Το χριστουγεννιάτικο δέντρο παραδοσιακά και για όλο τον Δυτικό πολιτισμό αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Από τα αρχαία χρόνια πολλοί λαοί είχαν συνδέσει το στόλισμα συγκεκριμένων δέντρων με θρησκευτικές γιορτές.

Στην Αγγλία και τη Γαλλία οι αρχαίοι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές προς τιμήν των θεών τους. Στην Αρχαία Αθήνα στόλιζαν τι άλλο; Κλαδιά ελιάς, για το τάμα του Θησέα προς τον Απόλλωνα πριν αναμετρηθεί με τον Μινώταυρο.

 

 

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και η ιστορία του

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ήρθε προκειμένου να εξαλείψει ειδωλολατρικά έθιμα. Ξεκίνησε από τις περιοχές της σημερινής Εσθονίας και Λετονίας και φυσικά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επικρατήσει σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που στόλισαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Φυσικά ξεκίνησε σαν μόδα στα σπίτια των ανώτερα κοινωνικών τάξεων και αργότερα καθιερώθηκε σε κάθε σπίτι.

Αρχικά το στόλισμα του έλατου συμβόλιζε τη γιορτή των ανθρώπων και της φύσης για τη γέννηση του Χριστού. Σε άλλες χώρες στολίστηκε με ρούχα και τρόφιμα για τους φτωχούς και σε άλλες με μήλα και γλυκίσματα. Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα στολίδια ήταν χρωματιστά χάρτινα λουλούδια, που σιγά-σιγά αντικαταστάθηκαν με τα σημερινά στολίδια.

 

Πότε στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στο Ναύπλιο το 1833! Φυσικά το έλατο αυτό στολίστηκε στην κατοικία του Βασιλιά Όθωνα που είχε Βαυαρική καταγωγή. Λέγεται πως 10 χρόνια αργότερα στολίστηκε στην Αθήνα το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα σε σπίτι. Το σπίτι αυτό άνηκε στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, Πρόξενο της Ρωσίας στην Αθήνα.

Στις μέρες μας το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί ένα σύμβολο που τις μέρες των εορτών στολίζει δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Παραδοσιακά το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκινάει 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που στολίζουν από αρχές Νοεμβρίου!

Σύμφωνα με τη θρησκεία ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαρκεί 12 ημέρες. Επομένως το «ξεστόλισμα» και το μάζεμα για την επόμενη χρονιά γίνεται του Άι – Γιάννη. Όμως και πάλι είναι αρκετοί εκείνοι που διατηρούν στολισμένο το δέντρο για μεγαλύτερο διάστημα.

Με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβαίνει κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στο χώρο της διακόσμησης. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες διακοσμητικές προτάσεις, μόδες και προϊόντα ενώ ταυτόχρονα τα παλιότερα δεν χάνουν την αξία τους. Κάθε χρόνο συμπληρώνουμε νέα διακοσμητικά και στολίδια διατηρώντας παράλληλα και τα προηγούμενα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα Χριστούγεννα είναι ίσως η μοναδική περίοδος του έτους που συναντάμε πολλές τάσεις της μόδας μαζί.

Η τάση για τον φετινό στολισμό δεν είναι άλλη από τα μπλε στολίδια, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με ασημένιες ή χρυσές λάμψεις. Παρόλα αυτά οι παστέλ αποχρώσεις που μας συνόδεψαν τις προηγούμενες χρονιές συνεχίζουν να μας χαρίζουν τη ρομαντική τους διάθεση. Φυσικά το κόκκινο – πράσινο αποτελεί κλασική και διαχρονική επιλογή.

Τα στολίδια που επανέρχονται μετά από αρκετά χρόνια είναι τα «ζαχαρένια» σπιτάκια οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια. Οι καρυοθραύστες και οι τυμπανιστές παραμένουν πάντα επίκαιροι!

 

Διαβάστε επίσης: