Εχινάτσεα, βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης.

 

Η Εχινάτσεα (Echinacea purpurea, Asteraceae) είναι ένα όμορφο ετήσιο βολβώδες καλλωπιστικό φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης. Η καταγωγή της προσδιορίζεται στις περιοχές της βόρειας – ανατολικής Αμερικής.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Τρία είναι τα βασικά γένη του φυτού. Η Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia και Echinacea pallid. Η Echinacea purpurea είναι αυτή που καλλιεργείται στη χώρα μας, είναι επίσης το κύριο γένος από όπου έχουν προκύψει εκατοντάδες ποικιλίες – υβρίδια με διαφορετικά χρώματα ανθέων και ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Στην χώρα μας η διάδοση του φυτού είναι χαμηλή και η χρήση του στον κήπο είναι περιορισμένη.

Καταγωγή: Η καταγωγή της προσδιορίζεται σε περιοχές της βόρειας – ανατολικής Αμερικής

Κοινά ονόματα: Εχινάτσεα (το όνομά της προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Εχίνος= αγκαθωτός)

Τοξικότητα: Είναι φαρμακευτικό και δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της εχινάτσεας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ποώδες φυτό με ύψος μέχρι και 120 cm και πλάτος μέχρι 40 – 50cm. Το φυτό το χειμώνα νεκρώνει και εξαφανίζεται, και αναβλαστάνει με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη άνοιξη.

Φύλλα: Είναι λογχοειδή τραχιά, χνουδωτά και μεγάλα μέχρι και 8cm με ευδιάκριτες νευρώσεις στο μέσον, πράσινα ή βαθύ πράσινου χρώματος.

Άνθη: Η εχινάτσεα έχει μεγάλα, καταπληκτικά, μονά άνθη, σε σχήμα αστεριού όπως της μαργαρίτας, είναι ερμαφρόδιτα, με αρσενικά και θηλυκά όργανα σε κάθε άνθος, τα οποία γονιμοποιούντα από τα έντομα. Τα άνθη φύονται στο τέλος του μεγάλου μίσχου, μέχρι 40cm περίπου. Υπάρχουν πολλά χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου και μωβ. Στην Ελλάδα καλλιεργείται η ποικιλία με εντυπωσιακά μωβ ή ροζ λουλούδια.

Περίοδος ανθοφορίας: Η εχινάτσεα έχει αρκετά μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την αρχές καλοκαιριού – μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ρίζες: Είναι βολβοί, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο και δυνατό ριζικό σύστημα που παραμένει το χειμώνα στο έδαφος και αναβλαστάνει την επόμενη άνοιξη.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της εχινάτσεας

Συμβουλές για το χώμα: Είναι εύκολο φυτό και προσαρμόζεται ακόμη και στα άγονα εδάφη. Της αρέσει όμως το πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Κατά τη φύτευση αναμιγνύεται χώμα, με κόμποστ.

Ρυθμός ανάπτυξης: Είναι πλούσιο φυτό με πολλά άνθη και εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Προσαρμόζεται πολύ καλά στο άμεσο ηλιακό φως, σε ημισκιερό μειώνει σημαντικά την ανθοφορία του.

Θερμοκρασία: Έχει πολύ μεγάλο εύρος ανθεκτικότητας σε θερμοκρασίες από (ο έως 36 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η εχινάτσεα

Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό την άνοιξη και συχνότερο το καλοκαίρι. Μπορεί να αντέξει καλά και σε συνθήκες ξηρασίας

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα. Όμως η χρήση ειδικού λιπάσματος για ανθοφόρα κάθε είκοσι μέρες από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη ανθοφορία και ανάπτυξη του φυτού. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα. Έχει αρκετούς εχθρούς αφού το φυτό αποτελεί νόστιμη τροφή για γυμνοσάλιαγκες και κουνέλια, οι ρίζες αρέσουν σε τυφλοπόντικες και οι σπόροι είναι η καλύτερη τροφή για πουλιά.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της εχινάτσεας

Το φυτό δεν κλαδεύεται. Χρειάζεται διαρκώς η αφαίρεση των απανθισμένων ανθέων και πιο σπάνια των κιτρινισμένων φύλλων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην εχινάτσεα

Η Εχινάτσεα πολλαπλασιάζεται με βολβούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και με διαίρεση των ριζών, όταν το φυτό αφαιρείται από το έδαφος. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρους δεν ενδείκνυται γιατί το φυτό καθυστερεί ακόμη και τρία χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

 

Η εχινάτσεα στη διακόσμηση, τον κήπο και τη βεράντα

Είναι φυτό κατ’ εξοχήν κήπου, μπορεί όμως να φυτευτεί και σε μεγάλες γάστρες. Διακοσμεί με την παρουσία του κάθε χώρο που θα τοποθετηθεί. Εξ αιτίας της ομορφιάς της, δημιουργεί όμορφους ανθώνες φυτεμένη ομαδικά σε συστάδες, σε μπορντούρες με άλλα φυτά και μόνη της φυτεμένη σε γλάστρες διακοσμεί περίοπτα σημεία σε κήπους, μπαλκόνια και βεράντες.

 

Η αξία της εχινάτσεας ως φαρμακευτικό φυτό

Η Εχινάτσεα είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. Παλαιότερα οι ιθαγενείς Αμερικανοί (Ινδιάνοι της βόρειας Αμερικής) χρησιμοποίησαν το φυτό για να θεραπεύσουν, τραύματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, λοιμώξεις του λαιμού, πόνο, βήχα, δαγκώματα φιδιών κ.λπ. . Στη σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία φυτά του γένους Echinacea purpurea χρησιμοποιούνται για φάρμακα χημειοθεραπείας και για φάρμακα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: