Το αβούτιλο είναι κομψός καλλωπιστικό θάμνος που συνήθως δεν χάνει το φύλλωμα του κατά την περίοδο του χειμώνα. Τα λουλούδια του είναι μεγάλα και εντυπωσιακά.

 

Το αβούτιλο είναι καλλωπιστικό φυτό με πολλά είδη, ποικιλίες και υβρίδια. Από τα πιο γνωστά είδη είναι το Αβούτιλο το ραβδωτό (A. striatum) και συγκεκριμένα η ποικιλία “Thompsonii” με τον ιδιαίτερο χρωματισμό στα φύλλα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβούτιλου συνηθίζεται να αναφερόμαστε σε αυτές με το όνομα Abutilon x hybridum.

Βοτανική ταξινόμηση: Το αβούτιλο είναι ημιαειθαλής θάμνος αφού όταν εκτεθεί στο κρύο ή σε δυνατό άνεμο χάνει μέρος από το φύλλωμά του. Είδη με καλλωπιστικό ενδιαφέρον είναι τα Abutilon x hybridum, Abutilon striatum. Το γένος Abutilon ανήκει στη μεγάλη βοτανική οικογένεια Malvaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αμερικής, Ασίας, Αφρικής και Αυστραλίας.

Άλλες ονομασίες: Το αβούτιλο είναι γνωστό και σαν καμπανούλα. Στα αγγλικά είναι γνωστό και με την ονομασία Chinese lantern (Κινέζικο φανάρι) ή Indian mallow (Ινδική μολόχα).

Τοξικότητα: Δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα σε κανένα τμήμα του φυτού. Μάλιστα τα άνθη του αβούτιλου είναι εδώδιμα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το αβούτιλο έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα περίπου.
Φύλλα: Είναι λοβωτά (σαν του αμπελιού) με 3-5 λοβούς και αναπτύσσονται πάνω σε λεπτούς και μακριούς μίσχους. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο. Το ραβδωτό αβούτυλο (A. striatum “Thompsonii”) έχει πράσινα φύλλα με ακανόνιστες κιτρινωπές ή λευκοπράσινες κηλίδες. Υπάρχουν και ποικιλίες αβούτυλου με πανασέ φύλλα.

Άνθη: Τα άνθη μοιάζουν με καμπάνες ή ανοιχτά κύπελλα που κρέμονται από λεπτούς και μακριούς μίσχους και γέρνουν προς τα κάτω. Έχουν πέντε πέταλα και από το κέντρο τους εμφανίζεται ο στύλος με τους ανθήρες. Το χρώμα τους είναι κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τόσο πιο έντονα φαίνονται οι κοκκινωπές νευρώσεις τους. Το αβούτυλο στις ζεστές περιοχές της χώρας μας ανθίζει όλο το χρόνο. Ωστόσο η περίοδος της κύριας ανθοφορίας είναι από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Αβούτιλο

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του αβούτυλου

Ρυθμός ανάπτυξης: Γενικά το αβούτυλο είναι φυτό με γρήγορη ανάπτυξη. Μεταξύ των πολλών ποικιλιών του φυτού υπάρχουν και ποικιλίες με ακόμα γρηγορότερη ανάπτυξη.

Θέση: Το αβούτυλο ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες θέσεις, προστατευμένες από τον αέρα. Προσαρμόζεται και σε ημισκιερά σημεία.

Θερμοκρασία: Είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο και στις πιο ψυχρές περιοχές αναπτύσσεται σαν φυλλοβόλο, ενώ δεν αντέχει σε θερμοκρασίες μικρότερες από -5oC. Σε ψυχρές χώρες το αβούτυλο καλλιεργείται σαν φυτό εσωτερικού χώρου.

Έδαφος-Χώμα: Ιδανικά χρειάζεται ελαφρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία με καλή αποστράγγιση. Προσαρμόζεται όμως σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών.

Υγρασία: Η υπερβολική υγρασία στο έδαφος ή στο υπόστρωμα της γλάστρας μπορεί να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για το ριζικό σύστημα και τελικά να καταστρέψει το φυτό.

 

Φροντίδες που χρειάζεται το αβούτυλο

Το αβούτυλο αν και είναι ευαίσθητο σε ότι αφορά τη χαμηλή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ούτε στον κήπο ούτε στη γλάστρα.

Πότισμα: Είναι φυτό που χρειάζεται υγρασία στο έδαφος αλλά και πολύ καλή αποστράγγιση και επομένως το πότισμα πρέπει να είναι συχνό (το καλοκαίρι ακόμα και καθημερινό) με μικρές δόσεις νερού. Για την αποφυγή ανάπτυξης εχθρών και ασθενειών, το πότισμα πρέπει να γίνεται στη ρίζα του φυτού και το φύλλωμα να βρέχεται όσο γίνεται λιγότερο.

Λίπασμα: Η λίπανση στο αβούτυλο γίνεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και αποσκοπεί στην παραγωγή περισσότερων λουλουδιών. Επομένως ένα κατάλληλο λίπασμα είναι το λίπασμα ανθοφορίας που χρησιμοποιείται για τις τριανταφυλλιές και τους ανθοφόρους θάμνους.

 

Αβούτιλο σε γλάστρα. Τα λουλούδια του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και μεγάλα.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στο αβούτυλο

Στόχος του κλαδέματος είναι η ανάπτυξη του φυτού και η αύξηση της ανθοφορίας. Το κλάδεμα γίνεται στο τέλος του χειμώνα, αφού περάσει ο κίνδυνος για παγετό ή στις αρχές της άνοιξης. Αφαιρούνται όλα τα ξερά κλαδιά και αυτά που έχουν υποστεί ζημιές από το χειμώνα. Επίσης αφαιρούνται τα ασθενικά και εύθραυστα κλαδιά. Το αβούτυλο δεν χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα και δεν πρέπει να αφαιρείται περισσότερο από το ⅓ της κόμης του.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο αβούτυλο

Το αβούτυλο πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που κόβονται από το μητρικό φυτό το καλοκαίρι.

 

Φύτευση στον κήπο

Η καλλωπιστική αξία του αβούτυλου οφείλεται τόσο στην εντυπωσιακή ανθοφορία του όσο και στο ντελικάτο φύλλωμα του φυτού. Στον κήπο συμμετέχει σε ομαδικές φυτεύσεις με άλλους θάμνους και ανθοφόρες πόες. Επίσης φυτεύεται μόνο του ή σε μικρές ομάδες του ίδιου φυτού ως φυτό έμφασης σε παρτέρια ή χλοοτάπητες.

Φυτεμένο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να διακοσμήσει μπαλκόνια, αυλές, εισόδους πολυκατοικιών. Η φύτευση του αβούτυλου σε γλάστρα αποτελεί και μία λύση για τις κρύες περιοχές όπου μπορεί να τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους κατά την ψυχρή περίοδο του έτους.

 

Διαβάστε επίσης: