To πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί είναι αναρριχώμενο αειθαλές φυτό με πλούσια και πυκνή ανάπτυξη και πολύ όμορφα σύνθετα λουλούδια μπλε ανοιχτού χρώματος που σχηματίζονται σε μπουκέτα πάνω στο φυτό.

Είναι από τα καλλωπιστικά φυτά που προτιμώνται από τους γεωπόνους συχνά για φύτευση σε κήπους αλλά και δημόσιους χώρους, πάρκα, πλατείες, εκκλησίες, διότι έχουν γρήγορη και πυκνή ανάπτυξη ενώ οι απαιτήσεις του φυτού σε νερό είναι μικρές (χρειάζεται πότισμα, αλλά παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε περιόδους ξηρασίας).

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι το είδος Plumbago auriculata που ανήκει στην οικογένεια Plumbaginaceae. Στην οικογένεια αυτή ανήκει μια μικρή ομάδα αγγειόσπερμων φυτών με περίπου 500 είδη φυτών. Είναι φυτά πολυετή ποώδη, θαμνώδη και, ημιθαμνώδη. Υπάρχει το είδος Plumbago capensis (μολύβδαινα) που είναι θαμνώδες φυτό και εμφανίζεται ως ζιζάνιο σε καλλιέργειες.

Τα φυτά της οικογένειας Plumbaginaceae έχουν στενή σχέση με τα φυτά της οικογένειας Polygonaceae (https://ucmp.berkeley.edu/anthophyta/caryos/plumbaginaceae.html).

Χαρακτηριστικών των ειδών που ανήκουν σε αυτή την οικογένεια είναι ότι σε διάφορα τμήματα του φυτού (ρίζες, βλαστοί, φύλλα) βρίσκεται η ουσία μπλουμπαγκίνη, μια ναφθοκινόνη και από μελέτες που έχουν διενεργηθεί φαίνεται να εμφανίζει αντιπαρασιτική δράση έναντι ορισμένων ενδοκυτταρικών παράσιτων (πρωτόζωο), του γένους Leishmania (Λεϊσμάνια).

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από την Νότια Αφρική.

Άλλες ονομασίες: Ονομάζεται και μπλε γιασεμί εξαιτίας της ομοιότητας του στο φύλλωμα αλλα και στην ανάπτυξη του ως αναρριχώμενο με το γιασεμί.

Τοξικότητα: Το πλουμπάγκο δεν είναι τοξικό σε κατοικία ζώα όπως γάτες και σκύλους.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του πλουμπάγκο

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το πλουμπάγκο έχει ζωηρή ανάπτυξη και μπορεί να μεγαλώσει και να αναρριχηθεί σε τοίχους, περιφράξεις, κάγκελα, καφασωτά ή πέργολες. Το ύψος του φυτού φτάνει από 1-3 μέτρα, ανάλογα με το χώρο που έχει δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι απλά, επιμήκη, λαμπερού έντονου πράσινου χρώματος.

Άνθη: Τα άνθη αναπτύσσονται σε σφαιρικές κορυμβώδεις ταξιανθίες πάνω στο φυτό και έχουν μπλε ανοιχτό χρώμα. Διαρκούν πολύ και το φυτό είναι πάντα ανθισμένο όλο το καλοκαίρι. Η ανθοφορία ξεκινάει από τα μέσα Ιουνίου και κρατάει έως τα μέσα του φθινοπώρου.

 

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του πλουμπάγκο

Ρυθμός ανάπτυξης: Το φυτό έχει ζωηρή ανάπτυξη και καλύπτει πιο γρήγορα από άλλα αναρριχώμενα την επιφάνεια που θέλουμε.

Φως: Το μπλε γιασεμί φυτεύεται χωρίς πρόβλημα σε σημεία του κήπου που ο ήλιος τα βλέπει όλη τη μέρα. Το πιο κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη του είναι ο πρώτος χρόνος μέχρι το φυτό να εγκατασταθεί και να μπορεί να αναπτύξει γερό ριζικό σύστημα. Το πότισμα σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να αμελούμε. Από την στιγμή που το φυτό ριζώσει φαίνεται να αναπτύσσεται καλά τότε συνήθως δεν εμφανίζει προβλήματα.

Θερμοκρασία: Θερμοκρασίες κάτω -5oC μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο φυτό, ιδίως όταν αυτές παρατηρούνται για αρκετές ημέρες. Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό (έως 35οC και περισσότερο). Προσοχή χρειάζεται στα νεαρά φυτά μέχρι να ριζώσουν καλά στο έδαφος.

Έδαφος-Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Σίγουρα όμως αν επιλέξουμε να προσθέσουμε γόνιμο χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία σίγουρα ενισχύουμε την ικανότητα του φυτού να αναπτυχθεί εντονότερα.

Υγρασία: Θέλει κανονικά ποτίσματα. Όταν το φυτό είναι μικρό χρειάζεται πιο συχνό πότισμα από 1-3 ημέρες, ανάλογα την περιοχή και το σημείο φύτευσης. Το καλοκαίρι θέλει πότισμα ανά δύο μέρες. Με την πάροδο του χρόνου και αφού το πλουμπάγκο έχει δημιουργήσει καλό ριζικό σύστημα και αναπτύσσεται φυσιολογικά το πότισμα επαναλαμβάνεται από 1-5 μέρες, ανάλογα την εποχή.

Ποιες οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται το φυτό.

Πότισμα: Το πλουμπάγκο χρειάζεται κανονικό πότισμα. Μέχρι τις αρχές καλοκαιριού πότισμα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Με την έναρξη των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και έως τις αρχές του φθινόπωρο ποτίζουμε 1 φορά ανά 2 μέρες. Εάν το μπλε γιασεμί είναι φυτεμένο σε γλάστρα τότε ίσως χρειάζεται και καθημερινό πότισμα.

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε λίπασμα γενικής χρήσης την άνοιξη, μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού, κάθε 20 περίπου ημέρες.

Κλάδεμα και περιποίηση: Κλαδεύετε με βάση το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο φράχτη. Για καλύτερη διατήρηση της πυκνή κόμης του φυτού κλαδεύουμε στα μέσα της άνοιξης με ψαλίδα ή ηλεκτρικό μπορντουροψάλιδο. Κλάδεμα μπορεί να γίνει και στις αρχές του φθινοπώρου για να διατηρηθεί το σχήμα του φυτού και το χειμώνα.

 

Πλουμπάγκο ή μπλε γιασεμί

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο πλουμπάγκο

Το φυτό πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα με εναέριες καταβολάδες. Χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να δημιουργηθούν ρίζες στα νέα φυτά.

Επιπλέον το πλουμπάγκο πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα κορυφή που κόβονται στις αρχές της άνοιξης ή στο τέλος καλοκαιριού. Το ύψος των μοσχευμάτων είναι 12-15 cm και φυτεύονται σε μείγμα για σπορεία ή σκέτη τύρφη. Τοποθετούνται σε σκιερό σημείο και ποτίζονται ή ψεκάζονται συχνά. Σε περίπου 20 ημέρες θα έχουν βγάλει ρίζες τα νέα φυτά. Στην περίπτωση που κάνετε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα υπολογίστε περισσότερα μοσχεύματα από τα φυτά που θέλετε καθώς πολλά από αυτά υπάρχει η πιθανότητα να σαπίσουν κατά τη διαδικασία.

Μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με το σπόρο του αλλά πρακτικά είναι μια αρκετά αργή διαδικασία που δεν προτιμάτε στην κηπουρική.

 

Φύτευση του μπλε γιασεμιού σε γλάστρα

Το πλουμπάγκο μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες.

Για τη φύτευση πλουμπάγκο σε γλάστρα θα χρειαστούμε:

 • Χονδρόκοκη ελαφρόπετρα που θα τοποθετηθεί στον πάτο της γλάστρας ώστε να πετύχετε καλή αποστράγγιση.
 • Χρησιμοποιούμε χώμα εξωτερικού χώρου. Προτιμάμε καλής ποιότητα φυτόχωμα με τύρφη, ελαφρόπετρα, ζεόλιθο και οργανική ουσία.
 • Για επιπλέον ενίσχυση του εδάφους με οργανική ουσία προσθέτουμε κόμποστ 20% στο εδαφικό μείγμα.
 • Φυτεύουμε το πλουμπάγκο και καλύπτουμε με το υπόλοιπο χώμα.
 • Μπορούμε για διακόσμηση να προσθέσουμε χονδρόκοκκη ελαφρόπετρα ή καλλωπιστική λάβα στο πάνω μέρος του χώματος.
 • Ποτίζουμε ανά 2-5 ημέρες ανάλογα την εποχή και τη θέση του φυτού.
 • Λίπασμα προσθέτουμε από την άνοιξη έως και τον Ιούλιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο ανά 20-25 ημέρες. Προτιμάμε λίπασμα γενική χρήση (μπλε κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό).
 • Θα χρειαστούμε καλάμια ή σύρμα για υποστύλωση του φυτού.

Το πλουμπάγκο στη διακόσμηση χώρων

Μπορεί να μπει ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους που έχουν καλή παρουσία ηλιακού φωτό. Πολύ συχνά συναντώνται σε πυλωτές πολυκατοικιών ή σε εισόδους κατοικιών και χώρων γραφείων. Το μπλε γιασεμί αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή με λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και σίγουρα αποτελέσματα.

 

Τι χρειαζόμαστε για την αποτελεσματική καλλιέργεια του πλουμπάγκο

 • Μίγμα για σπορεία
 • Τύρφη σε σάκο
 • Κόμποστ για φύτευση
 • Χονδρόκοκη ελαφρόπετρα
 • Διακοσμητική Λάβα
 • Κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης
 • Υδατοδιαλυτό λίπασμα γενικής χρήσης
 • Μπάλα για εναέρια καταβολάδα

 

Διαβάστε επίσης: