Φλοξ, φλόγα ή φλοξάκι, σε παρτέρια και γλάστρες για χρώμα στον κήπο

 

Το φλόξ (με πιο συχνά είδη Phlox drummondii και Phlox paniculata, Polemoniaceae) είναι δημοφιλές ποώδες καλλωπιστικό φυτό που αναπτύσσεται κυρίως σαν  ετήσιο, αλλά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα μπορεί να φυτευτεί ως πολυετές φυτό. Είναι γένος τουλάχιστον σαράντα ειδών και έχουν δημιουργηθεί πολλά υβρίδια. Το φλόξ ανήκει στην οικογένεια Polemoniaceae, κατάγεται από την βόρεια Αμερική και έχει μεγάλη συμμετοχή ιστορικά στους κήπους και τα πάρκα σε όλο τον κόσμο.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το φλοξάκι Phlox drummondii είναι γένος πολλών ειδών, ετήσιων και πολυετών και ανήκει στην οικογένεια Polemoniaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από την βόρεια Αμερική και είναι φυτό με μεγάλη συμμετοχή στην αρχιτεκτονική του τοπίου.

Κοινά ονόματα: Φλοξ, Φλοξάκι, φλόγα, phlox.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του φλοξ

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ετήσιο χαμηλό φυτό με ύψος από 15 -50cm ανάλογα με την ποικιλία.

Φύλλα: Τα φύλλα του είναι αρκετά μεγάλα 4-10cm, στενόμακρα ωοειδή ή λογχοειδή, σε βαθύ πράσινο χρώμα.

Άνθη: Τα άνθη του μονόχρωμα ή δίχρωμα, μονά ή διπλά, είναι πολλά και φύονται σε ομάδες, που πολλές φορές σκεπάζουν όλο το φυτό. Το χρώμα τους είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου έως του βαθύ μπλε.

Περίοδος ανθοφορίας: Το φλοξάκι στη χώρα μας χρησιμοποιείται σαν ετήσιο της άνοιξης και ανθίζει από τέλος της άνοιξης έως και όλο το καλοκαίρι.

Ρίζες: Το φυτό διαμορφώνει μέτριο ριζικό σύστημα που επιτρέπει τη φύτευση φυτών ανά ομάδες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του φλοξ

Συμβουλές για το χώμα: Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο και υγρό έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο. Μειονέκτημα είναι το ότι δεν αντέχει στην ξηρασία και στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε δροσερές ηλιαζόμενες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και ορισμένες ποικιλίες, σε πολύ χαμηλές (-15 έως 32 βαθμούς Κελσίου)
Φροντίδες που χρειάζεται το φλοξ

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει συνεχώς την υγρασία και την καλή αποστράγγιση του εδάφους. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Το φλοξάκι είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1 -2 φορές άνοιξη μετά τη φύτευση). Επίσης προσθέτουμε κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό.

 

Κλάδεμα και περιποίηση

Το φλοξάκι όπως σχεδόν όλα τα ετήσια ανθοφόρα φυτά της άνοιξης, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και αφαίρεση των υπερώριμων ανθέων .

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φλοξ

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού γίνεται με σπόρο. Η σπορά του συνήθως γίνεται σε σπορείο. Φυτρώνει σε επτά έως δεκαπέντε ημέρες και μεταφυτεύεται σε ένα μήνα περίπου, στην οριστική του θέση.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα πεταλούδες και μέλισσες. Προσβάλλεται συνήθως μόνο από ωΐδιο.

Γιατί να επιλέξουμε το φλοξάκι στον κήπο και τη βεράντα

Το φλοξάκι λόγω του χαμηλού ύψους του και της άφθονης ανθοφορίας του, χρησιμοποιείται σε μαζικές φυτεύσεις. Δημιουργεί με τα άνθη του χρωματιστά χαλιά στον κήπο, σε παρτέρια, μόνο του ή σε συνθέσεις με άλλα φυτά. Όταν φυτεύεται μόνο του οι αποστάσεις φύτευσης είναι από 20-25cm.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: