Πασιφλόρα ή ρολογιά: αναρριχώμενο με ιδιαίτερα λουλούδια

 

Η πασιφλόρα ή ρολογιά (Passiflora caerulea) είναι πολυετές αναρριχώμενο με καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Στο γένος Passiflora ανήκουν εδώδιμα είδη που παράγουν πολύ νόστιμα φρούτα με σημαντικές θεραπευτικές ουσίες.

Βοτανική ταξινόμηση: Η πασιφλόρα ή ρολογιά Passiflora sp. είναι γένος εκατοντάδων (πάνω από εξακόσια) πολυετών αναρριχώμενων φυτών, Ανάμεσά τους υπάρχουν και δέντρα καθώς και θάμνοι. Στην ίδια οικογένεια Passifloraceae, υπάρχουν εδώδιμα γένη όπως Passiflora edulis που παράγουν πολύ νόστιμα φρούτα με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Καταγωγή: Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και έχει προσαρμοστεί πολύ καλά σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, σε όλη την νότια Ευρώπη σε περιοχές της ανατολικής μεσογείου και αλλού.

Κοινά ονόματα: ρολογιά η ρολόι (εξ αιτίας του σχήματος), λουλούδι του Πάθους (γιατί μοιάζει με ακάνθινο στεφάνι). Αναρριχώμενο με λουλούδια σε σχήμα σαν ρολόι.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Πασιφλόρο ή ρολογιά – βοτανικά χαρακτηριστικά:

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές αειθαλές – ημιαειθαλές φυτό που αναπτύσσεται σε απόσταση μεγαλύτερης των δέκα πέντε μέτρων αν αφεθεί ελεύθερο, χωρίς κλάδεμα.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι γκριζοπράσινα, παλαμοειδή πεντάφυλλα, λογχοειδή εφοδιασμένα στην κορυφή με νεκταροφόρους αδένες, μήκους 8-10cm, ορισμένα διαμορφώνονται σε έλικες, χρήσιμοι για την αναρρίχηση του.

Άνθη: Τα άνθη του φυτού είναι μεγάλα διαμέτρου έως και δέκα πόντους, ελαφρώς αρωματικά, αποτελούνται από 5 πέταλα και 5 σέπαλα, έχουν σχήμα ρολογιού. Φύονται μόνα τους, σε αποχρώσεις του λευκού, μπλε, πράσινου και του μωβ. Ανοίγουν πολλά μπουμπούκια καθημερινά, τα οποία παραμένουν ανθισμένα για περίπου εικοσιτέσσερις ώρες. Την επόμενη ημέρα ανοίγουν νέα άνθη. Στο τέλος του καλοκαιριού τα άνθη διαμορφώνονται σε πολύ διακοσμητικούς και όμορφους πορτοκαλί καρπούς.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και σχετικά βαθύ ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη για την πασιφλόρα ή ρολογιά:

Συμβουλές για το χώμα: Είναι σκληρό φυτό, αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμη και άγονα, όμως αγαπά τα πλούσια σε οργανική ουσία και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Η πασιφλόρα εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Αποστάσεις φύτευσης: Οι αποστάσεις φύτευσης σε αναρριχώμενες ποικιλίες είναι από πέντε έως δέκα μέτρα.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστα και σε ημισκιερά σημεία.

Θερμοκρασία: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (-5 έως 40+ βαθμούς Κελσίου). Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το φυτό αντιδρά ρίχνοντας τα φύλλα του.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η πασιφλόρα ή ρολογιά:

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει υγρασία αλλά και καλή αποστράγγιση. Δεν αντέχει εδάφη που νεροκρατούν. Η πασιφλόρα χρειάζεται κανονικό πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικό πότισμα θα ήταν μία έως δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που έχει ανάγκη λίπανσης κατά τις αρχές της άνοιξης και προσθήκη κόμποστ άνοιξη και καλοκαίρι. Χορηγούμε ειδικό οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα – καρποφόρα φυτά.

 

Λιπάσματα και compost

 

Κλάδεμα και περιποίηση της πασιφλόρας

Η πασιφλόρα χρειάζεται κλάδεμα περιορισμού και ανανέωσης την άνοιξη μετά τις παγωνιές. Τακτικά θέλει αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων, κλαδιών και καθαρισμό από τα υπέρ ώριμα άνθη.

 

Πασιφλόρα ή ρολογιά πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός:

Η πασιφλόρα πολλαπλασιάζεται με σπόρους οι οποίοι σπέρνονται αρχές Μαρτίου και σε θερμοκρασία από13 -18 βαθμούς κελσίου. Καλό είναι να μουλιάσουμε τους σπόρους για δύο ώρες πριν τη σπορά. Το φυτό βλαστάνει μετά από 4– 6 εβδομάδες. Επίσης πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με καταβολάδες.

 

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό και προσελκύει τα έντομα, πεταλούδες και μέλισσες. Η πιο συχνή προσβολή είναι από αφίδες, μελίγκρα και σπανίως από τετράνυχο που για την καταπολέμησή τους πρέπει να χρησιμοποιούνται οικολογικά σκευάσματα..

 

Η πασιφλόρα ή ρολογιά στη διακόσμηση

Οι ρολογιές χρησιμοποιούνται κυρίως για κάλυψη συρματοπλεγμάτων, για κάλυψη ακαλαίσθητων επιφανειών με την κατάλληλη υποστήριξη, ή ακόμη σε πέργκολες κοντά σε καθιστικούς χώρους λόγω των ανθέων τους και της πυκνής βλάστησης. Χρησιμοποιείται ακόμη και στις περιφράξεις δημόσιων χώρων και πάρκων, διότι εκτός των άλλων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό στην ρύπανση. Χρησιμοποιείται ακόμη (λιγότερο) σε μπαλκόνια, φυτεμένο σε μεγάλες γλάστρες.

 

Διαβάστε επίσης: