6+1 Θάμνοι και δέντρα με φθινοπωρινό φύλλωμα

Είναι γνωστό ότι η φθινοπωρινή φύση έχει τη δική της παλέτα χρωμάτων. Τα χρώματα του φθινοπώρου αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη διακόσμηση και τη μόδα ενώ δημιουργούν ζεστά συναισθήματα. Η εναλλαγή αυτή των χρωμάτων προέρχεται από την αλλαγή του καιρού αλλά και από την προετοιμασία της φύσης για τον χειμώνα. Οι φθινοπωρινές καρποφορίες, τα λουλούδια του φθινοπώρου αλλά κυρίως οι αλλαγές των φυλλωμάτων είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής.

Φυσικά δεν υπάρχει πιο βιωματικός τρόπος να νιωσει κανείς την αλλαγή των εποχών από την παρατήρηση των φυτών στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι. Όλα τα φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι χάνουν σταδιακά το φύλλωμά τους αλλά κάποια από αυτά πριν ρίξουν τα φύλλα τους μας χαρίζουν τα πιο ζεστά τους χρώματα.

 

Βιβούρνο χιονόσφαιρο

Βιβούρνο χιονόσφαιρα ή χιονόμπαλα

Το βιβούρνο (Viburnum opulus) είναι φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Σε ύψος φτάνει 1,5-4 μέτρα και την άνοιξη έχει πλούσια ανθοφορία. Έχει πυκνό, λεπτό φύλλωμα και δημιουργεί στρογγυλή κόμη.

Τα φύλλα του είναι έλοβα και με μεγάλες οδοντώσεις στην περιφέρεια. Έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα, πιο ανοιχτό από τα υπόλοιπα βιβούρνα. Το φθινόπωρο το φύλλωμα παίρνει σταδιακά αποχρώσεις του ροζ και του κοκκινου – καφέ. Την ίδια εποχή στο φυτό υπάρχουν και οι κόκκινοι στρογγυλοί καρποί του.

 

κότινος

Κότινος

Ο κότινος (Cotinus coggygria) είναι φυλλοβόλος θάμνος με ιδιαίτερη ανθοφορία. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και στρογγυλεμένα. Το χρώμα τους είναι αρχικά πράσινα αλλά το φθινόπωρο παίρνουν κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και οι ποικιλίες που έχουν φύλλωμα στις αποχρώσεις του πορφυρού και του βομ. Αυτές οι ποικιλίες το φθινόπωρο αποκτούν επίσης πορτοκαλί και κόκκινους τόνους. Το καλοκαίρι το φυτό αποκτά ανθοταξίες που μοιάζουν με μεγάλο χνούδι.

 

Λαγκεστρέμια

Λαγκεστρέμια

Η λαγκεστρέμια (Lagerstroemia indica) είναι φυλλοβόλος θάμνος που συχνά διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο. Σε ύψος φτάνει τα 2-4 μέτρα και συνήθως χρησιμοποιείται για την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του.

Τα φύλλα της είναι λεία, δερματώδη, με οβάλ σχήμα. Έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα που το καλοκαίρι γίνεται πιο σκούρο. Το φθινόπωρο μαζί με το πράσινο χρώμα αποκτούν κίτρινες, πορτοκαλί και ροζ αποχρώσεις. Μέχρι τον Οκτώβρη στο φυτό υπάρχουν και τα ροζ, άσπρα ή μοβ άνθη του.

 

Λωτός

Λωτός

Ο λωτός (Diospyros kaki)  είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που προσαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα κλίματα και εδάφη. Σε ύψος φτάνει τα 7-12 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν οβάλ σχήμα και έντονες νευρώσεις. Τα νεαρά φύλλα την άνοιξη έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Μέχρι το καλοκαίρι έχουν αποκτήσει σκούρο πράσινο χρώμα και γυαλιστερή επιφάνεια. Το φθινόπωρο παίρνουν σταδιακά κίτρινες, πορτοκαλί και πορφυρο-κόκκινες αποχρώσεις.

 

 

Ναντίνα

Ναντίνα

Η ναντίνα (Nandina domestica) είναι αειθαλής θάμνος με ντελικάτο φύλλωμα. Σε ύψος φτάνει μέχρι 1,5-2 μέτρα ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες. Η ναντίνα δημιουργεί στρογγυλεμένη κόμη και έχει πυκνό και ιδιαίτερα κομψό φύλλωμα.

Τα φύλλα της είναι σύνθετα και αποτελούνται από επιμήκη φυλλάρια με μυτερή κατάληξη. Το χρώμα των φύλλων την άνοιξη είναι πράσινο. Το φθινόπωρο τα περισσότερα φύλλα παίρνουν ροζ και χάλκινες αποχρώσεις και το χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης το φθινόπωρο τα άνθη αρχίζουν να μετατρέπονται σε κατακόκκινους καρπούς. Μέχρι το Μάρτιο το φυτό είναι στολισμένο με τσαμπιά από μικρούς κόκκινους καρπούς.

 

Σφένδαμος ή άσερ

Σφενδάμι ή άσερ

Το σφενδάμι ή άσερ (Acer palmatum, A. platanoides) είναι φυλλοβόλο δέντρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το A. palmatum φτάνει σε ύψος τα 4-8 μέτρα. Τα φύλλα του είναι σύνθετα και κάθε ένα αποτελείται από 7 οδοντωτά φυλλάρια σε διάταξη παλάμης.

Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο ή πράσινο με κόκκινες αποχρώσεις την άνοιξη. Το φθινόπωρο μεταχρωματίζεται σε κίτρινο ή ζωηρό κόκκινο. Το A. platanoides σε ύψος φτάνει τα 20-30 μέτρα και τα φύλλα του μοιάζουν με αυτά του πλάτανου. Το φθινόπωρο παίρνουν αποχρώσεις κρεμ, κίτρινες και πορτοκαλί.

 

 

Παρθενόκισσος

Παρθενόκισσος ή αμπέλοψη, 

Για το τέλος ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο, ο παρθενόκισσος ή η αμπέλοψη, που χαρίζει υπέροχα χρώματα στην καρδιά του φθινοπώρου. Η αμπέλοψη αναρριχάται σε τοίχους και πέργκολες και φτάνει σε ύψος τα 10-15 μέτρα. Έχει πολύ πυκνή βλάστηση και εύκολα καλύπτει ολόκληρους τους τοίχους. Τα φύλλα της είναι σύνθετα με πέντε οδοντωτά φυλλάρια. Έχουν έντονο πράσινο χρώμα και το φθινόπωρο μεταχρωματίζονται σε ροζ και κόκκινα.

 

Διαβάστε επίσης: