Βαλσαμίνα, πολύχρωμα λουλούδια για παρτέρια και γλάστρες

 

Η βαλσαμίνα (Impatiens balsamina, Balsaminaceae) είναι μονοετές ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό. Το γένος 40 φυτών Impatiens ανήκει στην οικογένεια Balsaminaceae. Στη χώρα μας συγκαταλέγεται στα πέντε πιο εμπορικά μονοετή ανοιξιάτικά φυτά. Κατάγεται από την Ινδία και από χώρες της ανατολικής Ασίας. Είναι ιδανικό φυτό για γλάστρες αλλά και για χρωματιστά παρτέρια στον κήπο. Στην Ινδία και στην Κορέα καλλιεργείται ως φαρμακευτικό φυτό, επειδή οι ουσίες της είναι χρήσιμες για δερματολογικές παθήσεις, εγκαύματα και για την παραγωγή αποχρεμπτικών σκευασμάτων.

Βοτανική ταξινόμηση: Η Βαλσαμίνα ανήκει στο γένος Impatiens  που περιλαμβάνει 40 φυτά και ανήκει στην οικογένεια Balsaminaceae.

Καταγωγή: κατάγεται από την Ανατολική Ασία και τις Ινδίες όπου καλλιεργείται και ως φαρμακευτικό φυτό.

Κοινά ονόματα: Βαλσαμίνα , μινι βαλσαμίνα, άγρια βαλσαμίνα

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της Βαλσαμίνας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι μονοετές φυτό με ύψος 50 – 60 cm και πλάτος 40 – 50 cm. Στις χώρες καταγωγής τους πλησιάζουν και το ένα μέτρο σε ύψος.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα, σπειροειδώς διατεταγμένα με μήκος ανάλογα με την ποικιλία 3,5-8,5 cm και πλάτους 1-2 cm, με οδοντωτό περιθώριο.

Άνθη: Είναι εντυπωσιακά, μετρίου μεγέθους άνθη 2,5–5 cm, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό – ροζ – μωβ – λιλά – μπλε – έντονο κόκκινο ακόμη και κίτρινο. Επικονιάζονται με μέλισσες.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της Βαλσαμίνας

Συμβουλές για το χώμα: Αντέχει σε όλα τα χώματα όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο χώμα, καλά αποστραγγιζόμενο. Είναι φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ημισκιά και σε μέτριο ηλιακό φως. Το καλοκαίρι χρειάζεται προστασία από το άμεσο ηλιακό φως

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και σε χαμηλές (0 έως 35 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες που χρειάζεται η Βαλσαμίνα

Πότισμα: Φυτό που θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά και την αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1-2 φορές το χρόνο). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ όταν το φυτεύουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα και τις Μέλισσες. Μπορεί να προσβληθεί όμως από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Η Βαλσαμίνα κινδυνεύει από δυνατούς ανέμους και χρειάζεται υποστύλωση.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στην Βαλσαμίνα

Η Βαλσαμίνα δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων και καθαρισμό από τα υπέρ ώριμα άνθη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην Βαλσαμίνα

Τα ώριμα άνθη της Βαλσαμίνας διαμορφώνουν ασκούς οι οποίοι σκάνε και σκορπίζουν τους σπόρους με τους οποίους πολλαπλασιάζεται. Σπάνια πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών, εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί πολύ σε γλάστρα.

 

Η Βαλσαμίνα στη διακόσμηση, στον κήπο και τη βεράντα

Έχει πολλά κοινά με άλλα δημοφιλή φυτά, και μπορεί να συνυπάρξει στη δεύτερη σειρά μπορντούρας, όπως οι Μαργαρίτες, η Φελίτσια κ.λ.π. πίσω από Άλυσσο, ή Αουμπρέτια και άλλα μικρά ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης.

Η Βαλσαμίνα είναι ιδιαίτερα όμορφη σε γλάστρες στη βεράντα και το Μπαλκόνι, επίσης σε μπορντούρες και παρτέρια με κλίση. Θεωρείται το πιο εμπορικό φυτό στον κόσμο.

 

Βαλσαμίνα σπόροι