Εκουισέτουμ Equisetum hyemale

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το εκουισέτουμ Equisetum hyemale είναι πολυετής πόα της οικογένειας equisetaceae. Επιπλέον το γένος Equisetum είναι το μοναδικό γένος της οικογένειας equisetaceae που έχει επιβιώσει. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ζωντανό απολίθωμα. Τα είδη της οικογένειας αυτής αναπαράγονται με σπόρια (όπως οι φτέρες) και όχι με σπόρο. 

Καταγωγή: Είναι είδος που στη φύση αναπτύσσεται σε υγρά ενδιαιτήματα της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Β. Ασίας.   

Άλλες ονομασίες: Το φυτό είναι γνωστό και σαν πολυκόμπι. Η αγγλική κοινή ονομασία του φυτού είναι rough horsetail, ενώ στην Ν. Αφρική είναι γνωστό σαν snake grass. 

Τοξικότητα: Όλα τα είδη του γένους Equisetum περιέχουν θειαμίνη. Το Equisetum hyemale θεωρείται τοξικό για τα άλογα. Για τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες τοξικότητες. Ωστόσο καλό είναι τα μικρά ζώα να μην καταναλώνουν εκουισέτουμ.   

Βοτανικά χαρακτηριστικά του εκουισέτουμ

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το εκουισέτουμ έχει όρθια ανάπτυξη και σε ύψος φτάνει τα 60-120 cm.

Βλαστοί και Φύλλα: Οι βλαστοι του φυτού μοιάζουν με λεπτά καλάμια με πράσινο χρώμα. Έχουν μεσογονάτια διαστήματα ανά 5-7 cm και στα γόνατα αναπτύσσονται τα φύλλα. Τα φύλλα είναι επίσης πολύ λεπτά με χρώμα πράσινο με μαύρες ή καφέ κηλίδες.    

Άνθη: Όπως είπαμε το εκουισέτουμ δεν έχει άνθη και δεν αναπαράγεται με σπόρους. Το καλοκαίρι στην άκρη κάποιων στελεχών του φυτού εμφανίζονται οι στρόβιλοι που παράγουν τα σπόρια για την αναπαραγωγή του εκουισέτουμ. 

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του εκουισέτουμ

Ρυθμός ανάπτυξης: Το εκουισέτουμ είναι φυτό με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη.

Θέση: Είναι κατάλληλο για ημισκιερά και ηλιόλουστα σημεία. Στις θέσεις με άμεσο ηλιακό φως χρειάζεται περισσότερο νερό.

Θερμοκρασία: Το εκουισέτουμ αναπτύσσεται καλά σε ένα μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος (από -15 έως 35 oC). Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού καλά είναι να σκιάζεται. 

Έδαφος-Χώμα: Το φυτό είναι υδροχαρές και προτιμά τα υγρά εδάφη. Σε ότι αφορά τη σύσταση των εδαφών αναπτύσσεται καλά στα περισσότερα εδάφη αλλά προτιμά τα πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη. 

Υγρασία: Το εκουισέτουμ χρειάζεται εδαφική υγρασία ενώ αναπτύσσεται και σε στάσιμα νερά με βάθος μέχρι 10 cm

 

Φροντίδες που χρειάζεται το εκουισέτουμ:

Αυτό το φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται για να διατηρεί την ελκυστική του εμφάνιση είναι να αφαιρούνται τα ξηρά ή σπασμένα τμήματά του. 

Πότισμα: Όταν δεν είναι εγκατεστημένο σε κάποιον υδρόκηπο ή σε έδαφος με πολύ υγρασία χρειάζεται συνεχές πότισμα.

Λίπασμα: Το εκουισέτουμ ανταποκρίνεται θετικά στην αζωτούχο λίπανση. Ωστόσο συνήθως η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και ζωηρή ακόμα και χωρίς λίπανση. 

Κλάδεμα και περιποίηση του εκουισέτουμ: Το φυτό αυτό δεν χρειάζεται κλάδεμα ούτε άλλες φροντίδες. Ωστόσο μπορεί να δεχτεί ελαφρά κλαδέματα για να διατηρήσει ένα σχήμα ή να παραμείνει σε συγκεκριμένο ύψος.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο εκουισέτουμ:

Το εκουισέτουμ πολλαπλασιάζεται εύκολα την άνοιξη με διαίρεση του ριζώματος. 

 

Διακοσμητική αξία – Χρήση στον κήπο 

Η καλλωπιστική αξία του εκουισέτουμ οφείλεται στη μορφή των στελεχών του. Θεωρείται φυτό με “αρχιτεκτονική” δομή και συχνά χρησιμοποιείται ως τέτοιο σε ομαδικές φυτεύσεις. Επομένως είναι ένα φυτό κατάλληλο για μοντέρνες και μίνιμαλ συνθέσεις κοντά σε κτίρια και αστικούς κήπους. Επιπλέον είναι ιδανικό φυτό για υδρόκηπους και υδάτινες κατασκευές. Με προϋπόθεση την εδαφική υγρασία, το εκουισέτουμ μπορεί να αναπτυχθεί καλά και σε φυτοδοχεία.