Ο τηλέγραφος ένα από τα κλασσικά φυτά των παλιών κήπων έχει τη δική του θέση στη διακόσμηση του σύγχρονου κήπου, της βεράντας αλλά και των εσωτερικών χώρων. Είναι αειθαλές ποώδες φυτό με υπέροχα σαρκώδη φύλλα μωβ χρώματος και μωβ λουλούδια. Καλλιεργείται και πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Tradescantia pallida και ανήκει στην οικογένεια Commelinaceae.

Αρχικά το φυτό ονομάστηκε Setcreasea pallida από τον Joseph Nelson Rose το 1911, ενώ ύστερα το 1975 αναταξινομήθηκε και εντάχθηκε στο γένος Tradescantia από τον D.R. Hunt του Royal Botanic Garden Kew. Το προηγούμενο όνομα S. pallida ή S. purpurea εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά.

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από την Αμερική. Είναι ιθαγενές φυτό του βορειοανατολικού Μεξικού.

Άλλες ονομασίες: μώβ καρδιά, Purple Heart, Τραντεσκάντια

Τοξικότητα: Το φυτό όταν κοπεί βγάζει ένα παχύρευστο υγρό που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα των κατοικίδιων ζώων μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

Ο τηλέγραφος είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά στην καλλιέργεια του που μπορεί κάθε νέος ερασιτέχνης κηπουρός να ξεκινήσει.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Είναι πολυετές αειθαλές ποώδες καλλωπιστικό φυτό.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Έχει κρεμοκλαδή ανάπτυξη με γρήγορο ρυθμό και οι βλαστοί του μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 30 εκατοστά.

Φύλλα: Έχει σαρκώδη φύλλα έντονου μωβ χρώματος. Είναι μέτρια σκληρά και κόβονται σχετικά εύκολα. Όταν κοπούν βγάζουν ένα παχύρευστο υγρό. Καλύπτονται έντονα από απαλές τρίχες.

Άνθη: Μικρά σε μέγεθος μωβ άνθη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ρίζες: Το ριζικό σύστημα αναλογικά με την ανάπτυξη του φυτού είναι αρκετό και μπορεί να καλύψει ολόκληρη τη γλάστρα που έχει φυτευτεί. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει τη δυνατότητα στον τηλέγραφο να θεωρείται αρκετά ανθεκτικό φυτό στα αραιά ποτίσματα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Αρκετά γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης.

Φως: Όταν τοποθετείται σε φωτεινά σημεία εμφανίζει καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη αν και μπορεί να τοποθετηθεί και σε σκιερά μέρη

Θερμοκρασία: Θερμοκρασίες 15 με 18 βαθμούς κελσίου θεωρούνται ιδανικές για την τοποθέτηση του φυτού σε εσωτερικό χώρο. Θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς κελσίου το χειμώνα αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στο φυτό. Μπορεί να ζήσει και σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι όμως σε περιόδους καύσωνα μπορεί να συνήθως εμφανίζονται ξηράνσεις στα φύλλα του τηλέγραφου.

Έδαφος-Χώμα: Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εσωτερικού χώρου. Η προσθήκη οργανικής ουσίας δηλαδή κομπόστ δεν είναι απαραίτητη αν και η παρουσία της σίγουρα βοηθάει στην καλύτερη και ζωηρότερη ανάπτυξη του φυτού.

Υγρασία: Το φυτό ευνοείται από την σχετικά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και καλό είναι να τοποθετείται σε σημεία όπου δεν υπάρχουν κοντά πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ.

Φροντίδες που χρειάζεται ο τηλέγραφος

Πότισμα: ο τηλέγραφος χρειάζεται κανονικό πότισμα δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μία φορά τη βδομάδα ή ανά 10 ημέρες το χειμώνα.

Σε γενικές γραμμές το χώμα πρέπει να είναι νοτισμένο όχι όμως υπερβολικά υγρό διότι θα δημιουργήσει προβλήματα με προσβολές από μύκητες. Γενικά όμως είναι από τα φυτά που είναι ανθεκτικά ακόμα και σε σχετική έλλειψη νερού εάν για παράδειγμα ξεχάσουμε να ποτίσουμε τη γλάστρα για κάποιες ημέρες.

Παρόλα αυτά, συχνό πότισμα δημιουργεί φυτά με πλούσια φυλλική επιφάνεια και μικρά μεσογονάτια διαστήματα.

Λίπασμα: χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου μία φορά ανά δέκα με δεκαπέντε ημέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι και μία φορά περίπου το μήνα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Άλλες εργασίες: μπορούμε να δροσιστούμε ψεκάζοντας τα φύλλα του τηλέγραφου τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να δίνουμε περισσότερη υγρασία στο φυτό.

Μεταφύτευση: η μεταφύτευση γίνεται όταν το φυτό έχει μεγαλώσει αρκετά συνήθως ανά δύο χρόνια μεταφυτεύουμε τον τηλέγραφο σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η εργασία αυτή καλό είναι να γίνεται στην αρχή της άνοιξης.
Κλάδεμα και περιποίηση του φυτού

Επειδή ο τηλέγραφος όσο μεγαλώνει εμφανίζει το χαρακτηριστικό να υπάρχουν βλαστοί χωρίς φύλλα στη βάση τους καλό είναι μία φορά το χρόνο να κλαδεύουμε αρκετά αυστηρά ακόμα και δυόμιση με πέντε εκατοστά από τη βάση του φυτού ώστε να βγει νέα βλάστηση με πλούσιο φύλλωμα. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού.

Επίσης εάν δεν είναι εποχή για κλάδεμα ή το φυτό δεν έχει μεγαλώσει πολύ ώστε να το κλαδέψουμε μπορούμε απλά να κόψουμε λίγο από τις κορυφές των βλαστών ώστε να δώσουμε νέα ώθηση για παραγωγή φύλλων.

Ποικιλίες: Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη τηλέγραφου με διαφοροποιήσεις στο χρώμα και μέγεθος του φύλλου καθώς και στην παρουσία τριχών πάνω σε αυτά. Έχουν διαφορετικά κοινά ονόματα όπως για παράδειγμα ζεμπρίνα ή τραντεσκάντια. Ουσιαστικά στη χρήση τους ως καλλωπιστικά και στο χειρισμό τους από τους κηπουρούς είναι ίδια φυτά με παρεμφερή ανάπτυξη.

Ορισμένα από αυτά είναι τα Tradescantia zebrina (ζεμπρίνα), T. zebrina ‘Burgundy’, T. zebrina ‘Silver Plus’, T. fluminensis ‘Aureovariegata’ (Yellow Zebra), T. chrysophylla ‘Baby Bunny Bellies’ κλπ.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον τηλέγραφο

Ο πολλαπλασιασμός στον τηλέγραφο είναι πάρα πολύ εύκολος κόβοντας κομμάτια βλαστών και μεταφυτεύοντας τα σε νέα σημεία ή ακόμα και τοποθετώντας τα μέσα σε μπουκαλάκι με νερό οπότε και μετά από μερικές μέρες θα βγάλουν ρίζες.

Ο τηλέγραφος στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων
Είναι ιδανικό φυτό για κρεμαστά καλάθια και κρεμαστές γλάστρες.

Μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με πάρα πολλά άλλα είδη καλλωπιστικών φυτών και φυτών εσωτερικού χώρου ακόμα και με παχύφυτα και κάκτους σε ανθοσυνθεση.

Διακοσμητική αξία: η κρεμοκλαδής ανάπτυξή του και το πολύ όμορφο ευγενικό του φύλλωμα.

Που προτείνεται ως φυτό εσωτερικού χώρου

  • Σε καφέ και εστιατόρια αποτελεί μία ιδανική και εύκολη πρόταση για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων.
  • Σε ιατρεία δικηγορικά γραφεία και γενικά χώρους αναμονής.
  • Σε εισόδους πολυκατοικιών και στο χολ του σπιτιού.
  • Κρεμαστές γλάστρες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού καθώς επίσης και εξωτερικά στη βεράντα στο μπαλκόνι ακόμα και στον κήπο.

 

Διαβάστε επίσης: