Ο πυράκανθος είναι δημοφιλής αειθαλής θάμνος με πυκνή και πλούσια βλάστηση. Έχει πλούσια καρποφορία με μικρούς κόκκινους στρογγυλούς καρπούς που διατηρούνται για πολλούς μήνες πάνω στο φυτό και πολλά αγκάθια.

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική ονομασία του πυράκανθου είναι Pyracantha coccinea της οικογένειας Rosaceae

Καταγωγή: Από την Ευρώπη και περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας.

Άλλες ονομασίες: Ο πυράκανθος έχει διάφορες κοινές ονομασίες όπως Scarlet Firethorn (κόκκινο αγκάθι της φωτιάς), Egyptian Thorn (Αγκάθι της Αιγύπτου), Everlasting Thorn (Αιώνιο αγκάθι), Fire Bush (θάμνος της φωτιάς). Καλλιεργείται σε πολλούς βοτανικούς κήπους ήδη από το τον 16ο αιώνα.

Τοξικότητα: Οι καρποί του πυράκανθου δεν είναι τοξικοί σα κατοικία και τον άνθρωπο.

Βοτανικά χαρακτηριστικά του πυράκανθου

Είναι αειθαλές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και πυκνή βλάστηση.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το μέσο ύψος του πυράκανθου είναι περίπου στα 2-3 μέτρα. Αν αφεθεί μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Είναι όμως πολύ προσιτό φυτό δημιουργώντας ακόμα και χαμηλούς πυκνούς φράχτες ή ακόμα και μπορντούρες με ύψος 40-60 εκατοστών. Επίσης, μπορεί να διαμορφωθεί και σαν δέντρο.

Βλαστοί – φύλλα: Ξυλώδεις βλαστοί που φέρουν πολλά αγκάθια. Τα φύλλα του είναι μικρά και επιμήκη.

Άνθη: τα λουλούδια του πυράκανθου είναι μικρά λευκού χρώματος και βγαίνουν πολλά μαζί σε ταξιανθία σκιάδιο.

Ανθοφορία: Τα λουλούδια εμφανίζονται το Μάιο στο φυτό για 15 περίπου ημέρες.

Καρπός: Οι καρποί του πυράκανθου είναι στρογγυλοί, κόκκινου χρώματος. Ξεκινούν να εμφανίζονται στο φυτό από τα μέσα Ιουλίου και έχουν την πλήρη τους ανάπτυξη Από τα μέσα προς τέλος Αυγούστου. Διατηρούνται πάνω στο φυτό για πολύ καιρό, μέχρι και τις αρχές της επόμενης άνοιξης. Τόσο οι καρποί όσο και τα άνθη του προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, μέλισσες και πουλιά.

 

Μπορντούρα με πυράκανθο

Μπορντούρα με πυράκανθο. Ο πυράκανθος δημιουργεί πυκνή και ομοιόμορφη μπορντούρα και φράχτη, ενώ τα αγκάθια του δεν επιτρέπουν να περάσει κάτι εύκολα από μέσα του.

 

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει ζωηρή και γρήγορη ανάπτυξη.

Φως: Αναπτύσσεται το ίδιο καλά σε ηλιόλουστα και σε ημισκιερά μέρη.

Θερμοκρασία: Αντέχει τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες της χώρας μας.

Έδαφος-Χώμα: Δεν έχει πρόβλημα σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους κι αν φυτευτεί.

Υγρασία: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία.

 

Φροντίδες που χρειάζεται το φυτό

Πότισμα: Το καλοκαίρι χρειάζεται μέτρια ποτίσματα σε συχνότητα μια φορά την εβδομάδα ή ακόμα και πιο πολύ ανάλογα με την περιοχή και το σημείο που έχει φυτευτεί. Συχνά όταν φυτεύεται κατά μήκος του χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία που υπάρχουν πολύ κοντά του παρτέρια ο πυράκανθος δεν χρειάζεται ξεχωριστό πότισμα καθώς καλύπτει τις ανάγκες του από το πότισμα των άλλων φυτών.

Λίπασμα: Το λίπασμα δεν είναι απαραίτητο. Ο πυράκανθος είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Προσθήκη λιπάσματος 1 ή 2 φορές το χρόνο σίγουρα ενισχύει την ανάπτυξη του φυτού, όπως επίσης και η προσθήκη κόμποστ.

Εχθροί και ασθένειες: Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πιο συχνά προσβάλλεται από κοκκοειδή και σπανιότερα από αφίδες και τετράνυχο.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον πυράκανθο

Ο πυράκανθος πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα σκληρού ξύλου και με εναέριες καταβολάδες.

Τα ξυλώδη μοσχεύματα κόβονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη από το φυτό και φυτεύονται απευθείας.

Ο πολλαπλασιασμός του πυράκανθου με εναέριες καταβολάδες δίνει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή, αλλά καλύτερα είναι να γίνεται και αυτή το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

 

 

Φύτευση του πυράκανθου στον κήπο

Ο πυράκανθος όταν φυτεύεται κατά μήκος δημιουργεί πυκνούς και φράχτες που δεν μπορούν να προσπελαστούν από ζώα ή από τον άνθρωπο λόγω των αγκαθιών. Χρησιμοποιείται λοιπόν σε φράχτες για αποφυγή εισόδου στο χώρο.

Επίσης φυτεύεται κατά μήκος του χλοοτάπητα ή κατά μήκος διαδρόμων και κλαδεύεται σε χαμηλό ύψος, μέχρι 40-60 εκατοστά.

Μεμονωμένα φυτεύεται σε διάφορα σημεία του κήπου ή σε μεγάλες γλάστρες. Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δέντρο.

 

Διαβάστε επίσης: