Ιπομέα, αναρριχώμενο φυτό με πλούσια ανθοφορία

 

H ιπομέα (Ipomoea purpurea, Convolvulaceae) είναι ένα πολύ όμορφο αναρριχώμενο καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από τη Βραζιλία και από άλλες τροπικές περιοχές. Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την Κρήτη μέχρι και τη Μακεδονία να καλύπτει πέργολες και περιφράξεις με τα υπέροχα λουλούδια σε κήπους και πάρκα.

 

 

Στο γένος Ipomoea ταξινομούνται περισσόετρα από 600 ετήσια και πολυετή φυτά. Τα περισσότερα είναι καλλωπιστικά και άλλα είναι εδώδιμοι βρώσιμοι θάμνοι ή κονδυλώδη – βολβώδη ‘όπως π.χ η γλυκοπατάτα, και ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae.

Στη χώρα μας καλλιεργείται ως αναρριχώμενο φυτό και το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Ipomoea purpurea.

Βοτανική ταξινόμηση: Η ιπομέα (Ipomoea purpurea), ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae. Στην Ελλάδα η Ιπομέα καλλιεργείται ως ετήσιο αναρριχώμενο φυτό.

Καταγωγή: Η ιπομέα κατάγεται από την νότια Αμερική – Βραζιλία περιοχές του Αμαζονίου – και πολλά είδη της είναι αυτοφυή σε τροπικές περιοχές, όπως η Πολυνησία στον Ειρηνικό και ή Ινδονησία στην Ασία.

Κοινά ονόματα: Πρωινή χαρά. Το όνομα της έχει αποδοθεί, για τη μεγάλη ανθοφορία της κατά το πρωί της ημέρας ενώ όσο έρχεται το σούρουπο το άνθος της μαραζώνει.

Τοξικότητα: Τα φύλλα της ιπομέας είναι τοξικά σε γάτες και σκύλους. Όχι όμως στα πουλιά ή σε μέλισσες και πεταλούδες που προσελκύει.

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ιπομέας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην Ελλάδα η Ιπομέα καλλιεργείται ως πολυετές αναρριχώμενο φυτό κυρίως η ποικιλία Ipomoea purpurea. Η ανάπτυξή της είναι όπως ενός μεγάλου αναρριχώμενου φυτού που χρησιμοποιεί έλικες και το ύψος της φτάνει και ξεπερνά τα πέντε μέτρα και το πλάτος επίσης.

Φύλλα: Τα φύλλα της Ιπομέας είναι μεγάλα, καρδιόσχημα ή ωοειδή µε έντονο πράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα.

Άνθη: Είναι εντυπωσιακά. Η Ιπομέα παράγει μονά άνθη με ποικιλία αποχρώσεων από ροζ, βιολετί, λευκό και εντυπωσιακό μπλε που είναι και το πιο διαδεδομένο χρώμα. Ορισμένες ποικιλίες έχουν άνθη δίχρωμα Τα άνθη της ανανεώνονται κάθε μέρα, είναι μονά με ένα πέταλο σε σχήμα τρομπέτας και ανθίζουν το ξημέρωμα και μαραίνονται το σούρουπο. Η ανθοφορία της είναι συνεχής από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο.

Ρίζες: Η Ιπομέα δημιουργεί αξιόλογο ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της Ιπομέας

Συμβουλές για το έδαφος: Είναι φυτό που καλλιεργείται σε όλους του τύπους εδαφών φτωχά, ουδέτερα-αλκαλικά, ελαφριά, αμμώδη, και καλά αποστραγγιζόμενα με εύρος ΡΗ 5,5 – 8. Το έδαφος, δεν πρέπει να κατακρατά νερό και να έχει καλό αερισμό.

Ρυθμός ανάπτυξης: Η Ιπομέα εμφανίζει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις, αρκετά καλά και σε ημισκιερές θέσεις.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, και αγαπά τα δροσερά καλοκαίρια όπου αυξάνει την άνθισή της(0 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η ιπομέα

Πότισμα: Είναι φυτό που χρειάζεται λίγα αλλά τακτά ποτίσματα. Λιγότερο νερό την Άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι. Το βασικό είναι να είναι μεν το χώμα υγρό αλλά να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην νεροκρατά. Θα πρέπει το πότισμα να γίνεται µε σταγόνες και να μην βρέχονται το φύλλωμα και τα άνθη.

Λίπασμα: Η Ιπομέα είναι από τα φυτά με ελάχιστες απαιτήσεις σε λίπασμα. Αν μάλιστα τοποθετηθεί αζωτούχο λίπασμα τότε το φυτό θα περιορίσει κατά πολύ την πλούσια κατά τα άλλα ανθοφορία του. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε κόμποστ για εμπλουτισμό του εδάφους, μόνο όταν το σπέρνουμε.

Ασθένειες και έντομα: Η Ιπομέα, όταν οι συνθήκες ανάπτυξής της είναι ιδανικές όπως περιγράψαμε πιο πάνω (έδαφος-υγρασία κ.λ.π) τότε το φυτό είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Σπανίως προσβάλλεται από αφίδες και ακάρεα.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του φυτού

Η ιπομέα χρειάζεται κλάδεμα μόνο για την διαμόρφωσή της ή για τον περιορισμό της. Αφαιρούμε μόνο τυχόν ξερά κλαδιά ή ξερά και κλειστά άνθη του φυτού.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην ιπομέα

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται 3-4 σπόροι μαζί απευθείας στον χώρο και σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, 30 -40 cm κατά τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο. Επίσης σπανίως μπορεί να πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα. (Σπόροι ιπομέας | E-gardenshop.gr)

 

Φύτευση ιπομέας στον κήπο

Χρησιμοποιείται για την κάλυψη συρμάτινων περιφράξεων, σε πέργκολες σε κήπους και πάρκα. Επίσης μπορεί να φυτευτεί σε κρεμαστές γλάστρες. Επίσης λόγω της μεγάλης καλυπτικότητας της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εδαφοκάλυψης.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: