Η χόστα είναι φυτό που μπαίνει σε σκιερά, σχετικά υγρά σημεία του κήπου και πρέπει να προστατεύεται από την πολύ ζέστη του καλοκαιριού.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και πάρα πολλές ποικιλίες περισσότερες από 2.500 που διαφέρουν μεταξύ τους στο μέγεθος το χρώμα και την υφή των φύλλων. Βοτανικά ανήκει στο γένος Hosta στην οικογένεια Asparagaceae (υποοικογένεια Agavoideae)

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από τις περιοχές της ανατολικής Ασίας από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τοξικότητα: Η κατανάλωση φύλλων χόστας από κατοικίδια προκαλεί τοξικότητα καθώς περιέχουν σαπωνίνες προκαλώντας κυρίως εμετό και διάρροια.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η χόστα είναι πολυετές φυτό με εντυπωσιακό φύλλωμα.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: το ύψος του φυτού ανάλογα και της ποικιλίας ποικίλει από 20 έως 50 εκατοστά. Υπάρχουν και πιο ψηλές ποικιλίες αλλά δεν καλλιεργούνται συνήθως. Αναπτύσσεται σε συστάδες.

Φύλλα: πολύ μεγάλη ποικιλία στο μέγεθος το χρώμα το σχήμα και την υφή του φύλλου που αποτελεί και το βασικό διακοσμητικό χαρακτηριστικό του φυτού. Έτσι υπάρχουν φύλλα μονόχρωμα η πολύχρωμα με αποχρώσεις λευκού πράσινου μπλε ή κίτρινου χρώματος. Είναι αειθαλές φυτό και διατηρεί τα φύλλα του όλο το χρόνο.

Άνθη: το φυτό ανθίζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αναπτύσσονται λευκά άνθη ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με μπλε αποχρώσεις.

 

Χόστα

 

Κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο έως κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως:  Προτιμά ημισκιερές και σκιερά σημεία. Πρέπει να αποφεύγονται τα φωτεινά σημεία και αυτά πού πέφτει άμεσα το ηλιακό φως.

Θερμοκρασία: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά το φυτό. Γενικά, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Έδαφος-Χώμα: καλό είναι να φυτεύεται σε πλούσια εδάφη σε οργανική ουσία βαθιά και γόνιμα

Υγρασία: χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία.

Φροντίδες που χρειάζεται η χόστα

Πότισμα: θέλει συχνά ποτίσματα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φυτό δεν πρέπει να μένει απότιστο διότι τότε εξασθενεί και μπορεί μέχρι και να χαλάσει.

Λίπασμα: δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στο λίπασμα για αυτό το λόγο ακολουθούμε την κανονική λίπανση όπως και στα περισσότερα φυτά του κήπου με χρήση λιπάσματος γενικής χρήσης κατά τους ανοιξιάτικους μήνες διακόπτουμε Ιούλιο και Αύγουστο και ξανά λιπαίνουμε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Εχθροί και ασθένειες: Προσβάλλεται συχνά από σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Αλευρώδεις και αφίδες προσβάλλουν σπανιότερα το φυτό τους ανοιξιάτικους μήνες.

Πότε φυτεύεται η χόστα: Το φυτό μεταφυτεύεται στις τελικές της θέσεις αρχές της άνοιξης ή μέσα φθινοπώρου.

Σε ποια σημεία του κήπου φυτεύεται: Επιλέγουμε σκιερά μέρη του κήπου ή σε βεράντες που δεν χτυπάει ο ήλιος τόσο εντονα. Χρειαζόμαστε υγρασία και μέσες θερμοκρασίες. Ο καύσωνας μπορεί να καταστρέψει τη χόστα.

Φύτευση σε γλάστρα: Αυτό που χρειάζεται είναι να διασφαλίσουμε την καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει στο κάτω μέρος της οπές αποστράγγισης.

 

Κλάδεμα και περιποίηση

Η χόστα δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών φύλλων και των ανθέων το καλοκαίρι.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη χόστα

Το φυτό πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα συνήθως με διαίρεση του μητρικού φυτού που γίνεται στις αρχές της άνοιξης μόλις εμφανίζεται και το νέο φύλλωμα. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο αποφεύγεται για πρακτικούς λόγους καθώς είναι πιο δύσκολη η βλάστηση του φυτού και αργεί περισσότερο να αναπτυχθεί.

Φύτευση στον κήπο

Διακοσμητική αξία: η διακοσμητική αξία του φυτού βασίζεται στο εντυπωσιακό φύλλωμα του και στις μεγάλες παραλλαγές που εμφανίζουν οι ποικιλίες του φυτού.

Το φυτό πρέπει να φυτεύεται οπωσδήποτε σε σημεία σκιερά όπου συγκρατείται η εδαφική υγρασία καθώς λόγω της αρκετή ζέστης και της ξηρασίας που έχουμε στη χώρα μας το καλοκαίρι η χοστα θα μπορεί να μην επιβιώσει σε ηλιόλουστα και ζεστά σημεία.

Μπορεί να φυτευτεί κάτω από μεγάλα δένδρα.

 

Διαβάστε επίσης: