Η Στίπα είναι πολυετές αγρωστώδες φυτό με χαμηλές απαιτήσεις στη λίπανση και το πότισμα στον κήπο.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417 – greenconcept.gr

 

Βοτανική ταξινόμηση: Stipa tenuissima ή Nassella tenuissima. Και τα δύο ονόματα αναφέρονται στο ίδιο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Poaceae.

Καταγωγή: Η στίπα είναι γηγενές φυτό των περιοχών του Τέξας, του Μεξικό και της Αργεντινής.

Άλλες ονομασίες: Στύπα, Mexican feather grass (Μεξικάνικο φτερωτό γρασίδι), finestem needlegrass, Texas needle grass, pony tail grass είναι κάποιες από τις γνωστές ονομασίες της στίπας.

Τοξικότητα: Δεν έχουν αναφερθεί τοξικότητες σε κατοικίδια, πουλιά και οικόσιτα ζώα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος του φυτού συνήθως φτάνει τα 40 εκατοστά. την περίοδο της ανθοφορίας οι πολυάριθμες ταξιανθίες χαρίζουν στη στίπα ύψος που φτάνει τα 60 εκατοστά. Η διάμετρος του φυλλώματος φτάνει τα 30-40 εκατοστά. Η στίπα έχει όρθια ανάπτυξη. Ο θύσανος που σχηματίζουν τα φύλλα της έχει λεπτή, σχεδόν μεταξένια υφή, και συμπαγή εμφάνιση.

Φύλλα: Τα φύλλα του φυτού είναι ιδιαίτερα λεπτά με ευθυτενείς μίσχους και έχουν την τάση να κυρτώνουν προς τα κάτω. Το χρώμα τους είναι από λαδί μέχρι ανοιχτό πράσινο στη βάση του φυτού και σταδιακά αποκτούν χρυσοκίτρινο χρώμα.

Άνθη: Τα άνθη αναπτύσσονται πολλά μαζί σε φοβοειδείς ταξιανθίες και έχουν χρώμα ανοιχτό κρεμ. Οι ταξιανθίες έχουν μήκος μέχρι 25 εκατοστά και δίνουν στο θύσανο μία φτερωτή εμφάνιση. Εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και διατηρούνται στο φυτό μέχρι το χειμώνα.

Ρίζες: Η στίπα έχει συμπαγές αλλά επιφανειακό ριζικό σύστημα.

 

Στίπα ή στύπα

Στίπα σε παρτέρι με λεβάντες. Κατασκευή στην Αλμυρή Κορινθίας, Έφη Νυδριώτη ΓΠΑ MSc – 6973813896

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στη Στίπας

Ρυθμός ανάπτυξης: Χρειάζονται 2-5 χρόνια μέχρι το φυτό να αποκτήσει την πλήρη του ανάπτυξη.

Θέση: Η στύπα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, ιδανικά με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Ωστόσο αναπτύσσεται καλά και σε ημισκιερές θέσεις.

Θερμοκρασία: Είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες ενώ έχει ικανοποιητική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Έδαφος-Χώμα: Προτιμά ελαφριά, μέτρια γόνιμα εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση.

Υγρασία: Η στύπα είναι φυτό που αναπτύσσεται σε σχεδόν ξηρά εδάφη. Αυτό το χαρακτηριστικό την κάνει εξαιρετική επιλογή για άνυδρους κήπους.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η στίπα

Πότισμα: Το φυτό μετά την εγκατάστασή του συνήθως δεν έχει ανάγκη από πότισμα. Παρόλα αυτά ένα ή δύο ποτίσματα τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ευνοούν την ανάπτυξη του.

Λίπασμα: Η στίπα αναπτύσσεται σε σχετικά άγονα εδάφη και δεν έχει ανάγκη λίπανσης.

Κλάδεμα και περιποίηση: Το φυτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, χάνει (νεκρώνει) μέρος του φυλλώματος του. Ένα κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης που θα αφαιρέσει το παλιό φύλλωμα, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευρωστία του φυτού. Το κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση του φυλλώματος από τη βάση του φυτού (περίπου τα 10cm).

 

Στίπα στο πάρκο

Η στίπα μπορεί να φυτευτεί άνετα και σε πάρκα ή παιδικές χαρές.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη στίπα

Ο πολλαπλασιασμός στη στίπα γίνεται είτε με σπορά σε σπορείο στις αρχές της άνοιξης, είτε με διαίρεση του φυτού επίσης την άνοιξη.

Διακοσμητική αξία και χρήση στον κήπο

Η στίπα είναι από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά γρασίδια στην αρχιτεκτονική τοπίου. Ταιριάζει απόλυτα με το ύφος των σύγχρονων αστικών κήπων σε ομαδικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις και σε συνδυασμούς με άλλα αγρωστώδη, αρωματικά, πολυετή ποώδη φυτά. Ταυτόχρονα εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον σε φυτεύσεις με πιο φυσικό χαρακτήρα σε πάρκα, αναπλάσεις και δημόσιους χώρους.

Τα ιδιαίτερα καλλωπιστικά χαρακτηριστικά του φυτού είναι κυρίως:

  • η λεπτή σχεδόν μεταξένια υφή των φύλλων
  • η πυκνότητα του θυσάνου
  • οι ντελικάτες ταξιανθίες με το γήινο χρώμα που μοιάζουν με λεπτά φτερά
  • οι εναλλαγές στο χρώμα του φυλλώματος, από πράσινο σε χρυσαφί- καφέ στο τέλος του καλοκαιριού.
  • η κίνηση του φυλλώματος με το φύσημα του αέρα.

Οι χαμηλές απαιτήσεις του φυτού σε κλίμα και έδαφος και νερό το κάνουν ιδανική επιλογή για άνυδρους και μεσογειακούς κήπους. Τέλος στον βραχόκηπος αλλά και τον υδρόκηπο η στίπα μπορεί να βρει τη δική της θέση.

 

Άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν: