Τα αρωματικά φυτά στον κήπο αξίζουν τη δική τους θέση ιδιαίτερα σε μία μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα. Πέρα από την καλλωπιστική τους αξία και τα υπέροχα αρώματά τους, πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και άλλα σαν βότανα. Ιδανική θέση για τα αρωματικά φυτά είναι κάποιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου κοντά στην κουζίνα.

Από την ομάδα του greenconcept: Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις και δημιουργούν υπέροχα παρτέρια στον κήπο σας. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

Ο μικρός κήπος με τα αρωματικά φυτά που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες, αποτελεί το προκήπιο ιδιωτικής κατοικίας, στο οποίο έχει θέα η κουζίνα του σπιτιού. Η βασική σκέψη ήταν το κομμάτι αυτό του κήπου να περιλαμβάνει αρωματικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα αλλά και φυτά που θα δώσουν χρώμα την άνοιξη. Ταυτόχρονα αυτός ο μικρός κήπος με τα αρωματικά δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και είναι είναι εύκολος στη συντήρησή του.

Τα αρωματικά φυτά στον κήπο μπορούν να συνδυαστούν με διάφορες πέτρες, διακοσμητικά και υλικά εδαφόκαλυψης. Εδώ έχουν επιλεγεί πέτρες σε σχήμα μικρών βράχων με γκρι και λευκές αποχρώσεις. Επίσης από γκρι πέτρα είναι τα πατήματα τα οποία έχουν διακοσμητικό αλλά και λειτουργικό ρόλο.

Κήπος με αρωματικά φυτά

 

Αρωματικά φυτά στον κήπο

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Ιδιαίτερα αρωματικό αλλά και ανθεκτικό φυτό! Χωρίς μεγάλες απαιτήσεις αναπτύσσεται και αποκτά ύψος μέχρι 1 έως 1,5 μέτρα. Επιπλέον χαρίζει τα μικρά, μοβ άνθη του από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. (Δείτε περισσότερα για το δενδρολίβανο…)

 

Ρίγανη (Origanum vulgare)

Ίσως το πιο διαδεδομένο φρύγανο της ελληνικής υπαίθρου. Αποτελεί επίσης βασικό αρωματικό της ελληνικής κουζίνας. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη με βασική προϋπόθεση την καλή αποστράγγιση. (Δείτε περισσότερα για τη ρίγανη…)

 

Θυμάρι (Thymus vulgaris)

Αρωματικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό, στη μαγειρική συνοδεύει λευκά και κόκκινα κρέατα. Με το χαμηλό του ύψος και τη συμπαγή του εμφάνιση είναι ιδανικό για ομαδικές φυτεύσεις στην πρώτη γραμμή φύτευσης των παρτεριών. (Δείτε περισσότερα για το θυμάρι…)

 

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Κερδίζει τις εντυπώσεις με τη ζωηρή του ανάπτυξη και το έντονα πράσινο φύλλωμα. Η μυρωδιά των φύλλων του μοιάζει λίγο με αυτή του λεμονιού. Επίσης τα φύλλα του χρησιμοποιούνται και ως αφέψημα.

 

Λεβάντα (Lavandula sp.)

Στην κορυφή των αρωματικών φυτών αλλά και του μεσογειακού κήπου βρίσκεται φυσικά η λεβάντα! Οι χρήσεις της είναι πολλές αλλά η καλλωπιστή της αξία στον κήπο μοναδική. Ακόμη αποτελεί ιδανική επιλογή για δημιουργία μπορντούρας, ομαδικές φυτεύσεις ή φύτευση στην πίσω σειρά των παρτεριών. (Δείτε περισσότερα για τη λεβάντα…)

 

Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό το φασκόμηλο χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίσει σάλτσες, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ακόμα και όσπρια. Επιπλέον στον κήπο το γκριζοπράσινο και χνουδωτό του φύλλωμα έχει ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.

 

Αρμπαρόριζα (Pelargonium graveolens)

Ποώδες φυτό με ιδιαίτερα αρωματικό φύλλωμα. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται κυρίως σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ. Στον κήπο εκτός από τη ντελικάτη εμφάνισή της, η αρμπαρόριζα χαρίζει και τα διακριτικά μοβ άνθη της την άνοιξη.

 

Λεβάντα, δενδρολίβανο και γκαζάνια στον κήπο

Λεβάντα, δενδρολίβανο και γκαζάνια στον κήπο

 

Φυτά στον κήπο που πλαισιώνουν τα αρωματικά φυτά

Λαντάνα έρπουσα (Lantana camara)

Ένα ανθεκτικό φυτό που θα χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Επιπλέον η έρπουσα ανάπτυξή του θα καλύψει αρκετή έκταση και θα προσφέρει φυσική εδαφοκάλυψη.

 

Γκαζάνια έρπουσα (Gazania rigens)

Εδαφοκαλυπτικό φυτό με ανθοφορία που διαρκεί αρκετούς μήνες. Η καλλωπιστική του αξία, πέρα από τα λουλούδια του, οφείλεται επίσης και στο γκριζοπράσινο φύλλωμα του φυτού.

 

Οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος (Juniperus horizontalis)

Ένα κωνοφόρο με έρπουσα ανάπτυξη. Ιδανικό για εδαφοκάλυψη και ιδιαίτερα ταιριαστό με την πέτρα και τα αρωματικά φυτά.

 

θάμνοι και αρωματικά σε παρτέρι στον κήπο

 

Απευθυνθείτε στους γεωπόνους της GreenConcept για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τον δικός σας υπέροχο κήπο. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417