρωματίζοντας έτσι το ρακί.
Ως βότανο: Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως αντίδοτο στα τσιμπήματα μελισσών, σφηκών και άλλων εντόμων. Επίσης ως αφέψημα για τον πονόλαιμο, το βήχα και τη βρογχίτιδα. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το θρούμπι ως βότανο αφροδισιακό και όχι άδικα. Το θρούμπι σήμερα χρησιμοποιείται και ως τονωτικό, χωνευτικό για το πεπτικό σύστημα και ως ορεκτικό. Χρησιμοποιείται ακόμα και στην βιομηχανία για αρωματισμό σαπουνιών, οδοντόκρεμων κ.λ.π
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Γλυκάνισος, μυρωδικό της κουζίνας με έντονο άρωμα
- Βασιλικός, κλασσικό αρωματικό για τον κήπο και τη βεράντα
- Μαντζουράνα, αρωματικό φυτό για παρτέρια στον κήπο
- Ποικιλίες πιπεριάς από σπόρο
- Σέλινο, ένα αρωματικό λαχανικό της κουζίνας
- Βαλεριάνα, φαρμακευτικό βότανο της ελληνικής φύσης
- Ρίγανη – Origanum vulgare
- Άνηθος, φροντίδες και καλλιέργεια στον κήπο
- Θυμάρι ή θύμος (Τhymus vulgaris)
- Δενδρολίβανο – Rosmarinus officinalis
- Αρωματικά και λαχανικά σε σάκο φύτευσης
- Θρούμπι – Satureja thymbra
Leave A Comment