Δωδωναία: Dodonaea viscosa

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η Dodonaea viscosa είναι αειθαλής θάμνος της οικογένειας Sapindaceae. Το γένος Dodoneae περιλαμβάνει περίπου 70 είδη ανθοφόρων φυτών των θερμών περιοχών.

Καταγωγή: Το είδος D. viscosa κατάγεται από την Αυστραλία και έχει εξαπλωθεί στις τροπικές, υποτροπικές και θερμές περιοχές της Αμερικής, Αφρικής και Νότιας Ασίας. 

Άλλες ονομασίες: Στις περιοχές που αυτοφύεται η δωδωναία έχει διάφορες κοινές ονομασίες. Η πιο συνηθισμένη διεθνής κοινή ονομασία είναι “broadleaf hopbush”.

Τοξικότητα: Τα μέρη αυτού του φυτού θεωρούνται ήπια τοξικά εξαιτίας των ενώσεων σαπωνίνης που περιέχουν. Κάποιες λίστες περιλαμβάνουν τη δωδώναια στα τοξικά φυτά για τα κατοικίδια ζώα και κάποιες άλλες όχι. 

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της Δωδωναίας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Η δωδωναία έχει όρθια ανάπτυξη και το φύλλωμά της δημιουργεί πολλές διακλαδώσεις. Σε ύψος μπορεί να φτάνει τα 4 μέτρα και σε διάμετρο κόμης 1,5 – 2 μέτρα.  

Φύλλα: Τα φύλλα του φυτού είναι ιδιαίτερα μακρόστενα. Παρόλο που το φύλλωμα παρουσιάζει μία αέρινη εμφάνιση, τα φύλλα έχουν δερματώδη και σχετικά σκληρή υφή. Στην ποικιλία purpurea που είναι και η πιο δημοφιλής, τα φύλλα έχουν πράσινο και σκούρο κόκκινο έως μωβ χρώμα. Από το φθινόπωρο και μετά όσο η θερμοκρασία πέφτει τόσο πιο έντονο μωβ – μπορντό χρώμα παίρνουν τα φύλλα.

Άνθη: Η δωδωναία ανθίζει από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Τα άνθη αναπτύσσονται σε συστάδες (σαν μικρά τσαμπιά). Γρήγορα μετατρέπονται σε ροζ κάψουλες που περιέχουν τους σπόρους του φυτού.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της δωδωναίας

Ρυθμός ανάπτυξης:  Η δωδωναία έχει κανονικό προς γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης τόσο στο έδαφος όσο και στη γλάστρα.

Θέση: Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις καθώς έχει ανάγκη από άμεσο ηλιακό φως. Στις πιο σκιερές θέσεις το κόκκινο χρώμα των φύλλων είναι λιγότερο έντονο. Επίσης είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Θερμοκρασία: Είναι ευαίσθητο φυτό στο κρύο. Παγώνει σε θερμοκρασίες -5οC και κάτω. 

Έδαφος-Χώμα: Προτιμά τα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Παρ΄όλα αυτά προσαρμόζεται εύκολα στα περισσότερα εδάφη. 

Υγρασία: Η καλή αποστράγγιση του εδάφους αποτελεί προϋπόθεση για την σωστή εγκατάσταση και ανάπτυξη του φυτού. 

Πότισμα: Η δωδωναία χρειάζεται συχνό αλλά όχι υπερβολικό πότισμα ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Το χώμα δεν πρέπει να παραμένει συνεχώς υγρό αλλά να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. 

Λίπασμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ωστόσο καλό είναι στο τέλος του χειμώνα να εφαρμόζεται στο έδαφος ένα οργανικό λίπασμα αργής αποδέσμευσης. Επίσης η ανάπτυξη και η ανθοφορία ωφελούνται από την ανοιξιάτικη λίπανση με ένα λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και κάλιο.   

Κλάδεμα και περιποίηση στη δωδωναία:  Την άνοιξη και το καλοκαίρι η δωδωναία μπορεί να κλαδεύεται με συχνά και ελαφρά κλαδέματα. Ο στόχος του κλαδέματος είναι το φυτό να διατηρεί το σχήμα και την πυκνότητα του φυλλώματος. 

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη δωδωναία

Η δωδωναία πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μοσχεύματα. Ο σπόρος πριν από η σπορά του χρειάζεται επεξεργασία και μούλιασμα σε ζεστό νερά για 24 ώρες. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι πιο εύκολος. Τα μοσχεύματα κόβονται από υγιή κλαδιά χωρίς άνθη και έχουν μήκος 10-15 cm. Στη βάση τους εφαρμόζεται ορμόνη ριζοβολίας και φυτεύονται σε κατάλληλο υπόστρωμα (τύρφη: περλίτη, 1:1). Το υπόστρωμα πρέπει να διατηρείται υγρό μέχρι τη ριζοβολία των μοσχευμάτων.  

 

Διακοσμητική αξία – Χρήση στον κήπο 

Η δωδωναία συνήθως επιλέγεται για ομαδικές φυτεύσεις μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλους αειθαλείς θάμνους. Με αυτό τον τρόπο είναι ιδανική για δημιουργία φυτικού φράχτη σταθερού ή ελεύθερου σχήματος. Επίσης εξαιτίας του πυκνού φυλλώματος είναι καλή επιλογή για σημεία που χρειάζεται να επιτευχθεί η ιδιωτικότητα ενός χώρου. Επιπλέον είναι φυτό κατάλληλο για αστικές περιοχές μιας και είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ακόμη μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια στην πίσω σειρά, μεμονωμένα στον κήπο ή στα τελειώματα του χλοοτάπητα. Η δωδωναία είναι ωραία επιλογή και για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα.