Η διχόνδρα ή τριφυλλάκι, είναι ένα φυτικό είδος που μπορεί να αντικαταστήσει τον χλοοτάπητα και να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοκαλυπτικό και προτείνεται συνήθως για σκιερά και απάτητα μέρη.

Βοτανική ταξινόμηση: Dichondra repens της οικογένειας Convolvulaceae.

Καταγωγή: Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Άλλες ονομασίες: Διχόνδρα, διχόντρα, τριφυλλάκι, kidneyweed (= νεφροζιζάνιο εξαιτίας του σχήματος του φύλλου του).

Τοξικότητα: Η διχόνδρα δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο ή τα ζώα εάν φαγωθεί. Έχουν υπάρξει αναφορές ότι σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί το άγγιγμα του τριφυλλιού να προκαλέσει ελαφρύ ερεθισμό του δέρματος (δερματίτιδες).

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της διχόνδρας

Δημιουργεί πλούσια εδαφοκάλυψη αντίστοιχη του χλοοτάπητα.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού είναι περίπου 5 με 10 εκατοστά.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι σχεδόν στρογγυλά και μοιάζουν με νεφρό για αυτό το φυτό έχει πάρει και την ονομασία νεφροζιζάνιο.

Άνθη: Αναπτύσσονται μικρά λευκά ανθάκια στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι.

Ρίζες: Δεν αναπτύσσει ιδιαίτερα βαθιές ρίζες στο έδαφος παρόλα αυτά δημιουργείται ένα πυκνό ριζικό σύστημα, σχεδόν επιφανειακό, πού όμως δίνει τη δυνατότητα στο φυτό να αντέχει και σε λίγα ποτίσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στη διχόνδρα

Ρυθμός ανάπτυξης: Το χειμώνα έχει πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης έως μηδενικό ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι ο αριθμός του φυτού είναι γρήγορος.

Φως: Η διχόνδρα προτιμά τα σκιερά και ημισκιερά σημεία στον κήπο και μπορεί να δημιουργήσει και να στον τάπητα στα ηλιόλουστα και πολύ ζεστά σημεία.

Θερμοκρασία: Είναι αρκετά ανθεκτικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις ψηλές. Σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών η διχόνδρα δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό. Καλύτερη στιγμή για το πότισμα είναι αργά το απόγευμα ή πολύ νωρίς το πρωί.

Έδαφος-Χώμα: Κατάλληλο για όλα τα εδάφη. Σίγουρα εδάφη γόνιμα και πλούσια σε οργανική ουσία δίνουν την δυνατότητα στο φυτό να αναπτυχθεί ταχύτερα και να δημιουργήσει πλούσιο και έντονο πράσινο φύλλωμα.

Υγρασία: Θέλει την υγρασία και για αυτό είναι κατάλληλο για φύτευση σε σκιερά μέρη, που δεν τα βλέπει ο ήλιος.

 

Φροντίδες που χρειάζεται

Πότισμα: Χρειάζεται πότισμα δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα ανάλογα την περίοδο και την θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα μέσα φθινοπώρου μέχρι και τα μέσα προς τέλος της άνοιξης μπορεί να μη χρειαστεί και καθόλου πότισμα.

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε αντίστοιχο λίπασμα με αυτό του χλοοτάπητα με την ίδια ποσότητα και επανάληψη στις λιπάνσεις. Προσθήκη χώματος ή κομπόστ βοηθάει πολύ την βελτίωση της εικόνας του τάπητα και συστήνεται να γίνεται μία φορά στα δύο με τρία χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξη του τάπητα.

Κούρεμα της διχόνδρας: Η διχόνδρα δεν χρειάζεται κλάδεμα ή κούρεμα με χλοοκοπτική μηχανή.

Συμπληρωματική σπορά – επανασπορά: Σε ένα φυτεμένο χώρο με διχόνδρα συνήθως μετά από 2-3 χρόνια αρχίζουν και παρατηρούνται κενά που καλύπτονται με νέο σπόρο που μπορούμε να σπείρουμε συνήθως στις αρχές της άνοιξης. Η συμπληρωματική σπορά βοηθάει πολύ στην αναβάθμιση του χώρου που είναι φυτεμένη η διχόνδρα και στην αναζωογόνηση του τάπητα. Καλό είναι πριν την επαναφορά να γίνει βελτίωση του εδάφους με προσθήκη καλού χώματος και κόμποστ.

Πολλαπλασιασμός: Ο πολλαπλασιασμός της διχόνδρας γίνεται με το σπόρο της.

Φύτευση στον κήπο

  • Η διχόνδρα φυτεύεται συνήθως αντί του γκαζόν σε σκιερά σημεία του κήπου και σε σημεία που δεν πατιούνται ή πατιούνται σπάνια.
  • Επιπλέον, φυτεύεται γύρω από δέντρα, ανάμεσα σε πλακόστρωτα και σε διάφορα τμήματα στο βραχοκήπο.
  • Ακόμη, σε μεγάλες γλάστρες σπέρνεται τριφυλλάκι για να καλύπτει το χώμα στη γλάστρα.

 

Διαβάστε επίσης: