Βεγόνια ή μπιγκόνια, φυτό με λουλούδια που διαρκούν πολύ από την αρχή της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου.

Η Βεγόνια (Begonia semperflorens, Begoniaceae) που περιγράφουμε εδώ είναι με ινώδεις ρίζες. Υπάρχουν και άλλες βεγόνιες με κόνδυλο που ανήκουν στα βολβώδη φυτά. Η Begonia semperflorens με τα υβρίδια που έχουν δημιουργηθεί, αποτελεί το κατ’ εξοχήν φυτό κηποτεχνίας στη χώρα μας. Η καταγωγή της είναι η κεντρική και νότια Αμερική (Περού, Κολομβία, Βολιβία κλπ). Είναι ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Begoniaceae.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η βεγόνια είναι ένα απαλό πολυετές φυτό που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Begoniaceae. Παντού στην Ελλάδα η βεγόνια καλλιεργείται σε γλάστρες σε κήπους, σε πάρκα και πλατείες. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα συχνά καταστρέφετε και ξαναβγαίνει από το σπόρο της την επόμενη άνοιξη.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής (Περού Κολομβία, Βολιβία κλπ.)

Κοινά ονόματα: Βεγόνια ή Μπιγκόνια

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξική

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της Βεγόνιας:

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας η βεγόνια καλλιεργείται ως πολυετές ή ετήσιο φυτό με ύψος έως 40cm και με ίδιο πλάτος.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι μεγάλα ωοειδή, που εναλλάσσονται πάνω στον βλαστό, με πριονωτά άκρα , μήκους έως 15cm, χρώματος πράσινου έως κοκκινωπού.

Άνθη: Τα άνθη της δεν ξεπερνούν τα 5cm διάμετρο, είναι απλά ημίδιπλα ή διπλά με τέσσερα ή πέντε πέταλα και χαρακτηριστικούς κίτρινους στήμονες στο κέντρο τους. Τα χρώματα τους, είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου και έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και αρκετά βαθύ ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.

 

βεγόνια ή μπιγκόνια

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της Βεγόνιας:

Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά τα μέσης γονιμότητας υγρά εδάφη και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα (Ph 6-7).

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε σκιερές θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Δεν αντέχει τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ενώ είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές (-10 έως 32 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η βεγόνια

Πότισμα: Είναι φυτό που αγαπά την υγρασία, και χώμα με καλή αποστράγγιση. Το έδαφος δεν πρέπει να μένει ξερό από πότισμα σε πότισμα, ούτε όμως και να κατακρατά πολύ νερό. Χρειάζεται περίπου τρία ποτίσματα τις ζεστές μέρες της άνοιξης και καθημερινά το καλοκαίρι. Να αποφεύγεται η διαβροχή των φύλλων γι’ αυτό και εφαρμόζεται η στάγδην άρδευση.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ώστε να κάνει πιο πλούσια και συνεχόμενα την ανθοφορία της.(2 φορές το μήνα κατά προτίμηση άνοιξη, καλοκαίρι και μία το Σεπτέμβριο). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε κόμποστ όταν το φυτεύουμε και μία ακόμη εφαρμογή το καλοκαίρι.

Ασθένειες και έντομα: Σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας παρότι είναι ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες, εμφανίζεται βοτρύτης, ωΐδιο, σκωριάσεις και άλλες μυκητολογικές ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, και αφίδες.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της βεγόνιας

Η βεγόνια δεν χρειάζεται κλάδεμα. Απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση των υπέρ ώριμων ανθέων..

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην βεγόνια

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και με θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου. Ο σπόρος φυτρώνει σε 7 – 12 ημέρες και η ανθοφορία του φυτού ξεκινά στις 7 -8 εβδομάδες. Σπάνια πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα.

 

Γιατί να φυτέψουμε βεγόνια στον κήπο και τη βεράντα

Είναι ιδανικό φυτό για γλάστρα, ζαρντινιέρα, μπορντούρα και παρτέρια στον κήπο. Κατάλληλο για κρεμαστές γλάστρες κάτω από δέντρα. Φυτεύεται επίσης για κάλυψη γύρω από δέντρα ή άλλους καλλωπιστικούς θάμνους.

Κατάλληλο σε σκιά και ημισκιά παρά το ότι τελευταία έχουν δημιουργηθεί υβρίδια περισσότερο ανθεκτικά στον ήλιο. Μπορεί να συνυπάρξει στο τελείωμα αλλά και στη δεύτερη σειρά ανθώνων, με άλλα ισοϋψή φυτά.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: