Η αμαρυλλίδα είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό με καταγωγή από την νότια και κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Η βοτανική ονομασία του γένους των αμαρυλλίδων είναι Hyppeastrum που σημαίνει «το αστέρι του ιππότη».

Επιπλέον τα λουλούδια της αμαρυλλίδας ανήκουν στα τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια τόσο της ανθοδετικής όσο και του κήπου. Το ανθικό τους στέλεχος είναι ευθύ, ψηλό και χωρίς φύλλα. Στην κορυφή του μπορεί να έχει 4-6 μεγάλα άνθη με διάμετρο που φτάνουν τα 20 cm.

Ακόμη τα άνθη της αμαρυλλίδας είναι τόσο εντυπωσιακά που είτε από μόνα τους είτε μαζί με απλά φυλλώματα ή κλαδιά έλατου δημιουργούν ωραία μπουκέτα. Επιπλέον μπορούν να συνδυαστούν με πολλά άλλα λουλούδια όπως τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, παιώνιες, ρεναγκούλες και να συνθέσουν όμορφους στολισμούς.

Αμαρυλλίδα: χρώματα και ποικιλίες 

Το κόκκινο και το λευκό είναι ίσως τα πιο γνωστά χρώματα για τα λουλούδια της αμαρυλλίδας. Ωστόσο το ροζ, το μοβ και το σομόν είναι εξίσου εντυπωσιακά. Ακόμα υπάρχουν αμαρυλλίδες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι δίχρωμες ποικιλίες.

Η αμαρυλλίδα είναι ένα λουλούδι με πολλές ποικιλίες. Οι ποικιλίες αυτές δεν διαφέρουν μόνο ως προς το χρώμα αλλά και ως προς τη μορφή των λουλουδιών. Για τον λόγο αυτό, ανάλογα με τη μορφή των λουλουδιών χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: Galaxy και double Galaxy, Diamond και double Diamond, Colibri, Butterfly, Trumpet και τις πιο ιδιαίτερες αμαρυλλίδες Spider.

Παρά την τροπική καταγωγή τους οι αμαρυλλίδες έχουν συνδεθεί με τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Η ποικιλία “Christmas star” είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την περίοδο των εορτών. Πρόκειται για μία ποικιλία με λαμπερά κόκκινα πέταλα που στο κέντρο τους έχουν μία λευκή λωρίδα.

Αμαρυλλίδα για γαμήλιες ανθοδέσμες και διακόσμηση στο γάμο

Η αμαρυλλίδα είναι πολύ ωραία πρόταση για χειμερινούς γάμους. Από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει τη νυφική ανθοδέσμη. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με τουλίπες ή ορχιδέες στο ίδιο χρώμα και να δημιουργήσουν ένα μπουκέτο με υπέροχες υφές.

Επειδή οι αμαρυλλίδες έχουν χοντρά στελέχη, συνήθως για την ανθοδέσμη επιλέγεται να χρησιμοποιηθούν μαζί με λεπτά φυλλώματα. Με αυτό τον τρόπο το μπουκέτο θα μοιάζει πιο ανάλαφρο και η νύφη θα μπορεί να το κρατάει πιο ευχάριστα.

Αμαρυλλίδα: συμβολισμός 

Το ευθύ και σταθερό στέλεχος της Αμαρυλλίδας την κάνει να συμβολίζει την υπερηφάνεια. Φυσικά το μοναδικό λουλούδι της, της επιτρέπει να αντιπροσωπεύει την ομορφιά. Επιπλέον η αμαρυλλίδα είναι σύμβολο στοργής και φιλίας.

Φροντίδα και συντήρηση στο βάζο για το κομμένο άνθος

Η διάρκεια ζωής των λουλουδιών της αμαρυλλίδας στο βάζο είναι 7-14 μέρες. Για να είναι τα λουλούδια φρέσκα και να διατηρηθούν όσο περισσότερο γίνεται πρέπει:

• Το βάζο που θα τα φιλοξενήσει να είναι καθαρό και να έχει επίσης καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το νερό πρέπει να αναπληρώνεται όταν πέφτει η στάθμη του.
• Τα στελέχη των λουλουδιών να είναι κομμένα διαγώνια με ένα καθαρό και κοφτερό μαχαίρι.
• Η θέση του βάζου να είναι σε σημείο που δεν δέχεται άμεσο ηλιακό φως. Επίσης να είναι μακριά από πηγές θερμότητας.
• Οι αμαρυλλίδες δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε γεμάτες φρουτιέρες. Τα φρούτα καθώς ωριμάζουν παράγουν αιθυλένιο. Το αιθυλένιο θα κάνει τα λουλούδια να «γεράσουν» πιο γρήγορα.
• Πολλές φορές τα στελέχη της αμαρυλλίδας, παρόλο που είναι σταθερά, δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το βάρος των λουλουδιών και λυγίζουν. Σε αυτή την περίπτωση ένα σύρμα ανθοδετικής μέσα στα ανθικά στελέχη θα βοηθούσε να παραμείνουν όρθια για μεγαλύτερο διάστημα.