Το φυτό Κόσμος είναι ποώδες καλλωπιστικό με όμορφη και πλούσια ανθοφορία κατάλληλο για παρτέρια και ανθισμένες μπορντούρες στον κήπο.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. www.greenconcept.gr

 

Ο Kόσμος (Cosmos bipinnatus, Asteraceae) είναι ένα υπέροχο μονοετές φυτό με προέλευση την κεντρική Αμερική (Μεξικό – ισημερινός). Συχνά ονομάζεται και Μεξικάνικο αστέρι. Ο Κόσμος έχει υπέροχα άνθη σε πάρα πολλές αποχρώσεις. Είναι φυτό ιδανικό για φύτευση σε βραχόκηπους, αλλά αποδίδει εξίσου όμορφα τοπία φυτεμένο σε παρτέρια και σε γλάστρες.

 

Βοτανική ταξινόμηση: Είναι γένος φυτών με 40 περίπου είδη. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae.

Καταγωγή: Από το Μεξικό και τις χώρες της κεντρικής Αμερικής

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος: Μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο

Πλάτος: 30 – 50 cm

Φύλλα: Βαθιά πράσινα λογχοειδή.

Άνθη: πολύχρωμα από λευκό μέχρι βαθύ κόκκινο. Ανθίζει από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Ρίζες: Στο έδαφος αναπτύσσει ισχυρό και σχετικά βαθύ ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του φυτού Κόσμος

Έδαφος-Χώμα: Προτιμά ελαφριά, πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Κατά τη σπορά μπορούμε να ενσωματώσουμε μικρή ποσότητα κόμποστ.

Λίπανση: Χρειάζεται τακτική λίπανση ανά 20 μέρες με ειδικό οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται κανονικό πότισμα με μέση ποσότητα νερού, με το έδαφος να είναι σχετικά υγρό, αλλά όχι λασπωμένο. Το καλοκαίρι χρειάζεται συχνότερο πότισμα.

Ηλιοφάνεια: Ο Κόσμος προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις ή έστω τις ημισκιερές. Δεν αναπτύσσεται καλά στη σκιά.

Κλάδεμα και περιποίηση: Ο Κόσμος δεν χρειάζεται κλάδεμα. Χρειάζεται αφαίρεση των τυχόν ξερών φυλλωμάτων και απομάκρυνση των ζιζανίων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο φυτό Κόσμος

Το φυτό πολλαπλασιάζεται με σπόρους, απευθείας στο έδαφος ή σε σπορείο, κατά τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο ή ακόμη εκφύεται και μόνο του από σπόρους που πέφτουν στο έδαφος. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί επίσης και με διαίρεση των ριζών του.

Ασθένειες και έντομα: Αν παρατηρήσουμε ιστούς στα φύλλα, πιθανότατα υπάρχουν ακάρεα, μπορεί επίσης να προσβληθεί από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα.

 

Φύτευση του κόσμος στον κήπο και τη βεράντα.

Το φυτό κόσμος μπαίνει σε παρτέρια στον κήπο και με την πλούσια ανθοφορία του δημιουργεί ζωηρές, πολύχρωμες εικόνες στον κήπο. Φυτεύεται στην τελευταία σειρά των παρτεριών διότι ψηλώνει αρκετά.

Λιγότερα συχνά, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του, φυτεύεται σε γλάστρες στη βεράντα. Πάντως όταν φυτεύεται στον κήπο ακόμα και στην βεράντα δημιουργεί πολύ όμορφα παρτέρι με όμορφες οπτικές χρωματικές εντυπώσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

 

σπόροι φυτό κόσμος