Η γιούκα είναι ένα πολύ δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος της κόμης της. Είναι αειθαλής και ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις.

Βοτανική ταξινόμηση: Yucca gloriosa της οικογένειας Asparagaceae. Υπάρχουν σχεδόν 50 είδη δέντρων και θάμνων γιούκας.

Καταγωγή: Νότια Αμερική

Άλλες ονομασίες: Adam’s needle, palm lily, tree lily

Τοξικότητα: Είναι τοξικό φυτό εάν καταποθούν φύλλα της από κατοικίδια ζώα καθώς περιέχουν σαπωνίνες προκαλώντας γαστρεντερικές διαταραχές; εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, ανορεξία και αυξημένα σάλια.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Η γιούκα είναι αειθαλές φυτό. Ουσιαστικά είναι πόα αν και συνήθως αναφέρεται ως δέντρο. Συχνά αναφέρεται ως τύπος κάκτου παρόλα αυτά η γιούκα δεν είναι κάκτος.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: αναπτύσσεται με σχετικά αργό ρυθμό και το ύψος της γιούκας κυμαίνεται από 1,5 έως 3 μέτρα.

Βλαστοί – φύλλα: Βλαστοί χοντροί που καλύπτονται από ροζέτες φύλλων. Όσο το φυτό αναπτύσσεται τα πιο χαμηλά φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν, οι βλαστοί παχαίνουν και μετατρέπονται ουσιαστικά σε ξυλώδεις κορμούς που καταλήγουν σε τούφες φύλλων.

Τα φύλλα είναι δερματώδη, επιμήκη, λογχοειδή και αρκετά σκληρά ενώ φέρουν αγκάθι στην άκρη τους. Εξαιτίας των μυτερών φύλλων πρέπει να προσέχουμε το σημείο που τοποθετούμε το φυτό ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε ατύχημα που μπορεί να προκληθεί σε άνθρωπο ή είσαι κατοικίδιο

Ρίζες: Δημιουργεί σχετικά μικρό ριζικό σύστημα για αυτό το λόγο φυτεύεται και σε γλάστρες χωρίς πρόβλημα.

Άνθη: Τα λουλούδια στη γιούκα έχουν σχεδόν λευκό χρώμα και είναι μεγάλα σε σχήμα καμπάνας. Είναι αρωματικά και αναπτύσσονται σε ταξιανθία φόβη στην κορυφή των κλαδιών στο κέντρο της ροζέτας των φύλλων.

Ανθοφορία: Η ανθοφορία ξεκινάει από τον Ιούνιο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Τα λουλούδια εμφανίζονται στο φυτό μετά από τα πρώτα πέντε με δέκα χρόνια της ζωής του.

Ποικιλίες: Υπάρχει και ο τύπος γιούκας variegarta με δίχρωμα φύλλα με πράσινο και υποκίτρινο χρώμα.

 

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της γιούκας

Ρυθμός ανάπτυξης: Άργος ρυθμός ανάπτυξης.

Φως: Καλύτερα να φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο ή στο πάρκο αν και αναπτύσσεται καλά και σε ημισκιερά μέρη.

Θερμοκρασία: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό όσον αφορά τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και έτσι η γιούκα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Έδαφος-Χώμα: Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών ακόμα και σε ασβεστώδη. Η καλή αποστράγγιση του εδάφους βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού καθώς και η προσθήκη οργανικής ουσίας και κομπόστ.

 

Φροντίδες που χρειάζεται η γιούκα

Πότισμα: Θέλει κανονικά έως αραιά ποτίσματα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες ενώ συνήθως το χειμώνα δεν ποτίζεται καθόλου.

Λίπασμα: Δεν έχει απαιτήσεις σε λίπανση επομένως ακολουθούμε τη βασική λίπανση του κήπου με μία ή δύο φορές το χρόνο προσθήκη κοκκώδους λιπάσματος γενικής χρήσης.

Κλάδεμα: Το κλάδεμα έχει να κάνει με το συμμάζεμα της κόμης του φυτού και γίνεται συνήθως όταν έχει μεγαλώσει αρκετά. Ακόμα και αν κλαδευτεί πολύ αυστηρά αναβλαστάνει εύκολα.

Εχθροί και ασθένειες: Σπάνια παρατηρούνται ασθένειες από έντομα οι μύκητες και βακτήρια.

 

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη γιούκα

Ο πολλαπλασιασμός στη γιούκα είναι αρκετά εύκολος. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί είτε με τμήματα κορμών, είτε με τούφες φύλλων που κόβονται από το μητρικό φυτό και τοποθετούνται για ριζοβολία σε αμμώδες μείγμα χώματος.

Φύτευση στον κήπο

Φυτεύεται συνήθως μεμονωμένα στον κήπο ή σε πάρκα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τη θέση εγκατάστασης της γιούκας καθώς θα πρέπει να επιλέγουμε σημεία που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση από τους ανθρώπους και ιδίως τα μικρά παιδιά ή τα κατοικίδια ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός από τα αρκετά μυτερά φύλλα του φυτού.

Αναπτύσσεται πολύ καλά και σε γλάστρες και πήλινα φυτοδοχεία. Η ανθοταξία του είναι ένα από τα καλλωπιστικά χαρακτηριστικά του φυτού.

 

Διαβάστε επίσης: