Βοτανική ταξινόμηση: Το λιγούστρο ανήκει στην οικογένεια Oleaceae. Στο γένος Ligustrum ανήκουν περίπου 45 είδη αειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων και δένδρων.
Καταγωγή: Από την ανατολική Ασία και την Αυστραλία.
Άλλες ονομασίες: Japanese Privet, Ligustrum, λιγκούστρο, λιγούστρο
Τοξικότητα: Τα φύλλα και οι καρποί είναι τοξικοί για τα κατοικίδια ζώα.
Βοτανικά χαρακτηριστικά
Το λιγούστρο είναι αειθαλής θάμνος με πλούσια ανάπτυξη που μπορεί να διαμορφωθεί και σαν δέντρο.
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Σε ύψος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6 μέτρα. Συνήθως όμως ένα μέσο ύψος του φυτού είναι τα 2 μέτρα.
Βλαστοί – φύλλα: Έχει μεγάλα φύλλα, γυαλιστερά και χρώμα βαθύ πράσινο. Είναι απλά, που αναπτύσσονται αντίθετα πάνω στο κλαδί
Άνθη: Τα άνθη του είναι λευκού χρώματος, μικρά χωρίς καλλωπιστική αξία, που εμφανίζονται στο φυτό το καλοκαίρι (Ιούνιο και Ιούλιο) για περίπου 20 ημέρες.
Ανθοφορία: Σταδιακά από τα μέσα του Αυγούστου εμφανίζονται οι καρποί, που είναι μαύρου χρώματος μικροί και στρογγυλοί, πάλι χωρίς σημαντική καλλωπιστική αξία.
Καλλωπιστική αξία: Η καλλωπιστική αξία του λιγούστρου βασίζεται στην πλούσια και όμορφη κόμη του που μπορεί να διαμορφωθεί σαν θάμνος ή σαν δέντρο. Σαν θάμνος που είναι και το πιο συχνό , το λιγούστρο είναι πολύ εύκολο στη διαμόρφωση του όσο και στη συντήρηση του. Είναι ε[ίσης, πολύ ανθεκτικό φυτό με αποτέλεσμα να φυτεύεται συχνότατα στην χώρα με μεγάλη επιτυχία.
Άλλα είδη λιγούστρου: Υπάρχουν διάφορα είδη με καλλωπιστική αξία, με το πιο συχνό μετά το Ligustrum japonicum, το μικρόφυλλο λιγούστρο (Ligustrum ovalifolium). Το μικρόφυλλο λιγούστρο είναι αειθαλές ή ημιαειθαλές σε ορισμένες περιοχές, με ύψος κι αυτό έως 5 μέτρα άλλα μικρότερα φύλλα και πιο στρογγυλεμενα από το ιαπωνικό λιγούστρο. Είναι περισσότερο ευπαθές στο ψύχος και τις χαμηλές θερμοκρασίες από το κοινό λιγούστρο.
Επιπλέον, υπάρχει και η ποικιλία λιγούστρο “tricolor” με ποικιλόχρωμα φύλλα με κιτρινωπές αποχρώσεις. Η ποικιλία Ligustrum japonicum “texanum” είναι ποικιλία από το Τέξας της Αμερικής. Είναι πιο χαμηλό φυτό με πιο μικρά φύλλα και περισσότερο συμπαγή κόμη. Ιδανικό για φυτά σε σχήμα και πυκνούς φράχτες ή μπορντούρες.
Το είδος Ligustrum jonandrum είναι λιγούστρο με μικρό φύλλωμα και το είδος αυτό χρησιμοποιείται για δημιουργία φυτών με σχήμα (πχ πυραμίδες, διάφορες μορφές όπως ζωάκια κλπ.).
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης
Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά τόσο σε ηλιόλουστα σημεία όσο και σε σκιερά στον κήπο.
Θερμοκρασία: Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτικό φυτό για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Έδαφος-Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σε όλα σχεδόν τα είδη εδαφών. Σίγουρα πλούσια εδάφη σε οργανική ουσία ενδυναμώνουν και επιταχύνουν την ανάπτυξη του λιγούστρου. Κατάλληλο pH εδάφους 6,8 έως 7,1.
Υγρασία: Είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Τα πολύ ηγρά εδάφη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις ρίζες.
Ρύποι – ατμοσφαιρική ρύπανση: Είναι φυτό πόλης και ιδιαίτερα ανθεκτικό στην έκθεση σε ρύπους και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Φροντίδες που χρειάζεται το φυτό
Πότισμα: Ποτίζονται με ένα κανονικό έως αραιό ρυθμό άρδευσης τόσο στα χρονικά διαστήματα όσο και την ποσότητα νερού που ρίχνουμε. Τα μεγάλα φυτά είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία. Από το φθινόπωρο έως και τέλος της άνοιξης συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου πότισμα. Τα νεαρά και φρεσκοφυτεμένα λιγούστρα πρέπει να ποτίζονται τακτικά για να ριζώσουν.
Λίπασμα: Δεν είναι απαιτητικό σε λιπάσματα. Πλήρη λιπάσματα σε κοκκώδη μορφή είναι αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται δύο με τρεις φορές το έτος, στις αρχές της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου.
Πως γίνεται το κλάδεμα στο λιγούστρο
Το λιγούστρο κλαδεύεται πολύ εύκολα και διαμορφώνεται σε ομοιόμορφους φράχτες. Το κλάδεμα γίνεται είτε με ψαλίδα κλαδέματος, ή ηλεκτρικό θαμνοκοπτικό.
Το λιγούστρο χάνει το φύλλωμα του στη βάση του όσο αυξάνει σε ύψος και παράλληλα ξηλοποιεί τους βλαστούς του δημιουργώντας κορμό. Εάν θέλουμε να ανανεώσουμε έναν φράχτη με λιγούστρα που έχουν ξεφύγει στο ύψος τότε θα πρέπει να κλαδέψουμε πολύ αυστηρά στους 10-20 εκατοστά από τη βάση. Τα λιγούστρα θα δυναμώσουν και θα σχηματίσουν πάλι πυκνό φύλλωμα από χαμηλά και συμπαγή βλάστηση.
Εχθροί και ασθένειες: Τα φύλλα μπορεί να προσβληθούν από αλευρώδεις. Επίσης, προσβολή από θρίπες και τα ακάρεα μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των φύλλων του L. japonicum καθώς και οι νηματώδεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε αμμώδη εδάφη. Μυκητολογικές ασθένειες από προσβολή
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο λιγούστρο
Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που βλαστάνει σχετικά εύκολα.
Συνήθως όμως ο πολλαπλασιασμός του λιγούστρου στον κήπο γίνεται με μοσχεύματα ξύλου που συλλέγονται την άνοιξη. Πρέπει να φυτευτούν αμέσως και το υπόστρωμα θα πρέπει να μένει υγρό συνέχεια.
Μπορεί ακόμα να πολλαπλασιαστεί και με εναέριες καταβολάδες.
Φύτευση στον κήπο
Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυχρησιμοποιημένα φυτά για δημιουργία φραχτών. Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές επιλογές φυτών για φράχτες, το λιγούστρο λόγω της ανθεκτικότητας τους σε ασθένειες και εδαφοκλιματικές συνθήκες αλλά και εξαιτίας της πυκνής κόμης και εύκολης διαμόρφωσης του διατηρεί τα πρωτεία κατά την επιλογή φυτών.
Επιπλέον, μπορεί να διαμορφωθεί και σαν δέντρο με πολύ όμορφη και πλούσια κόμη.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment