Πότε σπέρνεται και φυτεύεται η γυψοφίλη, τι φροντίδες χρειάζεται και πως κλαδεύεται.

Η γυψοφίλη (Gypsophila sp, Caryophyllaceae) κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία και ανήκει στην οικογένεια Caryophyllaceae. Στο γένος Gypsophila ανήκουν 80-100 είδη ετήσια ή πολυετή. Τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας είδη είναι: G. repens , G. Paniculata, G. Bianca.

 

 

Είναι ιδανικό φυτό εδαφοκάλυψης και πασίγνωστο δρεπτό φυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γαμήλιων ανθοσυνθέσεων. Το όνομά της το οφείλει στα κατάλευκα άνθη της.

Βοτανική ταξινόμηση: Η γυψοφίλη κατάγεται από την Ευρώπη και την Ασία ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Caryophyllaceae και περιλαμβάνει περίπου εκατό πολυετή φυτά. Στην Ελλάδα η γυψοφίλη καλλιεργείται ως πολυετές φυτό σε θερμοκήπια για εμπορική εκμετάλλευση, (η ποικιλία Perfecta ύψους 75-80 εκ µε άνθη μεγάλα, διπλά, ολόλευκα.) και η G. Repens ως φυτό εδαφοκάλυψης, ύψους 15cm με μικρά ολόλευκα άνθη.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της Ευρώπης και της ανατολικής Ασίας.

Κοινά ονόματα: Γυψοφίλα, λουλούδι του γάμου.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της Γυψοφίλης

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας καλλιεργούνται ως ετήσια φυτά, G. repens με ύψος έως 10 cm και πλάτος έως 40 cm ενώ στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται ως πολυετή, τα είδη G. Paniculata, G. Bianca με ύψος 70 cm.

Φύλλα: Έχει λεπτό ανθικό στέλεχος. Τα φύλλα είναι μικρά, λεπτά, λογχοειδή, μήκους συνήθως έως 6εκ, αναλόγως της ποικιλίας, µε αιχµηρή άκρη και γκριζοπράσινο χρώμα.

Άνθη: Είναι εντυπωσιακά, πάρα πολλά, με χρώματα συνήθως λευκά, ή ροζ, και με περίοδο ανθοφορίας από τον Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Ο καρπός είναι κάψουλα με πολλούς μαύρους σπόρους.

Ρίζες: Η Γυψοφίλη δημιουργεί βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της Γυψοφίλης

Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά εδάφη ουδέτερα-αλκαλικά, ελαφριά, αμμώδη και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα. Το έδαφος δεν πρέπει να κατακρατά νερό και να έχει καλό αερισμό, αλλιώς το φυτό θα ξεραθεί. Είναι επίσης φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπου και αυξάνει την άνθησή του, ενώ δεν αντέχει σε χαμηλές (ο έως 38 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η Γυψοφίλη

Πότισμα: Είναι φυτό που χρειάζεται κανονικά ποτίσματα, με καλή αποστράγγιση. Αραιά ποτίσματα την άνοιξη, δύο φορές την εβδομάδα, και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι. Θα πρέπει το πότισμα να γίνεται µε σταγόνες ώστε να αποφεύγονται ασθένειες.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα για να κάνει πιο πλούσια την ανθοφορία της.(1-2 φορές το χρόνο κατά προτίμηση άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε κόμποστ, όταν το φυτεύουμε και τον Ιούνιο για να βοηθήσουμε επίσης την ανθοφορία του.

Ασθένειες και έντομα: Όταν οι συνθήκες ανάπτυξης της γυψοφίλης είναι ιδανικές όπως περιγράψαμε πιο πάνω (έδαφος-υγρασία κ.λ.π) τότε το φυτό είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Συνήθως όμως προσβάλλεται από Βοτρύτη (Botrytis cinerea), Φουζάριο (Fusarium spp.) παθογόνο εδάφους, Ριζοκτόνια (Rhizoctonia vascolare) προκαλεί προσβολές στο λαιµό των φυτών, Κόκκινο Τετράνυχο, Νηµατώδεις που προκαλούν εξογκώµατα στις ρίζες, Φυλλορύκτη (Lyriomyza spp.) που είναι ο κυριότερος εχθρός της γυψοφίλης.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην γυψοφίλη

Η Γυψοφίλη δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αφαιρούμε μόνο τα ξερά κλαδιά ή σαπισμένα από το πολύ νερό τμήματα του φυτού.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην γυψοφίλη

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί κατά τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο. Επίσης πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα. Όταν αναπτυχθεί το φυτό, διαμορφώνει ασκούς οι οποίοι σκάνε και σκορπίζουν τους σπόρους με τους οποίους πολλαπλασιάζεται. Πολλαπλασιάζεται επίσης με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα.

 

Η γυψοφίλη στη διακόσμηση

Η γυψοφίλη ή έρπουσα (G.repens) είναι γνωστή και σαν κρεμαστή γυψοφίλη (Gypsophila prostrata). Έχει έρπουσα – κρεµοκλαδή ανάπτυξη με πολυάριθμα άνθη µικρά, ολόλευκα και φύλλα γκριζοπράσινα. Είναι κατάλληλη στην πρώτη σειρά σε µπορντούρες και σε βραχόκηπους. Οι ποικιλίες G. Paniculata G.Bianca, επειδή είναι πιο ψηλές ποικιλίες, τοποθετούνται στη δεύτερη σειρά σε μπορντούρες και σε βραχόκηπους.

 

Διαβάστε επίσης: