Λοβέλια ή λομπέλια

 

H λοβέλια (Lobellia sp, Campanulaceae) είναι γένος με πάνω από σαράντα είδη φυτών – πολυετών και ετησίων – και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια Campanulaceae. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται ως ετήσια της άνοιξης κυρίως η Lobellia erinus.

 

 

Η καταγωγή τους είναι η Νότια Αφρική. Είναι ιδανικό φυτό για τελείωμα σε ανθώνες, χαμηλές μπορντούρες, και σε βραχόκηπους. (63 φυτά για βραχόκηπους)

Βοτανική ταξινόμηση: H λοβέλια ανήκει στην οικογένεια Campanulaceae και περιλαμβάνει πάνω από σαράντα πολυετή και ετήσια φυτά.

Κοινά ονόματα: Στη χώρα μας αναφέρεται με το επιστημονικό της όνομα ως Λομπέλια.

Τοξικότητα: H λομπέλια δεν παρουσιάζει τοξικότητα. Τα λουλούδια της προσελκύουν τις πεταλούδες.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της λοβέλιας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: H λοβέλια (Lobellia erinus) είναι χαμηλής ανάπτυξης και λεπτεπίλεπτο φυτό, με ύψος 20 -25cm.

Φύλλα: Έχει μικρά στενόμακρα φύλλα που δεν ξεπερνούν τα 4cm, σκούρα πράσινα γυαλιστερά οδοντωτά, τα οποία αναπτύσσονται εναλλάξ.

Άνθη: Στο τέλος των φύλλων της Lobellia erinus εκφύονται τα άνθη της με εντυπωσιακά μωβ χρώμα που είναι πολλά και μικρά και στη βάση τους έχουν μικρές κηλίδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα ανθέων όπως εντυπωσιακά μωβ, λευκά, ροζ, κόκκινα.

Ρίζες: Η λοβέλια δημιουργεί πλούσιο αλλά όχι βαθύ ριζικό σύστημα που βοηθά στην καλή ανάπτυξη του φυτού τόσο στον κήπο αλλά και στη γλάστρα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της λοβέλιας

Σπορά: Η σπορά της λοβέλιας γίνεται μέχρι από αρχές μέχρι τέλος Μαρτίου και σε τέσσερες περίπου εβδομάδες έχει αναπτυχθεί η βλάστηση, αναλόγως και των θερμοκρασιών. Τα σπόρια φυτεύονται απευθείας στο έδαφος και στο χώρο ανάπτυξης των φυτών, πολύ κοντά το ένα με το άλλο, με την προσθήκη κόμποστ και με θερμοκρασία ατμόσφαιρας περίπου 15-20 βαθμών κελσίου. (Σπόροι λοβέλιας | E-gardenshop.gr)

Ανθοφορία: Ανθοφορεί συνεχώς από τέλος Μαρτίου μέχρι και Μάιο μέχρι ακόμη και Ιούνιο, εκεί που οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές.

Κατάλληλο χώμα: Το φυτό φύεται σε πλούσια και υγρά εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα pH 6 έως 7,5. Όταν φυτεύεται σε γλάστρες, κήπους και πάρκα καλό είναι να προσθέτουμε στο λάκκο φύτευσης κόμποστ, για γρήγορη ανάπτυξη.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης καλύπτοντας το χώρο που έχει επιλεγεί σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σπορά .

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά την άνοιξη σε ηλιόλουστα σημεία, ενώ το καλοκαίρι αγαπά τα δροσερά – σκιερά ελαφρώς ημισκιασμένα εδάφη.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ οι πολυετείς ποικιλίες έχουν πολύ καλή αντοχή σε χαμηλές (-10 έως 32 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες για την λοβέλια

Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται υγρό και καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος με (δύο με τρία ποτίσματα την εβδομάδα τακτικά ποτίσματα με σταγόνες κατά την άνοιξη και σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι).

Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται πολύ καλά γιατί σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται σάπισμα των ριζών. Η λοβέλια γενικώς είναι φυτό που δεν αντέχει στην ξηρασία και ξεραίνεται.

Λίπασμα: Θέλει ανά δεκαπέντε μέρες οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα καθώς και προσθήκη compost.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της λοβέλιας

Το φυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα. Πρέπει να αφαιρούνται μόνο τα ξερά κλαδιά και τα υπερώριμα άνθη της. Σε πολυετής ποικιλίες στο τέλος του χειμώνα κλαδεύουμε το φυτό στους 5-10 περίπου πόντους και προσθέτουμε κόμποστ όπως προαναφέραμε, για να κρατηθεί πλούσιο το ριζικό σύστημα και να παραχθεί νέο φύλλωμα.

 

Πως πολλαπλασιάζεται η λοβέλια

Στη λοβέλια ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους. Όταν φυτεύουμε στο έδαφος τοποθετούμε τους σπόρους σε απόσταση 10 πόντους τον ένα με τον άλλο. Στη γλάστρα 5- 8 σπόροι είναι αρκετοί για να καλύψουν μέχρι και πενήντα πόντους διάμετρο. Έτοιμα μικρόφυτα κυκλοφορούν και στα φυτώρια από τις αρχές της άνοιξης. (Σπόροι λοβέλιας | E-gardenshop.gr)

 

Ασθένειες και έντομα: Η λοβέλια είναι πολύ επιρρεπής στις μυκητολογικές ασθένειες. Όταν γίνεται σπορά σε σπορείο, οι όποιες μυκητολογικές ασθένειες αντιμετωπίζεται με ανάλογα σκευάσματα από τους επαγγελματίες. Στον κήπο όμως που οι ψεκασμοί είναι ανεπιθύμητοι, πρέπει να εξασφαλίζονται πάντα οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και αποστράγγισης του εδάφους, ώστε να μην αρρωστήσουν τα φυτά μας.

 

Η λοβέλια στον κήπο, σε βεράντες και βραχόκηπους

Μαζί με άλλα δημοφιλή φυτά η λοβέλια φυτεύεται στην πρώτη σειρά του ανθώνα και δημιουργεί εντυπωσιακό τελείωμα, με τα πλούσια άνθη της.

Διακοσμητική αξία φυτού: Είναι ιδιαίτερα όμορφο φυτό ανάμεσα στις πέτρες του βραχόκηπου, σε μπορντούρες και παρτέρια. Μόνη της, φυτεύεται σε πήλινες γλάστρες (πιατέλες) ή σε ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας απαραίτητα περλίτη για καλή αποστράγγιση και διακοσμεί βεράντες, ιδιωτικούς κήπους και πάρκα.

Διαβάστε επίσης: