Ποια είναι η σχέση της τριανταφυλλιάς με την ιστορία; Διάφορες ιστορίες και γεγονότα που σχετίζονται με το πιο αγαπημένο λουλούδι του κόσμου!

 

Η τριανταφυλλιά διεκδικεί επάξια τον τίτλο της βασίλισσας των λουλουδιών! Ο λόγος είναι ότι είναι το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό, τόσο στην κηποτεχνία όσο και στην ανθοδετική. Επιπλέον από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με μύθους πολλών λαών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Η.Π.Α. έχουν βρεθεί απολιθώματα τριανταφυλλιάς ηλικίας τουλάχιστον 35.000.000 ετών! Κήποι αποκλειστικά με τριαντάφυλλα πρώτο δημιουργήθηκαν πριν από 5000 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα στην Κίνα. Επίσης σε περιοχές της κεντρικής Ασίας έχουν βρεθεί νομίσματα που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. και απεικονίζουν τριαντάφυλλα.

 

Τριαντάφυλλο, το άνθος της Αφροδίτης

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τα τριαντάφυλλα κατάγονται από τα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης και του Έρωτα. Έτσι το αγαπημένο λουλούδι έχει συνδεθεί με τη θεά Αφροδίτη. Επιπλέον ο Όμηρος περιγράφει στην Ιλιάδα ότι η Αφροδίτη άλειψε το νεκρό σώμα του Έκτορα με ροδόνερο για να μην αποσυντεθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην Αρχαία Ελλάδα όχι μόνο θαύμαζαν το άνθος της τριανταφυλλιάς αλλά το χρησιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους.

Το τριαντάφυλλο ως σύμβολο του απόρρητου

Αργότερα στους Ρωμαϊκούς χρόνους, το τριαντάφυλλο εξακολούθησε να είναι σύμβολο της θεάς Αφροδίτης. Επιπλέον στη Ρώμη, όταν σε κάποια αίθουσα συζητούσαν απόρρητα ζητήματα, τοποθετούσαν έξω από την πόρτα άνθη άγριας τριανταφυλλιάς.

Η Κλεοπάτρα και τα τριαντάφυλλα

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε τριαντάφυλλα με μυθική σπατάλη στρώνοντας με αυτά ολόκληρο το πάτωμα σε γιορτή που έδωσε προς τιμή του Αντώνιου. Στη διάρκεια μεγαλοπρεπών γευμάτων κατά τη διαδοχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, συμπεριλαμβανομένου και του Νέρωνα, χιλιάδες ροδοπέταλα έπεφταν από το ταβάνι γεμίζοντας τον αέρα με ακαταμάχητο άρωμα.

«Ο πόλεμος των ρόδων»

Στην Αγγλία το 1455 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος για τη διαδοχή του θρόνου. Το θρόνο διεκδικούσαν ο Οίκος της Υόρκης, που είχε έμβλημα το λευκό ρόδο και ο οίκος των Λάνκαστερ που είχε ως έμβλημα το κόκκινο ρόδο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο θρόνος περνούσε από τον έναν οίκο στον άλλο, ανάλογα με τον νικητή της κάθε μάχης. Το 1485 βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ο Ριχάρδος Γ’ από τον οίκο της Υόρκης. Στη μάχη του Μπόσγουορθ, τα στρατεύματα του Ριχάρδου Γ’ συνεπλάκησαν με αυτά του Ερρίκου Τυδώρ. Ο Ριχάρδος Γ’ σκοτώνεται και ο Ερρίκος είναι ο νικητής.

Αμέσως μετά, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα στο θρόνο, ο Ερρίκος παντρεύεται την Ελισάβετ της Υόρκης και παίρνει το θρόνο ως Ερρίκος Ζ’ της Αγγλίας. Έτσι τελειώνει ο εμφύλιος και εγκαινιάζεται η δυναστεία των Τυδώρ. Το έμβλημα της νέας δυναστείας αποτελείται από το κόκκινο ρόδο των Λάνκαστερ, που μέσα του έχει το λευκό ρόδο της Υόρκης. Πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, αυτός ο εμφύλιος πήρε το όνομα ο «πόλεμος των ρόδων».

Η τριανταφυλλιά ως νόμιμο χρήμα

Τον 17ο αιώνα, τα τριαντάφυλλα είχαν τόση ζήτηση στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνταν στην αγορά! Έτσι τόσο οι τριανταφυλλιές όσο και το ροδόνερο, θεωρούνταν και επίσημα νόμιμο χρήμα και χρησιμοποιούνταν στην ανταλλαγή προϊόντων αλλά και σαν αμοιβή.

Η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα (Ζοζεφίνα) και η αγάπη της για τα τριαντάφυλλα

Από τους πιο φλογερούς θαυμαστές του φυτού ήταν η αυτοκράτειρα Ζοζεφίνα η οποία δημιούργησε έναν φημισμένο κήπο με τριαντάφυλλα στο παλάτι της στο Μαλμαιζόν κοντά στο Παρίσι. Εκεί χρησιμοποίησε μόνο τις πιο τέλειες ποικιλίες συγκεντρωμένες από όλη την Ευρώπη. Αργότερα, όταν ο γάμος της με τον Ναπολέοντα τελικά κατέληξε σε διαζύγιο,κατέφυγε προς το πολυαγαπημένο της Μαλμαιζόν για να ζητήσει παρηγοριά ανάμεσα στα λουλούδια της. Ο προστατευόμενος της ονομαστός Βέλγος ζωγράφος Πιερ Ζοζέφ Ρεντουτέ ζωγράφισε μία διάσημη σειρά πινάκων απεικονίζοντας τα αγαπημένα της τριαντάφυλλα.

 

Διαβάστε επίσης: