Η Γοδέτια ή Γκοδέτια (κλάρκια) (Godetia grandiflora, Onagraceae), είναι γένος με σαράντα περίπου είδη. Σχεδόν όλα τα είδη προέρχονται από την δυτική – βόρεια Αμερική όπου αυτοφύονται στα βουνά της και σε άγονα μέρη. Είναι ένας εντυπωσιακός θάμνος, ιδανικός για φτωχά και ηλιόλουστα εδάφη γι’ αυτό και δεν πρέπει να λείπει από κανένα βραχόκηπο.

Βοτανική ταξινόμηση: Η Γοδέτια ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Onagraceae και περιλαμβάνει περίπου σαράντα πολυετή φυτά. Στην κεντρική και νότια Ελλάδα η Godetia grandiflora καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό, ενώ στην Ήπειρο Μακεδονία και Θράκη μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν πολυετές σε κήπους και πάρκα.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της δυτικής – βόρειας Αμερικής Συχνότερα απαντάται στην Καλιφόρνια, Νεβάδα, Όρεγκον.

Κοινά ονόματα: Αναφέρεται και ως κλάρκια.

Βοτανικά χαρακτηριστικά της Γοδέτιας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας καλλιεργείται ως μονοετές φυτό με ύψος έως 70cm και πλάτος έως 50cm. Στις χώρες καταγωγής τους πλησιάζουν σε ύψος και το ένα μέτρο.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά σχετικά μικρά και λεπτά, μήκους έως 5cm.

Άνθη: Είναι εντυπωσιακά, με τέσσερα σέπαλα και τέσσερα πέταλα, με χρώματα συνήθως λευκά, μωβ, ροζ ή κόκκινα, Τα μεταξένια άνθη της γκοδέτιας μοιάζουν πολύ με αυτά των αζαλεών. Οι καρποί τους διαμορφώνουν ασκούς, που όταν ωριμάσουν σκάνε σκορπώντας πολλούς μικρούς σπόρους.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο όχι πολύ βαθύ ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της Γκοδέτιας

Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά τα φτωχά και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι επίσης φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Δεν αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές (-10 έως 32 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η Γκοδέτια

Πότισμα: Είναι Φυτό που δεν αγαπά την υγρασία, γι αυτό το χώμα χρειάζεται να έχει καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα άνοιξη και καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα για να κάνει πιο πλούσια την ανθοφορία της.(1-2 φορές το χρόνο κατά προτίμηση άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ μόνο όταν το φυτεύουμε.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες και προσελκύει ωφέλιμα έντομα και μέλισσες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή. Η Γκοδέτια κινδυνεύει περισσότερο από τους δυνατούς ανέμους καθώς και από την πολύ υγρασία του εδάφους.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην Γοδέτια

Η Γκοδέτια δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αφαιρούμε των ξερά κλαδιά και τα υπερώριμα άνθη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην Γκοδέτια

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Όταν αναπτυχθεί το φυτό σε ανοιχτό και ελεύθερο χώρο, διαμορφώνει ασκούς οι οποίοι σκάνε και σκορπίζουν τους σπόρους με τους οποίους πολλαπλασιάζεται. Σπάνια πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα.

 

Η Γκοδέτια στη διακόσμηση

Έχει πολλά κοινά με άλλα δημοφιλή φυτά, και μπορεί να συνυπάρξει στη δεύτερη σειρά μπορντούρας, με Κόσμος, Βαλσαμίνα, Μαργαρίτες, Φελίτσιες κ.λ.π. πίσω από Άλυσο, Αουμπρέτια και άλλα μικρά ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης. Τοποθετείται ακόμη και στην κορυφή του βραχόκηπου, προσδίδοντας του ένα πολύχρωμο, όμορφο φόντο.

 

γοδέτια σπόροι