Καλέντουλα, μια νεράιδα του κήπου και της βεράντας

Η Καλεντούλα (Calendula officinalis, Asteraceae) είναι γένος με είκοσι και πλέον είδη φυτών. Σχεδόν όλα τα είδη προέρχονται από την νότια Ευρώπη και την Ασία όπου αυτοφύονται. Είναι ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η καλέντουλα ή καλεντούλα είναι ένα σκληρό ετήσιο ποώδες καλλωπιστικό φυτό που ανήκει στην μεγάλη οικογένεια Asteraceae και περιλαμβάνει περίπου είκοσι ετήσια φυτά. Παντού στην Ελλάδα η καλεντούλα καλλιεργείται σε κήπους, σε πάρκα και πλατείες.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της νότιας Ευρώπης και την Ασία όπου αυτοφύεται. Χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό.

Κοινά ονόματα: Καλεντούλα, καλέντουλα, Αναφέρεται επίσης και ως νεκρολούλουδο.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της καλέντουλας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας η καλέντουλας καλλιεργείται ως μονοετές φυτό με ύψος έως 50cm και πλάτος έως 40cm.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα, μήκους έως 15cm επιμήκη και ωοειδή, χρώματος έντονου πράσινου.

Άνθη: Τα άνθη της είναι μεγάλα που ξεπερνούν τα 10cm, σχηματίζοντας πυκνές μαργαρίτες με πάνω από τρείς σειρές πετάλων. Τα χρώματα της, σε όλες τις ποικιλίες, είναι στις αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί και έχει σχετικά πρώιμη ανθοφορία.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και αρκετά βαθύ ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της καλέντουλας

Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά τα φτωχά ή μέσης γονιμότητας εδάφη και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα (Ph 5,5-6,5). Είναι επίσης φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ενώ είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές (-10 έως 32 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η καλέντουλα

Πότισμα: Είναι Φυτό που δεν αγαπά την πολύ υγρασία, γι αυτό το χώμα χρειάζεται να έχει καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα άνοιξη και καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα για να κάνει πιο πλούσια και πρώιμα την ανθοφορία της.(2 φορές το μήνα κατά προτίμηση άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε κόμποστ όταν το φυτεύουμε.

Ασθένειες και έντομα: Η καλέντουλα είναι ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες και προσελκύει ωφέλιμα έντομα και μέλισσες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή και από ωΐδιο.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην καλέντουλα

Η καλεντούλα δεν χρειάζεται κλάδεμα. Απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση ξερών κλαδιών και των υπερώριμων ανθέων. Για διακλάδωση του φυτού και για πιο πλατύ φύλλωμα μπορούμε να κορφολογήσουμε μετά τα τρίτα ζεύγη φύλων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην καλέντουλα

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο και με θερμοκρασία πάνω από 120οC . Σπάνια πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα.

 

Η καλέντουλα στον κήπο και τη βεράντα

Είναι ιδανικό φυτό για γλάστρα, για δρεπτό, και μπορντούρα. Κατάλληλο για πλήρη έκθεση στον ήλιο. Μπορεί να συνυπάρξει στο τελείωμα αλλά και στη δεύτερη σειρά ανθώνων, με άλλα φυτά όπως Κόσμος, Ιμπάτιενς Μαργαρίτες, Φελίτσιες κ.λ.π. πίσω από Άλυσο, Αουμπρέτια και άλλα μικρά ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης. Χρησιμοποιείται επίσης και ως φαρμακευτικό φυτό.

Διαβάστε επίσης: