Για τους ενήλικες συχνά ο κήπος να σημαίνει χαλάρωση και ηρεμία, ωστόσο για τα παιδιά ο κήπος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ελεύθερο παιχνίδι! Έτσι έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτά να έχουν στον κήπο τον δικό τους χώρο, όπου θα μπορούν, με ασφάλεια και δημιουργικότητα, να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η παιδική χαρά στον κήπο μπορεί να απαιτεί κάποιον χώρο αλλά τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πακέτα (kit) παιδικών χαρών που μπορεί να συναρμολογήσει κανείς μόνος του. Αυτές οι παιδικές χαρές αποτελούν μία ασφαλή επιλογή, καθώς συνοδεύονται από τα απαραίτητα σήματα ή έγγραφα που εγγυώνται την ασφάλεια και την καταλληλόλητα των υλικών και της κατασκευής. Αυτό που χρειάζεται προσοχή κατά την επιλογή και την εγκατάσταση της παιδικής χαράς, είναι οι προδιαγραφές του κάθε παιχνιδιού και οι οδηγίες του κατασκευαστή:

  • σε τι ηλικίες απευθύνεται,
  • τι διαστάσεις έχει,
  • πόσο ελεύθερο χώρο χρειάζεται γύρω του,
  • αν είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση,
  • αν χρειάζεται επίβλεψη από ενήλικα όσο χρησιμοποιείται από τα παιδιά,
  • πόσο είναι το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει,
  • πόσα άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την κατασκευή κ.α.

Κατάλληλα φυτά για παιδική χαρά στον κήπο

Η φύτευση της παιδικής χαράς του κήπου, είναι επίσης σημαντική. Τα φυτά μπορούν να συμμετέχουν στο παιχνίδι και να καλύψουν την ανάγκη των παιδιών για εξερεύνηση της φύσης. Τα καλλωπιστικά φυτά, συντελούν στην ανάπτυξη των παιδικών αισθήσεων με τα διάφορα χαρακτηριστικά τους.

Παιδική χαρά στον κήπο

Καλλωπιστικά φυτά με χρώμα

Πρώτα από όλα τα χρώματα! Όσο πιο έντονα χρώματα έχουν τα καλλωπιστικά φυτά και ιδιαίτερα τα λουλούδια τους, τόσο πιο εύκολα θα προσελκύσουν τα παιδιά να τα μυρίσουν και να τα αγγίξουν. Για να είναι το χρώμα πιο έντονο, και άρα πιο αντιληπτό, τρία ή περισσότερα φυτά με το ίδιο χρώμα λουλουδιών μπορούν να φυτευτούν μαζί.

Μία άλλη επιλογή είναι να φυτευτούν θάμνοι με χρωματιστό φύλλωμα όπως φωτίνιες, προύνοι, ελαίαγνοι πανασέ, ευώνυμα πανασέ ή αντίστοιχα πόες με χρωματιστό φύλλωμα όπως ο κολεός και η σινεράρια.

Αρωματικά φυτά

Ένα παρτέρι με αρωματικά φυτά ή καλλωπιστικά φυτά με εύοσμα άνθη είναι επίσης χρήσιμο. Τα αρώματα των λουλουδιών θα ενισχύσουν την όσφρηση των παιδιών καθώς παίζουν στην παιδική χαρά του κήπου. Η λεβάντα, ο βασιλικός, το γιασεμί, το νυχτολούλουδο όχι μόνο εγείρουν την αίσθηση της όσφρησης αλλά δημιουργούν και μνήμες που θα κρατήσουν τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους.

Τα φυτά με έντονο άρωμα και τα λουλούδια με έντονο χρώμα συνήθως προσελκύουν πεταλούδες, μέλισσες και άλλα έντομα. Επομένως οι δυνατότητες παρατήρησης και εξερεύνησης πολλαπλασιάζονται!

Καλλωπιστικά φυτά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Την προσοχή των παιδιών, μπορεί να τραβήξουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φυτών. Πολλές φορές τα παιδιά παίζουν με τις ανθοταξίες από τα στάχια, που μοιάζουν με σκούπες ή φτερά.

Έτσι φυτά με ιδιαίτερα φύλλα ή άνθη όπως οι φτέρες, το γυνέριο, το σκυλάκι, το παγώνι ακόμα και ο καλλιστήμονας που οι ανθοταξίες του μοιάζουν με βούρτσες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για παιχνίδι με τη βοήθεια της παιδικής φαντασίας.

Φυτά που δεν πρέπει να επιλέγονται για φύτευση γύρω από την παιδική χαρά του κήπου

Καταρχήν, είναι ευνόητο ότι φυτά με αγκάθια ή μυτερά φύλλα δεν πρέπει να φυτεύονται στο χώρο του κήπου που προορίζεται για τα παιδιά καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους. Έτσι καλό είναι να αποφεύγονται φυτά όπως τριανταφυλλιές, πολλοί κάκτοι, φοινικοειδή με χαμηλό ύψος, γιούκες κ.α.

Επιπλέον καλό είναι να αποφεύγεται να τοποθετούνται τέτοια φυτά και στους βασικούς διαδρόμους του κήπου, καθώς τα παιδιά δεν περιορίζονται σε ένα χώρο και το παιχνίδι συνεχίζεται σε όλο τον κήπο. Επίσης, πολλές φορές τα παιδιά θέλουν να γεύονται και να δαγκώνουν ό,τι αγγίζουν.

Έτσι οι θάμνοι και τα χαμηλά δέντρα που έχουν μικρούς και στρογγυλούς καρπούς δεν πρέπει να επιλέγονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα παιδιά.

 

Η Έφη Νυδριώτη είναι γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου. Αναλαμβάνει την εκπόνηση Αρχιτεκτονικών σχεδίων κήπου ιδιωτικών κήπων και επαγγελματικών χώρων σε όλη την Ελλάδα.

www.greenconcept.gr – Κιν. 6973 813 896

 

Διαβάστε επίσης: