Η διπλαδένια, Mandevilla (Dipladenia) splendens, Apocynaceae, είναι αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος με εντυπωσιακά άνθη και γυαλιστερό φύλλωμα. Είναι φυτό των θερμών περιοχών με καταγωγή από τη Βραζιλία και έχει προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα της χώρα μας. Εξαιτίας της καταγωγής της είναι γνωστή και με το όνομα “Βραζιλιάνικο γιασεμί”. Το γένος Mandevilla περιλαμβάνει περίπου 100 είδη φυτών, τα περισσότερα αναρριχώμενα των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Η διπλαδένια ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πικροδάφνη, την πλουμέρια, την βίγκα και τη δαφνούλα. Έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία εξαιτίας των μεγάλων ανθέων που δημιουργεί, του γυαλιστερού φυλλώματος και της παρατεταμένης περιόδου ανθοφορίας. Στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, η διπλαδένια έχει συνεχόμενη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά της διπλαδένιας

Η διπλαδένια αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος έως 3 m. Αναρριχάται με τους βλαστούς που περιελίσσονται γύρω από τα διάφορα στηρίγματα. Οι βλαστοί είναι λεπτοί και ημιξυλώδεις. Τα φύλλα είναι μεγάλα, καρδιόσχημα με μήκος 8-12 cm. Έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και δερματώδη υφή. Αναπτύσσονται στους βλαστούς το ένα απέναντι από το άλλο. Τα άνθη της διπλαδένιας είναι μεγάλα και πολύ εντυπωσιακά. Έχουν πέντε πέταλα και μοιάζουν με χωνί. Στο κέντρο του άνθους βρίσκεται ο μίσχος που έχει κίτρινο χρώμα, ενώ τα πέταλα είναι κόκκινα, φούξια, ροζ, μπορντό, μοβ, λευκά ή κίτρινα. Η διπλαδένια ανθίζει όταν η θερμοκρασία τη νύχτα είναι μεγαλύτερη από 10οC. Πρακτικά στην Ελλάδα παραμένει ανθισμένη από τον Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ διάσπαρτα άνθη υπάρχουν στο φυτό όλο το χρόνο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες διπλαδένιας, ακόμα και νάνες που είναι κατάλληλες για κρεμαστά φυτοδοχεία.

Καλλιεργητικές φροντίδες της διπλαδένιας

Η διπλαδένια ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, πλούσια, αμμοπηλώδη και με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις για τη φύτευσή της. Το ιδανικό είναι να φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία που σκιάζονται κατά τις μεσημεριανές ώρες. Είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο και παγώνει όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 0οC, τις περισσότερες όμως φορές αναβλαστάνει την άνοιξη από το λαιμό. Στη βόρεια Ελλάδα φυτεύεται σε φυτοδοχεία ώστε να μπορεί να μεταφερθεί το χειμώνα σε εσωτερικό ή προστατευμένο χώρο. Όταν φυτεύεται σε σημείο προστατευμένο από δυνατούς ανέμους διατηρεί τα άνθη της για μεγαλύτερο διάστημα. Είναι μέτρια ανθεκτικό φυτό στην αλατότητα και όταν φυτεύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές πρέπει να προστατεύεται πίσω από κάποιο φράχτη. Η διπλαδένια χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να αντέξει για λίγο την ξηρασία. Η λίπανση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, προκειμένου να παράγεται νέα, ζωηρή βλάστηση. Η διπλαδένια κλαδεύεται το φθινόπωρο, αφού έχει τελειώσει η ανθοφορία και πριν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Πολλαπλασιασμός

Σε παραγωγική κλίμακα, η διπλαδένια πολλαπλασιάζεται με ημιξιλοποιημένα μοσχεύματα που κόβονται τον Ιούλιο. Τα μοσχεύματα εμβαπτίζονται σε ορμόνη ριζοβολίας και τοποθετούνται σε ειδικό χώρο με σύστημα υδρονέφωσης (τεχνητή βροχή σαν σπρέι, που πέφτει ανά πολύ τακτά διαστήματα ώστε να παραμένει η υγρασία σε υψηλά επίπεδα). Μπορεί επίσης, να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αλλά και με διαίρεση της ρίζας.

Εχθροί και ασθένειες

Η διπλαδένια είναι φυτό που προσελκύει τα έντομα. Συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα με προσβολές από αφίδες, οι οποίες συγκεντρώνονται στα άνθη, τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς και μυζούν τους χυμούς του φυτού. Για τη μείωση των πληθυσμών των αφίδων, μπορεί να γίνει καθαρισμός των προσβεβλημένων σημείων με ένα βρεγμένο πανί. Επιπλέον μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός με αραιό διάλυμα σαπουνιού (1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι σε ένα λίτρο νερό). Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται μόνο στα προσβεβλημένα μέρη και όχι σε όλο το φυτό και μην επαναλαμβάνεται πάνω από 2-3 κάθε περίοδο γιατί το σαπούνι μπορεί να ξεράνει το φυτό. Σπανιότερα η διπλαδένια προσβάλλεται κι από άλλα μυζητικά έντομα όπως οι αλευρώδεις και η ισέρια. Παρόμοια και σε αυτή την περίπτωση ο πληθυσμός των βλαβερών εντόμων μπορεί να μειωθεί με τον καθαρισμό των προσβεβλημένων σημείων.

Φύτευση της διπλαδένιας στον κήπο

  • Είναι  κατάλληλο για αναρρίχηση σε κάγκελα, σιδερένιους ή ξύλινους φράχτες.
  • Επιπλέον, μπορεί να καλύψει τοίχους ή άλλες κατασκευές στον κήπο
  • Μπορεί να καλύψει σημεία που δεν πρέπει να φαίνονται όπως αποθήκες ή χώροι αποθήκευσης εργαλείων
  • Χρησιμοποιείται σε πέργολες και αψίδες, συνήθως σε συνδυασμό και με άλλα αναρριχώμενα φυτά