Το σκάδοξο είναι βολβώδες φυτό με όμορφα, στρογγυλά, ακτινωτά λουλούδια, με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Φυτεύεται συνήθως σε γλάστρες στον κήπο και τη βεράντα και πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη και όχι απευθείας στον ήλιο.

 

Βοτανική ταξινόμηση: Scadoxus multiflorus (παλαιότερη ονομασία Haemanthus multiflorus). Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae.

Καταγωγή: Η καταγωγή του φυτού είναι από περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της νότιας Αφρικής από τη Σενεγάλη έως τη Σομαλία και τη νότια Αφρική. Επίσης είναι ενδημικό φυτό της αραβικής Χερσονήσου καθώς και της κεντρικής Αμερικής όπου συναντάται πολύ συχνά στο Μεξικό.

Άλλες ονομασίες: Σκάδοξο, σκάντοξο, Blood Lily, ball lily, fireball lily, blood flower, Katherine-wheel, oxtongue lily, poison root and powderpuff lily (πηγή https://en.wikipedia.org/wiki/Scadoxus_multiflorus)

Τοξικότητα: Το φυτό είναι δηλητηριώδες καθώς περιέχει αλκαλοειδή τα οποία είναι έντονα τοξικά. Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής το φυτό χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με άλλα φυτά ως δηλητήριο για βέλη. Το φυτό θεωρείται ιδιαίτερα τοξικό και θέλει προσοχή ιδιαίτερα εάν στον κήπο υπάρχουν κατοικίδια ζώα.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Το σκάδοξο είναι βολβώδες φυτό με εντυπωσιακή και πλούσια ανθοφορία.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ανθικό στέλεχος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 εκ. Συνήθως δεν ξεπερνάει τα 40-60 εκ.

Βλαστοί – φύλλα: σε κάθε φυτό συνήθως αναπτύσσονται 6 με 9 φύλλα που έχουν έντονο πράσινο χρώμα και είναι μέτρια σαρκώδη. Το μήκος τους φτάνει μέχρι και τα 35 εκατοστά. Τα φύλλα του φυτού μοιάζουν με αυτά της μπανανίας.

Άνθη: Τα άνθη αναπτύσσονται σε ανθεκτικό στέλεχος και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 100 λουλούδια. Τα λουλούδια του έχουν πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και κίτρινους λαμπερούς στήμονες που ξεχωρίζουν. Το λουλούδι είναι τόσο εντυπωσιακό (ακτινωτό) που μοιάζει σαν να σπινθηρίζει πάνω στο καταπράσινο ανθεκτικό στέλεχος. Κάθε φυτό παράγει ένα ανθεκτικό στέλεχος κάθε φορά. Η ανθοταξία (σκιάδιο – umbel) μπορεί να φτάσει σε διάμετρο μέχρι και 25 εκατοστά ενώ το ανθεκτικό στέλεχος μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 80 εκατοστά, συνήθως όμως δεν ξεπερνάει τα 40-60 εκ.

Ανθοφορία: Το φυτό ανθοφορεί προς το τέλος του καλοκαιριού. Τα λουλούδια διατηρούνται ζωντανά πάνω στο φυτό για περίπου μία με δύο εβδομάδες. Τα άνθη μετατρέπονται σε πράσινους καρπούς που σταδιακά κοκκινίζουν καθώς ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα μέχρι και την επομένη άνοιξη και μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και δύο μήνες πάνω στο φυτό. Οι καρποί του σκάδοξου τρώγονται από τα πουλιά.

Ριζικο σύστημα: Είναι ριζωματώδης βολβός. Ο βολβός φυτεύεται κατά την άνοιξη ώστε το φυτό να ανθοφορήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του φυτού

Το σκάδοξο είναι φυτό που έχει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει να τοποθετείται σε σκιερά ή ημισκιερά μέρη στον κήπο, καθώς μπορεί να μην αναπτχθεί καλά όταν φυτεύεται σε πολύ ζεστά και ηλιόλουστα σημεία στον κήπο. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μέτρια ανθεκτικό στις υψηλές.

 

Φροντίδες που χρειάζεται το σκάδοξο

Πότισμα: Όταν το σκάδοξο φυτεύεται σε γλάστρα το χώμα θα πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι μουσκεμένο καθόλη την περίοδο καλλιέργειας.

Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που προσθέτουμε ανά 20 ημέρες στη γλάστρα.

Πως γίνεται το κλάδεμα στο σκάδοξο: Δεν χρειάζεται κλάδεμα.

Εχθροί και ασθένειες: Είναι φυτό που φαίνεται ότι προσελκύει ωφέλιμα έντομα.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο σκάδοξο.

Το σκάδοξο πολλαπλασιάζεται με το βολβό.

Φύτευση στον κήπο

Το σκάδοξο είναι ιδανικό για φύτευση και σε εσωτερικούς χώρους ενώ έξω πρέπει να προστατεύεται και να τοποθετείται σε σκιερά μέρη ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυτά όπως είναι η κάννα και η ντάλια.

 

Διαβάστε επίσης: