Πορτουλάκα ή Μεταξάκι

Η πορτουλάκα ή μεταξάκι (Portulaca grantiflora, Portulacaceae) είναι γένος πολυετών και ετήσιων φυτών και ανήκουν στην ομώνυμη οικογένεια Portulacaceae. Στη χώρα μας καλλιεργείται η Portulaca grantiflora ως ετήσιο καλλωπιστικό.

 

 

Μοιάζει με παχύφυτο και έχει συγγένεια με την δική μας γλιστρίδα. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και είναι φυτά με χαμηλό ύψος και υδαρείς έρποντες βλαστούς.

Βοτανική ταξινόμηση: Η πορτουλάκα Portulaca grantiflora είναι γένος με πάνω από 50 είδη και ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια Portulacaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, Βραζιλία, Αργεντινή Ουρουγουάη. Είναι συγγενής της ελληνικής γλιστρίδας.

Κοινά ονόματα: μεταξάκι, πορτουλάκα

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της πορτουλάκας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ετήσιο φυτό με χαμηλό ύψος 15 – 25 cm και πλάτος 25 – 40 cm.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι γκριζοπράσινα, σωληνωτά και σαρκώδη, μοιάζουν με παχύφυτα και σπάνια μπορούν να κρατηθούν όρθια.

Άνθη: Έχει εντυπωσιακά «μεταξένια» άνθη, (γι αυτό και η κοινή ονομασία μεταξάκι), μονά ή διπλά μεγάλου μεγέθους σε σχέση με το φυτό, 5–8 cm διάμετρο με πολυάριθμους κίτρινους στήμονες. Με χρώμα ανθέων από λευκό – κρεμ – ροζ – κίτρινο – πορτοκαλί – λιλά – γαλάζιο –κόκκινο και άλλα. Τα άνθη του προσελκύουν τις μέλισσες. Το βράδυ ή με συννεφιασμένο καιρό, τα άνθη του κλείνουν

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο αλλά όχι πολύ βαθύ ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της πορτουλάκας

Συμβουλές για το χώμα: Αντέχει σε όλα τα χώματα όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια, πολύ καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστα και λιγότερο σε μέτριο ηλιακό φως.

Θερμοκρασία: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και καθόλου σε χαμηλές (15 έως 45

βαθμούς Κελσίου) Είναι από τα πρώτα φυτά που ξεραίνονται σε φθινοπωρινές χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η πορτουλάκα:

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει την υγρασία αλλά και την πολύ καλή αποστράγγιση. Καταστρέφεται σε εδάφη που νεροκρατούν και έχουν μόνιμη υγρασία.

Η πορτουλάκα χρειάζεται κανονικό πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικό πότισμα είναι με σταγόνες, όταν έχει ξεραθεί το χώμα κοντά στις ρίζες, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1-2 φορές άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε συχνά κόμποστ, όταν το φυτεύουμε, την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην πορτουλάκα

Η πορτουλάκα – Μεταξάκι δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων και καθαρισμό από τα υπέρ ώριμα άνθη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην πορτουλάκα:

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους οι οποίοι σπέρνονται τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου και όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 20 -25 βαθμούς κελσίου. Το φυτό βλαστάνει μετά από 6 – 7 εβδομάδες.

Επίσης πολλαπλασιάζεται και με σπόρους του προηγούμενου έτους που έχουν πέσει στο έδαφος. Πολλαπλασιάζεται εύκολα και με μοσχεύματα. Σπάνια όμως πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών, εφ’ όσον έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα και τις Μέλισσες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Η πορτουλάκα περισσότερο απ΄όλα κινδυνεύει από στάσιμα νερά και μόνιμη υγρασία.

Η πορτουλάκα σε παρτέρια στον κήπο

Έχει πολλά κοινά με άλλα δημοφιλή φυτά, και μπορεί να συνυπάρξει στη πρώτη σειρά μπορντούρας, όπως ο Άλυσσος, ή Αουμπρέτια και άλλα μικρά ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης.

Η πορτουλάκα είναι ιδιαίτερα όμορφη σε κρεμαστές γλάστρες στη βεράντα και το Μπαλκόνι, επίσης σε μπορντούρες και σε παρτέρια με κλίση. Θεωρείται από τα πιο εμπορικά και δημοφιλή καλοκαιρινά ετήσια φυτά στην Ελλάδα.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: