Μυρώνι, μυρωδικό της κουζίνας για πίτες και σούπες
Το μυρώνι (Anthriscus cerefolium, Apiaceae ή Umbelliferae) είναι ετήσιο φυτό – μυρωδικό της κουζίνας βασικό συστατικό σε πίτες και σούπες. Κατατάσσεται στα αρωματικά και ανήκει στην οικογένεια Apiaceae ή Umbelliferae. Κατάγεται από τον Καύκασο και τις χώρες της νότιας ανατολικής Ευρώπης, αυτοφυές στη χώρα μας γνωστό φυτό από την αρχαιότητα.
Το μυρώνι είναι βρώσιμο αρωματικό φυτό της μαγειρικής, που συνοδεύει πίτες και σούπες. Είναι πολύ ευαίσθητο, με φίνο άρωμα όπως το εστραγκόν και ο μαϊντανός και διατηρείται για μια έως τρείς ημέρες στο ψυγείο. Δεν προτείνεται για αποξήρανση, γιατί χάνει περίπου το μισό του αρώματός του.
Βοτανική ταξινόμηση: Το μυρώνι καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό.
Καταγωγή: Κατάγεται από τον Καύκασο και από τις χώρες της νότιας ανατολικής Ευρώπης, αυτοφυές στη χώρα μας, γνωστό φυτό από την αρχαιότητα
Κοινά ονόματα: κτενόχορτο μερόνα, μερόνι, μπερόνικα, κάντζικο, μυριαλίδα, ή Γαλλικός μαϊντανός, λόγω της ευρύτατης χρησιμοποίησης του στη Γαλλική κουζίνα.
Τοξικότητα: Το μυρώνι είναι βρώσιμο και δεν έχει τοξικότητα.
Χρήση του ως βότανο: Το μυρώνι χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή ιατρική ως ενισχυτικό της πέψης, για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και επίσης χρησιμοποιείται ως ήπιο διεγερτικό.
Βοτανικά χαρακτηριστικά στο μυρώνι
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης. Στην χώρα μας το μυρώνι καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό με ύψος 30 – 70cm και με το μισό περίπου πλάτος.
Φύλλα: Τα φύλλα πράσινα αρωματικά, πτεροειδή, σγουρά και ελαφρώς οδοντωτά.
Άνθη: Αν δεν κοπεί το φυτό για χρήση, τότε το καλοκαίρι αναπτύσσει, μικρά λευκά άνθη που δημιουργούν σκιάδια μέχρι και 5cm. Οι σπόροι με μήκος το πολύ 1 cm στενόμακροι και ωοειδής που στο τέλος τους διαμορφώνουν ράμφος.
Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα με μία μακριά και παχιά κεντρική ρίζα, που βοηθά ουσιαστικά στην ανάπτυξη του.
Μυρώνι: Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του.
Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά δροσερά, πλούσια αμμώδη και ελαφριά εδάφη με καλή αποστράγγιση (PΗ 6-7). Δεν ευδοκιμεί σε ξηρά εδάφη. Πριν τη σπορά, το έδαφος χρειάζεται φρεζάρισμα και εμπλουτισμό με οργανική ύλη, κοπριά ή compost γαιοσκωλήκων.
Ρυθμός ανάπτυξης: Το μυρώνι είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης, με ύψος από 40 -70cm. Φυτεύεται κυρίως το Μάρτιο και στη νότια Ελλάδα και Σεπτέμβριο και συγκομίζεται περίπου ογδόντα μέρες μετά από τη σπορά του.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ημισκιά και σε δροσερές θέσεις το καλοκαίρι. Δεν αντέχει την ξηρασία.
Θερμοκρασία: Το μυρώνι έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες Δεν αντέχει στις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και πρέπει να συγκομίζεται κατά την άνοιξη έως τους καύσωνες του καλοκαιριού και οπωσδήποτε πριν ανθίσει.
