Κλίβια, φυτό εσωτερικού χώρου με υπέροχα λουλούδια!

Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Η κλίβια (Clivia miniata, Amaryllidaceae) είναι φυτό εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με πολύ όμορφη και πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμα. Είναι μονοκοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae. Κοινώς ονομάζεται και Natal lily ή bush lily (θαμνώδης κρίνος). Το φυτό κατάγεται από τις περιοχές της νότιας Αφρικής, όπως η νότια Αφρική και η Σουαζιλάνδη.

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες της κλίβιας;

  • Clivia miniata – είδος με κόκκινα ή πορτοκαλί άνθη
  • Clivia miniata var. citrina (Yellow Clivia) – ποικιλία με κίτρινα ή λευκοκίτρινα λουλούδια
  • Clivia nobilis – Τα άνθη της είναι περισσότερο μακρουλά κωδωνοειδή.

 

Κλίβια

 

Χαρακτηριστικά φυτού

Σαν φυτό εσωτερικού χώρου η κλίβια φτάνει σε ύψος περίπου τους 30-40 cm. Σπάνια στις συνθήκες της χώρας μας βρίσκουμε φυτά που φτάνουν 50-60 cm και αυτό γιατί η κλίβια φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες και διακοσμητικά κασπώ.

Φύλλα

Τα φύλλα της κλίβιας είναι μεγάλα, λογχοειδή και γυαλιστερά. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και αποτελούν στοιχεία της διακοσμητικής αξίας του φυτού (χαρακτηριστικό και στα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά της οικογένειας Amaryllidaceae)..

Άνθη – Ανθικό στέλεχος

Τα άνθη στην κλίβια βγαίνουν πολλά μαζί στην άκρη των ανθικών ταξιανθιών της. Μπορεί να φτάσουν και τα 15 ανοιγμένα άνθη ταυτόχρονα. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που ξεκινάει από το τέλος του χειμώνα έως και όλο την άνοιξη. Το χρώμα στα λουλούδια της κλίβιας είναι κόκκινο ή βαθύ πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με κίτρινα άνθη.

Επίδραση από φως

Σαν φυτό εσωτερικού χώρου η κλίβια τοποθετείται σε σημεία με έντονο φωτισμό χωρίς όμως άμεση έκθεση στον ήλιο διότι επιταχύνεται η περίοδος ανθοφορίας. Τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρείται χωρίς πρόβλημα εκτός δωματίου, στην βεράντα ή τον κήπο σε σημεία που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος.

 

Όταν τα λουλούδια στην κλίβια μαραθούν κόβουμε το ανθικό στέλεχος από τη βάση του, ώστε να δυναμώσει και να δώσει νέα ανθοφορία την επόμενη περίοδο.

 

Πότισμα

Ποτίζουμε αραιά τον χειμώνα μέχρι και τα μέσα της άνοιξης, περίπου 1 φορά ανά 10-15 ημέρες. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θέλει πιο συχνά ποτίσματα ( ακόμα και καθημερινά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών)

Λίπασμα

Χρησιμοποιούμε πλήρες λίπασμα ή υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας. Το λίπασμα ανθοφορίας το προτιμούμε σε μια συχνότητα ανά 20 ημέρες και το αρχίζουμε περίπου 2 μήνες πριν την ανθοφορία και το ολοκληρώνουμε με την πρώτη πτώση των λουλουδιών οπότε επανερχόμαστε στο πλήρες λίπασμα.

 

Πράσινο Μυστικό:

  • Βάλτε 2 χούφτες κόμποστ στη βάση του φυτού 15-20 ημέρες πριν την ανθοφορία και επαναλάβετε το και μετά από 1 μήνα. Η ανθοφορία θα δυναμώσει αρκετά.

  • Καθάρισμα με γυαλιστικό φύλλων και ένα πανάκι για τη σκόνη ή έντομα που μπορεί να βρούμε πάνω στα φύλλα.

 

Ασθένειες – έντομα:

Δεν παρατηρούμε συχνά προσβολές καθώς και σαν εσωτερικού χώρου είναι περισσότερο προστατευμένο. Στο έδαφος ή στον κήπο έχουν παρατηρηθεί προσβολή από αφίδες και κοκκοειδή έντομα, ενώ μπορεί να παρατηρείται συχνά σήψη λαιμού του φυτού λόγω υψηλής εδαφικής υγρασίας.

 

Κλίβια

 

Πότε και πως μεταφυτεύεται και πολλαπλασιάζεται η κλίβια;

  • Η κλίβια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ανά 2-3 χρόνια. Το φυτό θα αναπτυχθεί καλύτερα σε νέα μεγαλύτερη γλάστρα, θα δυναμώσει αρκετά και θα βελτιώσει την ανθοφορία της.
  • Συχνά με τη μεταφύτευση μπορεί να γίνει και διαίρεση των ριζών για να προκύψουν και νέα φυτά. Αυτός είναι και πρακτικά ο πιο εύκολος πολλαπλασιασμός για την κλίβια.
  • Ο πολλαπλασιασμός στην κλίβια μπορεί να γίνει και με σπόρο όμως για να ανθίσουν τα νέα φυτά χρειάζονται 3-5 χρόνια.

 

Βήμα – Βήμα πολλαπλασιασμός στην κλίβια με διαίρεση φυτών

  • Προετοιμάζετε δύο νέες γλάστρες που έχετε επιλέξει
  • Προσθέστε ελαφρόπετρα περίπου 3 cm στον πάτο της γλάστρας
  • Προσθέστε το εδαφικό μείγμα για φυτά φυτά εσωτερικού χώρου που έχετε προμηθευτεί.
  • Διαχωρίζεται την κλίβια σε δύο ή περισσότερα τμήματα ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το μητρικό φυτό.
  • Φυτέψτε το νέο φυτό σας και σκεπάστε με χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου
  • Προσθέστε μια χούφτα κόμποστ γαιοσκωλήκων

 

Που οφείλει το όνομα της η κλίβια: Το όνομα Clivia στο γένος δόθηκε προς τιμή της Δούκισσας του Northumberland ( Νορθάμπερλαντ – κομητεία της Βορειοανατολικής Αγγλίας), Lady Charlotte Florentia Clive (1787-1866) από τον Άγγλο βοτανολόγο John Lindley το 1828, καθώς ήταν μεγάλη η αγάπη της για τα φυτά και ήταν η πρώτη που είχε φέρει καλλιεργήσει ένα είδος κλίβιας από την νότια Αφρική. (πληροφορίες από το https://en.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Percy,_Duchess_of_Northumberland).

 

Κλίβια

 

Διαβάστε επίσης: