πως θα επιλέξετε φυτά εσωτερικού χώρου για τη διακόσμηση του χώρου σας

Τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση της εσωτερικής διακόσμησης με φυτά αποτελεί μία τάση που συνεχώς αυξάνει και επεκτείνεται από τους επαγγελματικούς χώρους και τα καταστήματα εστίασης μέχρι και τη διακόσμηση του σπιτιού.

Είναι πλέον γνωστό πως τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας στην καθημερινότητά μας με διάφορους τρόπους:
Πρώτα από όλα ενισχύουν την ψυχολογία μας με θετικά συναισθήματα όπως η ηρεμία και η αισιοδοξία. Επιπλέον τα φυτά εσωτερικού χώρου αναβαθμίζουν και λειτουργικά τους καθημερινούς μας χώρους αφού μπορούν για παράδειγμα να περιορίσουν τις δυσάρεστες οσμές αλλά και τη σκόνη που αιωρείται (καθώς τη δεσμεύουν στο φύλλωμά τους).
Επισης βελτιώνουν την ξηρή ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου που συνήθως δημιουργείται από τον κλιματισμό και τη θέρμανση. Τα φυτά με την εξατμισοδιαπνοή τους απελευθερώνουν υδρατμούς και αυξάνουν τη σχετική υγρασία του χώρου.

 

Φυτά εσωτερικού χώρου

 

Πως όμως θα επιλέξουμε τα φυτά που είναι κατάλληλα για τη διακόσμηση του κάθε χώρου;

Τα φυτά που στη χώρα μας αναπτύσσονται ως εσωτερικού χώρου έχουν την καταγωγή τους από χώρες με πιο θερμά κλίματα, στις οποίες καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα από αυτά στις συνθήκες της χώρας μας δεν ανθίζουν και παραμένουν στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης. Έτσι οι διακοσμητικές ιδιότητές τους ή αλλιώς η καλλωπιστική τους αξία εξαρτάται κυρίως από το συνολικό σχήμα του φυτού, το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και την υφή των φύλλων.

Σχήμα του φυτού

Μαζί με χαρακτηριστικά όπως το μέγεθός του φυτού και η πυκνότητα της βλάστησης, το σχήμα είναι η πρώτη εντύπωση. Αυτό που κάποιος θα προσέξει με την πρώτη ματιά.

Έτσι ένα φυτό μπορεί να έχει δενδρώδη εμφάνιση όπως η γιούκα και η δράκαινα. Όρθια ανάπτυξη όπως η σανσεβιέρα. Θαμνώδη ανάπτυξη όπως η φάτσια, η σεφλέρα, ο φίκος. Ακόμη μπορεί να αναπτύσσεται σαν ρόδακας όπως η αιχμέα και η γκουσμάνια. Να έχει κλαίουσα μορφή όπως η φτέρη. Τέλος μπορεί να είναι κρεμοκλαδές όπως η χόγια (ή κεράκι), ο κισσός και ο φίκος ο έρπων ή αναρριχώμενο όπως ο κισσός.

Σχήμα των φύλλων

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την καλλωπιστική αξία των φυτών είναι το σχήμα των φύλλων. Είναι αυτό που δίνει τον «χαρακτήρα» στην εμφάνιση του φυτού και τελικά καθορίζει την επιλογή. Η ποικιλία στα σχήματα των φύλλων είναι πραγματικά τεράστια. Πιο αναλυτικά τα φύλλα μπορεί να είναι ωοειδή, λογχοειδή, παλαμοσχιδή, καρδιόσχημα, κυμματοειδή…

Από τα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο σχήμα των φύλλων τους αξίζει να αναφερθούν: Η μονστέρα με τα μεγάλα ωοειδή φύλλα της που όταν ωριμάζουν αποκτούν τις χαρακτηριστικές τρύπες τους. Επίσης η Φάτσια με τα μεγάλα και έντονα παλαμοειδή φύλλα. Ακόμη η φτέρη που τα φύλλα της έχουν πτεροειδή μορφή. Τέλος η Διζυγοθήκη με τα πριονωτά, οδοντωτά φυλλάριά της και φυσικά η κέντια με τα στενά μυτερά της φυλλάρια.

 

Μέγεθος φύλλων

Πολλές φορές στα φυτά που στη χώρα μας αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους το μέγεθος των φύλλων δεν είναι ανάλογο με την ανάπτυξη του φυτού. Για παράδειγμα η καλαθέα και το πλατύφυλλο φυλλόδεντρο που η επιβλητική τους εμφάνιση οφείλεται κυρίως στα μεγάλα και εντυπωσιακά τους φύλλα. Από την άλλη μεριά ο κολεός, ο κισσός, ο φίκος ο έρπων και το Ceropegia woodii με τα ντελικάτα φύλλα τους αποκτούν μία κομψή εμφάνιση.

Χρώμα φύλλων

Στα φυτά που χρησιμοποιούνται στην εσωτερική διακόσμηση το χρώμα των φύλλων έχει καθοριστική σημασία καθώς επηρεάζει την αισθητική του χώρου. Δεν είναι λίγα τα φυτά που τα φύλλα τους έχουν πάνω από ένα χρώμα ή διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος.
Το αγλαόνεμα, η διεφφεμπάκια, η καλαθέα, εναλλάσσουν στα φύλλα τους διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Η γκουσμάνια και ο κρότωνας είναι χαρακτηριστικά φυτά με χρωματιστά φύλλα. Πολλές αποχρώσεις του πράσινου, το κόκκινο, το κίτρινο ακόμα και το μοβ είναι χρώματα που πολύ συχνά συναντάμε στα φύλλα των φυτών που επιλέγουμε για την εσωτερική διακόσμηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το χρώμα ακόμα και για τον τρόπο που θα τοποθετηθούν τα φυτά σε έναν χώρο. Επιλέγοντας για παράδειγμα φυτά με φύλλα σε κοντινές αποχρώσεις ενισχύεται η αρμονία και η minimal διάθεση. Συνδυάζοντας φυτά με έντονους και διαφορετικούς χρωματισμούς δημιουργούνται ενδιαφέρουσες αντιθέσεις στο χώρο.

 

 

Υφή φύλλων

Είναι ίσως η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πινελιά για να ολοκληρωθεί η αισθητική αξία ενός φυτού. Υπάρχουν φυτά με φύλλα σαρκώδη, στιλπνά, ανάγλυφα, λεία, δερματώδη, λεπτά…
Η ασπιδίστρια είναι ίσως από τα γνωστά φυτά που η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα δερματώδη φύλλα της. Φυσικά τα φύλλα της αξιοποιούνται και στην ανθοδετική με πάρα πολλές εφαρμογές! Το ασπλένιο είναι ένα ακόμα φυτό που τα φύλλα του έχουν ενδιαφέρουσα λεία και στιλπνή υφή. Τέλος η Μαράντα έχει φύλλα με ανάγλυφη υφή χάρη στις κόκκινες νευρώσεις που διατρέχουν όλη την πράσινη επιφάνεια του φύλλου.

 

Φυσικά υπάρχουν και λίγα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως το ανθούριο και η καλαγχόη, που μεγάλη σημασία για την καλλωπιστική τους αξία έχει η ανθοφορία τους.