Φροντίδες που χρειάζεται το μυρώνι
Πότισμα: Το μυρώνι χρειάζεται υγρό και με καλή αποστράγγιση έδαφος. Χρειάζεται επίσης αρκετά ποτίσματα άνοιξη και καλοκαίρι. Το φυτό δεν αντέχει την ξηρασία.
Λίπασμα: Είναι φυτό με σχετικές απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό αζωτούχο λίπασμα στην αρχή της καλλιέργειας, θα κάνει πιο πλούσιο και πράσινο το φύλλωμα του. Επίσης καλό θα ήταν να ενσωματώνουμε στο έδαφος, κόμποστ γαιοσκωλήκων πριν τη σπορά.
Ζιζάνια: Το πλούσιο έδαφος και η υγρασία που απαιτείται, ευνοεί την εμφάνιση πολλών ζιζανίων που πρέπει μεθοδικά και τακτικά να αφαιρούνται.
Ασθένειες και έντομα: Το μυρώνι προσβάλλεται συχνά από περονόσπορο και από σκωρίαση. Για ερασιτεχνική χρήση προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε θείο και χαλκό ή να δοκιμάσετε οικολογικό – οικιακό σκεύασμα με βάση τη μαγειρική σόδα. Για τυχόν προσβολή από μελίγκρες και κάμπιες δοκιμάστε οικιακό σκεύασμα με βάση το πράσινο σαπούνι. Επίσης είναι φυτό που προσελκύει γυμνοσάλιαγκες.
Συγκομιδή: Το φυτό συγκομίζεται από άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Κόβονται οι τρυφεροί βλαστοί και τα φρέσκα φύλα και χρησιμοποιούνται για διάστημα το πολύ τριών ημερών. Κατά το μάζεμά του από το χωράφι ή τον κήπο χρειάζεται μεγάλη προσοχή επειδή μοιάζει πολύ με το φυτό κώνειο που είναι τοξικό και δηλητηριώδες για τον άνθρωπο.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο μυρώνι
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται το Μάρτιο ή το Σεπτέμβριο για δύο καλλιέργειες το χρόνο και μόνο με σπόρους (3-4 μαζί) που σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί. Καλό είναι οι σπόροι να απέχουν το λιγότερο 30 cm μεταξύ τους ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των φυτών.
Διατροφική αξία του μυρωνιού
ANA 100gr χλωρής φυλλικής μάζας το μυρώνι περιέχει:
- θερμίδες 40Kcal , πρωτεΐνη 2,95gr, ολικά λιπίδια 0,9gr, υδατάνθρακες 6,5gr, φυτικές ίνες 3,5gr νερό 85gr.
- Ιχνοστοιχεία – Μέταλλα: νάτριο 58mgr, κάλιο 580mgr, ασβέστιο 110mgr, μαγνήσιο 55mgr, σίδηρος 5,2mgr, ψευδάργυρος 1,5mgr φώσφορο 58mgr. Περιέχει επίσης και θείο σε ελάχιστη ποσότητα.
- Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών: Βήτα Καροτίνη 5090mgr, Λουτεΐνη-ζεαξανθίνη 5500mgr, Βιταμίνης Α 410mgr, Βιταμίνης C 120mgr και Βιταμίνης Κ 1600mgr
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Γλυκάνισος, μυρωδικό της κουζίνας με έντονο άρωμα
- Βασιλικός, κλασσικό αρωματικό για τον κήπο και τη βεράντα
- Μαντζουράνα, αρωματικό φυτό για παρτέρια στον κήπο
- Ποικιλίες πιπεριάς από σπόρο
- Σέλινο, ένα αρωματικό λαχανικό της κουζίνας
- Βαλεριάνα, φαρμακευτικό βότανο της ελληνικής φύσης
- Ρίγανη – Origanum vulgare
- Άνηθος, φροντίδες και καλλιέργεια στον κήπο
- Θυμάρι ή θύμος (Τhymus vulgaris)
- Δενδρολίβανο – Rosmarinus officinalis
- Αρωματικά και λαχανικά σε σάκο φύτευσης
- Θρούμπι – Satureja thymbra
Leave A Comment