Η κενταύρεα είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει από μέσα άνοιξης έως αρχές καλοκαιριού. Είναι ψηλό φυτό και με πολλά λουλούδια δημιουργώντας υπέροχα παρτέρια.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τ: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η βοτανική ονομασία του φυτού είναι Centaurea cyanus και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae (παλαιότερη ονομασία ήταν Compositae). Στο γένος Centaurea ταξινομούνται περίπου 700 είδη. Τα περισσότερα είναι ετήσια ποώδη φυτά.

Καταγωγή: Ευρώπη. Πολλές είναι ιθαγενές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά βρίσκεται επίσης σε μέρη της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής.

Άλλες ονομασίες: κύανος, μπλουέ, barbeau, blaver, cornflower, Bachelor’s Buttons, Bluebottle. Η επιστημονική ονομασία του γένους Centaurea παραπέμπει στον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος λέγεται ότι δίδαξε στον άνθρωπο πώς να χρησιμοποιεί τα βότανα για θεραπεία. Το συγκεκριμένο όνομα του είδους cyanus έχει σχέση με το μπλε χρώμα του λουλουδιού. Θεωρείται ότι με το φυτό αυτό θεραπεύτηκε η πληγή του Κένταυρου Χείρωνα που πλήγωσε ο Ηρακλής με το βέλος του.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό στα κατοικίδια

 

Η κενταύρεα ως βότανο

Τα άνθη της κενταύρεας χρησιμοποιούνται ως βότανα για παρασκευή τσάι. Περιέχουν φλαβονοειδή, κουμαρίνες και ανθοκυάνες. Χρησιμοποιείται για τον πυρετού και τη δυσκοιλιότητας καθώς και την κατακράτησης νερού και της συμφόρησης στο στήθος. Επίσης θεωρείται τονωτικό και κατά της επιπεφυκίτιδας αναζωογονώντας τα κουρασμένα μάτια.

 

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της κενταύρεας

Είδος φυτού: Είναι ετήσιο φυτό που ανθίζει την άνοιξη.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ψιλό ποώδες που φτάνει μέχρι και 80-100 εκατοστά. Υπάρχουν ποικιλίες πιο χαμηλές με ύψος που κυμαίνεται στα 30-40 εκατοστά ή ακόμα και πιο χαμηλά (περίπου 20 εκατοστά). Το πλάτος του φυτού είναι 30-60 εκατοστά.

Βλαστοί – φύλλα: Τα φύλλα της είναι γκρι πράσινου χρώματος. Το σχήμα τους είναι λογχοειδές.

Άνθη: Τα άνθη της κενταύρεας είναι όμορφα με βελονοειδή πέταλα. Το χρώμα τους είναι μπλε, λευκό, κόκκινο. Υπάρχουν ποικιλίες με απλά ή διπλά άνθη. Τα λουλούδια της κενταύρεας κόβονται και αποξηραίνονται πολύ εύκολα, ενώ διατηρούνται αποξηραμένα για πολύ καιρό. Κομμένα λουλούδια κενταύρεας διατηρούνται στο βάζο για μια εβδομάδα. Συλλέξτε τα λουλούδια όταν είναι εντελώς ανοιχτά.

Ανθοφορία: Από τα μέσα της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού

Καρπός: Ο καρπός του φυτού είναι αχαίνιο, χωρίς καλλωπιστική αξία.

 

Λουλούδια κενταύρεας

Λουλούδια κεντάυριας. Η κενταύρεα ανθίζει την άνοιξη μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού. Συνδυάζεται όμορφα με άλλα λουλούδια της εποχής δημιουργώντας ελεύθερα παρτέρια.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Παρουσιάζει ζωηρή ανάπτυξη.

Φως: φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου.

Θερμοκρασία: Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Έδαφος-Χώμα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη.

Υγρασία: Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και δεν επιθυμεί εδάφη με υψηλή υγρασία.

Φροντίδες που χρειάζεται το φυτό

Πότισμα: Μικρές απαιτήσεις σε πότισμα. Είναι φυτό που αντέχει σε χαμηλά επίπεδα άρδευσης.

Λίπασμα: Και στην προσθήκη λιπάσματος οι απαιτήσεις της κεντάυρεας είναι μικρές. Κοκκώδη ή υγρά λιπάσματα γενικής χρήσης ή λιπάσματα για ανθοφόρα είναι τα πιο ενδεδειγμένα. Η λίπανση επαναλαμβάνεται ανά 20-30 ημέρες την άνοιξη.

Εχθροί και ασθένειες: Είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Πιο συχνά προσβάλλεται από αφίδες ή αλευρώδεις στα φύλλα.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην κενταύρεα

Το φυτό πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται επιτόπου στις θέσεις φύτευσης την άνοιξη. Τα πρώτα λουλούδια εμφανίζονται 6-8 εβδομάδες μετά.

 

Φύτευση στον κήπο της κενταύρεας

Φυτεύεται σε παρτέρια, γύρω από δέντρα ή κατά μήκος διαδρόμων. Επιπλέον, φυτεύεται σε μεγάλες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες
Τα άνθη επιπλέον κόβονται και διατηρούνται στο βάζο ή αποξηραίνονται. Ακόμη, τα λουλούδια της κεντάυρεας προσελκύουν μέλισσες και πεταλούδες.

 

 

Διαβάστε επίσης: