Το νυχτολούλουδο ανοίγει τα άνθη του αργά το απόγευμα προς τη δύση του ηλίου για αυτό το λόγο έχει πάρει και το χαρακτηριστικό όνομα. Το άρωμα του είναι πολύ έντονο κερδίζοντας τις εντυπώσεις!
Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417
Βοτανική ταξινόμηση: η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Mirabilis jalapa, Nyctaginaceae. Το όνομα του φυτού δόθηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1753 καθώς στα Λατινικά Mirabilis σημαίνει κάτι το θαυμαστό (marvel, marvelous). Στην οικογένεια Nyctaginaceae κατατάσσονται περίπου 290 είδη φυτών μεταξύ των οποίων και η μπουκαμβίλια.
Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από την κεντρική και νότια Αμερική. Μάλιστα το νυχτολούλουδο καλλιεργήθηκε από τους αζτέκους τόσο για καλλωπιστικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Στην Ευρώπη ήρθε κατά τον 16ο αιώνα.
Άλλες ονομασίες: Νυχτολούλουδο, κέστρο. Σε κάθε χώρα και πολιτισμό που το φυτό συναντάται έχει ξεχωριστά ονόματα. Στην Αγγλία και την Αμερική ονομάζεται four o’clock flower, στο Λίβανο ονομάζεται “young man of the night”, στη Ρουμανία “the beauty of the night”, στο Ισραήλ “queen of the night”, στη Γερμανία “flower of miracle” και άλλα (https://en.wikipedia.org/wiki/Mirabilis_jalapa)
Τοξικότητα: Τα φύλλα και τα υπόλοιπα τμήματα του νυχτολούλουδου είναι ελαφρώς τοξικά για τα κατοικίδια και σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκαλέσουν εμετό ή διάρροια. Επιπλέον εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδες. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται καλό ξέπλυμα της επιφάνειας του δέρματος.
Βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 cm. Συνήθως ένα μέσο ύψος φυτών είναι από 70 cm έως 1 μέτρο. Σε διάμετρο ανοίγματος της κόμης το φυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 cm.
Το νυχτολούλουδο αναπτύσσεται κυρίως σαν ετήσιο φυτό όπου στο τέλος του φθινοπώρου ξεραίνεται και αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη από τους σπόρους που έχουν πέσει στο έδαφος. Όμως σε περιοχές με πιο ήπιο χειμώνα ή εάν είναι φυτεμένο σε σημεία που προστατεύονται από το κρύο μέσα στον κήπο τότε μπορούν να αναπτυχθούν και ως ετήσια διατηρώντας το φύλλωμά τους και το χειμώνα.
Φύλλα: Το φύλλωμά του είναι όμορφο δημιουργώντας μία εντυπωσιακή πλούσια κόμη. Τα φύλλα του είναι μεσαίου μεγέθους ωοειδή.
Άνθη: Τα άνθη του είναι πολύ μυρωδάτα. Υπάρχουν φυτά ποικιλίες με διάφορα χρώματα λουλουδιών όπως ροζ κόκκινο κίτρινο και λευκό. Υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες νυχτολούλουδου που πάνω στο ίδιο στέλεχος βγαίνουν άνθη με διαφορετικό χρώμα.
Ρίζες: Το ριζικό σύστημα του φυτού δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ και είναι μέτρια πυκνό.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του νυχτολούλουδου
Ρυθμός ανάπτυξης: Παρουσιάζει μέτριο προς ταχύ ρυθμό ανάπτυξης με πλούσιο φύλλωμα και ανθοφορία ειδικό ιδιαίτερα εάν είναι φυτεμένο σε έδαφος γόνιμο και πλούσιο σε οργανική ουσία, ποτίζετε καλά και δέχεται λίπανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Φως: Το νυχτολούλουδο φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία στο κήπο. Όταν φυτεύεται σε γλάστρες στη βεράντα καλό είναι να μπαίνει σε ημισκιαζώμενα ή ηλιόλουστα σημεία.
Θερμοκρασία: Προτιμά τις υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό και αναπτύσσεται από τα μέσα της άνοιξης και μετά. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του καλοκαιριού το φυτό μπορεί να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης του.
Έδαφος-Χώμα: Το νυχτολούλουδο θέλει γόνιμα βαθιά και πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. Προτιμότερα είναι τα αμμοπηλώδη χώματα με προσθήκη κομπόστ.
Υγρασία: Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό όσον αφορά την υγρασία παρόλα αυτά όμως θέλει το έδαφος να είναι υγρό όχι όμως και υπερβολικά λασπωμένο.
Φροντίδες που χρειάζεται το νυχτολούλουδο
Πότισμα: Το πότισμα στο νυχτολούλουδο γίνεται όπως και στα υπόλοιπα θαμνώδη φυτά. Καλό είναι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να ποτίζεται καλά αν και η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από τη θέση που είναι φυτεμένο το νυχτολούλουδο αλλά και η ανάπτυξη του.
Λίπασμα: Η λίπανση του φυτού ξεκινάει από την άνοιξη όπου προσθέτουμε λίπασμα γενικής χρήσης η αζωτούχο λίπανση έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας του φυτού. Από το τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου προσθέτουμε λίπασμα ανθοφορίας δηλαδή καλιούχο λίπανση για να ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη των λουλουδιών.
Κλάδεμα και περιποίηση
Το νυχτολούλουδο δεν χρειάζεται κλάδεμα ιδιαίτερα όταν αναπτύσσεται ως ετήσιο φυτό. Εάν σε περιοχές με ήπιο χειμώνα δεν ρίξει το φύλλωμά του και συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη άνοιξη τότε καλό είναι να κλαδέψουμε τις κορυφαίες σε ένα ύψος 5 με 10 εκατοστά για την ανανέωση της φυλλικής επιφάνειας.
Γενικά το φυτό χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση των κιτρινισμένων ή ξερών φύλλων.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο νυχτολούλουδο
Το νυχτολούλουδο πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο που σπέρνεται στα μέσα του χειμώνα και στη συνέχεια μεταφυτεύεται στο έδαφος κατά τις αρχές προς μέσα της άνοιξης.
Διακοσμητική αξία: Η όμορφη όψη του, αλλά κυρίως το υπέροχο ευωδιαστό άρωμα των λουλουδιών του φυτού που ανοίγουν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Πρόβλημα με κίτρινα φύλλα στο νυχτολούλουδο:
Στο νυχτολούλουδο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες παρατηρούνται συχνά κιτρινισμένα φύλλα που ακολουθούν ξεραίνονται. Αυτό συμβαίνει λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του φυτού και μπορεί να αντιμετωπιστεί πρώτον με αφαίρεση των κιτρινισμένων φίλων και με σταθερή λίπανση που επαναλαμβάνεται ανά 15 με 20 ημέρες χρησιμοποιώντας λίπασμα ανθοφορίας και γενικής χρήσης.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment