Οι θεματικοί κήποι της ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

η εμπειρία αναμόρφωσης  σε μία μοναδική παγκόσμια ζωντανή αναφορά στην Βυζαντινή περίοδο της Κηποτεχνίας.

Αναμόρφωση ιστορικών κήπων, προσαρμογή στην αρχή της θεματικότητας, δημιουργία νέων φυτοτεχνικών δομών, με βάση αρχειακό υλικό.

[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]Από τον Νίκο Θυμάκη, Γεωπόνο-Σύμβουλο Πρασίνου

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ [/author]

Οι θεματικοί κήποι της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης  είναι μία  εξαιρετική περίπτωση, ίσως μία από τις κορυφαίες στην Ιστορία της Κηποτεχνίας, στο πως η αρχειακή έρευνα βοηθά στην αναδημιουργία ενός κήπου ιστορικής αναφοράς  με παγκόσμιο ενδιαφέρον εις το διηνεκές.

Ο ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

Ο ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

Η συγκεκριμένη μελετητική  (από ομάδα ερευνητική του Πανεπιστημίου Neapolis Πάφου) και κυρίως η κατασκευαστική εμπειρία από τον κηποτέχνη, στην σημερινή Κωνσταντινούπολη είναι μοναδική. Η Πόλη, μας «καλεί» να δούμε την Κηποτεχνία και την Αρχ. Τοπίου στην ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, όπου υπάρχει «κενό», ελάχιστοι τίτλοι βιβλιογραφίας και μέχρι αυτήν την κατασκευή, κανένας τέτοιος κήπος.  Αξιοποιήθηκε το υπάρχον φυτικό υλικό-δεν πετάχτηκε τίποτα, και όλες οι διαχειριστικές ενέργειες έγιναν στα πλαίσια της αειφορίας.

Ο  κήπος είναι Μοναστηριακός, Θεραπευτικός και κατ’ ουσία Εκπαιδευτικός. Οι χαρακτήρες αυτοί αναδεικνύονται μέσα από τις θεματικές ενότητες: τη Βυζαντινή διαδρομή, τον Εδώδιμο Κήπο, το Βυζαντινό  λειμώνα, το Βιβλικό  Κήπο (ο πρώτος σε Ορθόδοξο Μοναστήρι παγκοσμίως). Με δεδομένο ότι  οφείλουμε να δούμε την Οικουμενικότητα του Κήπου λόγω του Πατριαρχείου, δημιουργήθηκε το  «ανοικτό μουσείο» κηποτεχνίας, μία σκέψη που προέκυψε στην εξέλιξη του έργου, με «θεματικούς κήπους αναφοράς» (των 30-50 τ.μ) των κυριοτέρων τεχνοτροπιών στην κηποτεχνία παγκοσμίως ενώ αυτονόητα κυρίαρχα είναι στοιχεία ελληνικού κήπου (Hellenic Garden) και τούρκικης κηποτεχνίας.

Από την εκδήλωση στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της  προετοιμασίας για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, η οποία σήμερα είναι ανοικτή στο κοινό για περιηγήσεις , συνέδρια, προγράμματα και φυσικά σας Μοναστήρι (Ι. Μ Αγίας Τριάδος) με Ηγούμενο τον Μητροπολίτη Προύσσης κ.κ Ελπιδοφόρο.

Περίληψη από την ομιλία για το HELLENIC VISION στον Άγιο Γεώργιο Hamilton, NJ-USA

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης και Ηγούμενος της Ι.Μ Αγίας Τριάδος Χάλκης κ.κ. Ελπιδοφόρος με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Κωνσταντινούπολης κ. Σταύρο Γιωλτζόγλου.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης και Ηγούμενος της Ι.Μ Αγίας Τριάδος Χάλκης κ.κ. Ελπιδοφόρος με τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Κωνσταντινούπολης κ. Σταύρο Γιωλτζόγλου.