Αγιόκλημα, αναρριχώμενο φυτό με μυρωδάτα λουλούδια

Από την ομάδα του greenconcept – Αναλαμβάνουμε το σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση του κήπου σας. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417.

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική ονομασία είναι Lonicera japonica και ανήκει στην οικογένεια Caprifoliaceae. Στην οικογένεια Caprifoliaceae ανήκουν και άλλα καλλωπιστικά είδη όπως η αμπέλια και η βεϊγκέλια

Καταγωγή: η καταγωγή του φυτού είναι από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Άλλες ονομασίες: αλλιώς ονομάζεται και αιγόκλημα και Japanese honeysuckle.

Τοξικότητα: το αγιόκλημα συχνά περιλαμβάνει τις λίστες με δηλητηριώδη φυτά κυρίως για κατοικίδια ζώα, σκύλους και γάτες. Οι καρποί του φυτού περιέχουν τοξικές ουσίες που αν καταναλωθούν από τα ζώα μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και προβλήματα στην καρδιά και στην αναπνοή.

 

Αγιόκλημα

Λουλούδια από αγιόκλημα. Όμορφο, μυρωδάτο αναρριχώμενο φυτό από τους παλιούς κήπους στις σύγχρονες κηποτεχνικές εφαρμογές.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: είναι αειθαλές φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 m δημιουργώντας δυνατούς και μεγάλους βλαστούς.

Φύλλα: μεσαίου μεγέθους τα χημικά που αναπτύσσονται αντίθετα πάνω στο βλαστό.

Άνθη: το φυτό δημιουργεί πλούσια ανθοφορία και τα λουλούδια είναι λευκά προς ρόδινα και πολύ αρωματικά. Τα άνθη διατηρούνται για πολύ καιρό πάνω στο φυτό και για ανθοφορία ξεκινάει από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ρίζες: σταδιακά δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στo αγιόκλημα

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρηγόρη και ζωηρή ανάπτυξη

Φως: Φυτεύεται παντού στον κήπο. Προτιμάμε τα ηλιόλουστα μέρη καθώς αναπτύσσεται μεγαλύτερη ανθοφορία στο φυτό. Σε νοτιότερες περιοχές της χώρας μας με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού καλό είναι να φυτεύεται σε ημισκιερά σημεία ή να δημιουργούμε συνθήκες σκίασης όπου μπορούμε, με πλαίσια ή πανιά σκίασης ή άλλες κατασκευές).

Θερμοκρασία: είναι πολύ ανθεκτικό φυτό τόσο στη ζέστη του καλοκαιριού όσο και στο κρύο κατά την περίοδο του χειμώνα.

Έδαφος-Χώμα: Αναπτύσσεται καλά σε πολλούς τύπους εδαφών. Σίγουρα τα γόνιμα εδάφη και πλούσια σε οργανική ουσία δημιουργούν καλύτερο ριζικό σύστημα και πιο γρήγορη ανάπτυξη στο αγιόκλημα.

Υγρασία: θέλει μέτρια υγρά εδάφη. Ξηρά εδάφη δημιουργούν προβλήματα στο φυτό όπως ξηράνσεις στα φύλλα και ανθοπτωση. Γενικά σαν φυτό θέλει δροσερά και ηλιαζόμενα σημεία.

Φροντίδες που χρειάζεται το αγιόκλημα

Πότισμα: αγιόκλημα θέλει τακτικά ποτίσματα. Μία καλή μέθοδος για να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος είναι η κάλυψη του εδάφους με ένα στρώμα ξερών χόρτων και πριονίδι.

Λίπασμα: λίπανση του φυτού ξεκινάει από τα τέλη Μαρτίου με προσθήκη πλήρης σε κόκκους λιπάσματος που μπορεί να περιέχει και οργανική ουσία. Στη συνέχεια προσθέτουμε κάθε 20 με 30 μέρες λίπασμα είτε σε ιδρυτή σε κοκκώδη μορφή και μετά τρία στοιχεία. Στο τέλος Ιουνίου ανάλογα και με την ανάπτυξη του φυτού μπορούμε να προσθέσουμε και λίπασμα ανθοφορίας έτσι ώστε να αυξήσουμε το πληθος των λουλουδιών που θα εμφανιστούν στο φυτό.

Κλάδεμα και περιποίηση

Το βασικό κλάδεμα στο αγιόκλημα γίνεται κατά τους χειμερινούς μήνες λίγο πριν την άνοιξη. Καλό είναι το φυτό να μαζεύετε κοντά σε τα τμήματα που σε έχουν στο φράχτη έτσι ώστε να δημιουργούν πιο συμπαγή η ανάπτυξη μέσα στα τμήματα του πρακτικού θέλουν να έχουμε αγιόκλημα. Σαν φυτό δημιουργεί αρκετά πυκνή βλάστηση όμως ούτε να αναπτυχθεί πολύ μπορεί να δημιουργηθούν κενά. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με το κλάδεμα και επιπλέον με καλή λίπανση την άνοιξη. Τον υπόλοιπο χρόνο δεν γίνεται έντονο κλάδεμα παρά μόνο όταν χρειαστεί αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το φράχτη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο αγιόκλημα

Συνήθως ο πολλαπλασιασμός στο αγιόκλημα γίνεται με εναέριες καταβολάδες που έρχονται για αρκετό διάστημα στο έδαφος ή σε μία γλάστρα. Συνήθως ένα με ενάμιση μήνα αργότερα τα νέα φυτά έχουν βγάλει νέες ρίζες οπότε μπορούν να κοπούν και να μεταφυτευτούν στη νέα τους θέση.

Σπανιότερα και κυρίως σε εμπορικές καλλιέργειες ο πολλαπλασιασμός μπορεί να γίνει με μοσχεύματα μαλακά (μοσχεύματα βλαστού το καλοκαίρι) ή ξυλοποιημένα το χειμώνα και με σπόρο.

 

Διακοσμητική αξία: Η διακοσμητική αξία του φυτού βασίζεται στην πολύ όμορφη και πυκνή κόμη του αλλά κυρίως στην πλούσια ανθοφορία του που διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου αλλά και στο πολύ έντονο χαρακτηριστικό άρωμα των λουλουδιών. Το αγιόκλημα ήταν ένα από τα πιο συνηθέστερα φυτά που φυτέυονταν σε κήπους και αυλές εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί μία όμορφη διαχρονική “ευωδιαστή” πρόταση για κάθε κήπο.

Που προτείνεται το αγιόκλημα στον κήπο και την βεράντα

  • Κατάλληλο για κάθε είδους φράχτη (μεταλλικό ή ξύλινο), πέργκολες, συρματοπλέγματα κλπ
  • Μπορεί να συνδυαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα με άλλα αναρριχώμενα όπως τα γιασεμιά, η μπιγκνόνιες, η πανδορέα και άλλα
  • Σε αυλές που θέλουμε να δώσουμε άρωμα στο χώρο.
  • Σε βεράντες μπορεί να φυτευτεί σε όσο πιο βαθιά γλάστρα μπορούμε. Οι βλαστοί του αγιοκλήματος θα πλέξουν στα κάγκελα ή σε ξύλινα πλαίσια που μπορούμε να κρεμάσουμε στον τοίχο.

Ποικιλίες αγιοκλήματος που μπορούμε να βρούμε στα φυτώρια

  1. Δεν υπάρχουν πολλές ποικιλίες στο αγιόκλημα. Υπάρχει μια ποικιλία που δημιουργεί κίτρινες νευρώσεις στα φύλλα (aureticulata).
  2. Υπάρχουν όμως διάφορα άλλα είδη αγιοκλήματος που έχουν κι αυτά την ίδια κοινή ονομασία όπως το Lonicera sempervirens που φτάνει μέχρι τα 6 μέτρα ύψος και δημιουργεί κόκκινα και κίτρινα λουλούδια και έχει στρογγυλεμένα φύλλα.
  3. Επιπλέον υπάρχουν τα είδη Lonicera caprifolium & Lonicera periclymenum τα οποία είναι φυλλοβόλα (φυλλοβόλο αγιόκλημα), φτάνουν σε ύψος τα 4-6 μέτρα και ανθίζουν Μάιο με Ιούνιο με μεγάλο εύρος ανθοφορία όλο το καλοκαίρι έως αρχές φθινοπώρου.

 

Διαβάσετε επίσης: