Κάψικο ή καλλωπιστική πιπεριά, με κόκκινους καρπούς που διαρκούν όλο το καλοκαίρι

Η καλλωπιστική πιπεριά ή καψικό είναι ένα μικρό ανθοφόρο φυτό που ανθίζει από τα μέσα προς τέλη της άνοιξης και καρποφορεί όλο το καλοκαίρι, μέχρι και το Σεπτέμβρη. Η καλλωπιστική αξία του φυτού στηρίζεται στους μικρούς κόκκινους καρπούς της που παραμένουν τόσο καιρό πάνω στο φυτό και δημιουργούν όμορφες χρωματικές εικόνες στον κήπο ή στη βεράντα. Ταιριάζει σε πήλινες επιτραπέζιες γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε διάφορα σημεία κοντά σε καθιστικά.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η καλλωπιστική πιπεριά (Capsicum annuum) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από τροπικές περιοχές της νότιας Αμερικής, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Κοινά ονόματα: Καυτερή πιπεριά ή καψικό (από το ελληνικό κάπτω=καίω) λόγω του καυτερού καρπού της.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια. Ο καυτερός καρπός της είναι εδώδιμος

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της καλλωπιστικής πιπεριάς

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ετήσιο φυτό του καλοκαιριού, όρθιας ανάπτυξης, με ύψος από 15 -50cm ανάλογα με την ποικιλία, με έντονη διακλάδωση και πλάτος λίγο μικρότερο του ύψους του.

Φύλλα: Τα φύλλα της καλλωπιστική πιπεριά είναι μικρά, επιμήκη ή ωοειδή, γυαλιστερά σε ορισμένες ποικιλίες σε βαθυπράσινο χρώμα.

Άνθη: Τα άνθη της είναι μικρά και λευκά χωρίς αξιόλογη διακοσμητική αξία.

Περίοδος ανθοφορίας: Η καλλωπιστική πιπεριά στη χώρα μας χρησιμοποιείται σαν ετήσιο του καλοκαιριού και ανθίζει από τέλος Μαΐου μέχρι Ιούνιο.

Καρποί: Έχουν μεγάλη διακοσμητική αξία, εκφύονται από το τέλος Ιουνίου μέχρι και το Σεπτέμβριο όπου παίρνουν το γνωστό κοκκινωπό χρώμα.

Ρίζες: Το φυτό διαμορφώνει δυνατό ριζικό σύστημα που επιτρέπει τη φύτευση φυτών ανά ομάδες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους 20- 25cm.

 

Συνθήκες ανάπτυξης της καλλωπιστικής πιπεριάς

Συμβουλές για το χώμα: Το πλεονέκτημά της είναι ότι αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη. Αναπτύσσεται όμως καλύτερα σε πλούσια, υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, (0 έως 38 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες για την καλλωπιστική πιπεριά

Πότισμα: Είναι φυτό που χρειάζεται συχνά και τακτικά ποτίσματα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Δεν θέλει όμως το νερό να πέφτει στα άνθη, καρπούς και φύλλα, γι αυτό ποτίζουμε με σταγόνες στη ρίζα.

Λίπασμα: Η καλλωπιστική πιπεριά είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε οργανικό λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα καρποφόρα φυτά (1 -2 φορές άνοιξη – καλοκαίρι μετά τη φύτευση). Προσθέτουμε κόμποστ στη διάρκεια μεταφύτευσης και όταν αρχίσει το φυτό να ανθίζει.

Ασθένειες και έντομα: Είναι μέτρια ανθεκτικό φυτό. Προσβάλλεται σπανίως από βοτρύτη, αλλά αρκετά συχνά από και αφίδες και αλευρώδεις. Οι αφίδες προκαλούν υποβάθμιση της εικόνας του φυτού καθώς γεμίζουν με εκδύματα και μελιτώδη εκκρίματα τα φύλλα, τους βλαστούς και τους καρπούς. Επίσης, προσβάλλεται και από τετράνυχο.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην καλλωπιστική πιπεριά

Όπως σχεδόν όλα τα ετήσια ανθοφόρα φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και κλαδιών και απομάκρυνση των καρπών όταν αυτοί μαραίνονται το Σεπτέμβριο.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην καλλωπιστική πιπεριά

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού γίνεται με σπόρο. Η σπορά της γίνεται συνήθως σε σπορείο. Η σπόροι δεν σκεπάζονται και φυτρώνουν σε δέκα πέντε έως εικοσιπέντε ημέρες. Μεταφυτεύονται σε ένα μήνα περίπου, στην οριστική τους θέση και σε απόσταση 20- 25cm.

 

Η καλλωπιστική πιπεριά στον κήπο και τη βεράντα

Η καλλωπιστική πιπεριά λόγω του χαμηλού ύψους της και των εντυπωσιακών καρπών της, φυτεύεται μόνη της σε γλάστρες για την ανάδειξη των καρπών της σε βεράντες και μπαλκόνια.

Διατίθεται ακόμη και το φθινόπωρο λόγω των καρπών της, σε γλάστρες ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Σε μαζικές φυτεύσεις στον κήπο, δημιουργεί χρωματιστές κηλίδες, σημεία, ή χαλιά στην πρώτη σειρά των ανθώνων μαζί με άλλα ετήσια του ίδιου περίπου ύψους.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: