Ημεροκάλλις, καλλωπιστικό βολβώδες φυτό

Η Ημεροκάλλις (Hemerocallis sp. Asphodelaceae) είναι πολυετές βολβώδες καλλωπιστικό φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης και έχει δύο βασικά είδη. Το πορτοκαλί ή καστανόχρωμο ( Hemerocallis fulva, Asphodelaceae ) και τον κιτρινόχρωμο ( Hemerocallis flava, Asphodelaceae ). Από το δεύτερο είδος κυρίως, έχουν προκύψει δεκάδες χιλιάδες ποικιλίες (80.000) βολβωδών πολυετών φυτών που οι περισσότερες, εκτός από καλλωπιστικές, είναι και εδώδιμες. Η καταγωγή της προσδιορίζεται σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα της Κίνας της Κορέας και της Ιαπωνίας.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η Ημεροκάλλις ανήκει στην οικογένεια Asphodelaceae και έχουν προκύψει ογδόντα χιλιάδες! νέες ποικιλίες – υβρίδια σε όλο των κόσμο. Στην χώρα μας καλλιεργούνται συνήθως έξη ποικιλίες: Με ροζ-κίτρινο χρώμα(Catherine Woodbury) με μωβ – πράσινο χρώμα (Darla anita) μονόχρωμη με ρόδινο χρώμα (Happy Hooligan) με κίτρινο- μπορντώ χρώμα (Indian Sky) με κόκκινο – πορτοκαλί χρώμα (Pardon Me) και μονόχρωμη ημερόκαλις με κίτρινο χρώμα (Stella d’Oro).

Καταγωγή: Η καταγωγή της προσδιορίζεται σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα της Κίνας της Κορέας και της Ιαπωνίας.

Κοινά ονόματα: Ημεροκάλλις, ημεροκαλλίδα, ημεροκαλλίς, εμεροκαλίδα – λουλούδι μιας ημέρας. Επιπλέον, αναφέρεται και ως κρίνος αν και δεν είναι στην πραγματικότητα.

Τοξικότητα: Είναι εδώδιμο και δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ημεροκάλλις

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ποώδες φυτό με ύψος μέχρι και 80 cm και πλάτος το ίδιο με το ύψος ή λίγο μικρότερο, αναλόγως της ποικιλίας.

Φύλλα: Είναι στενόμακρα ή πιο πλατιά ανάλογα με την ποικιλία, λογχοειδή και μεγάλα με ευδιάκριτες νευρώσεις στο μέσον, πράσινα ή βαθύ πράσινα και στιλπνά.

Άνθη: Η Ημεροκάλλις έχει μεγάλα, καταπληκτικά, μονά ή διπλά άνθη, σε σχήμα αστεριού, τα μονά με έξη στήμονες τρία πέταλα και τρία σέπαλα. Τα άνθη φύονται στο τέλος του μεγάλου μίσχου, μέχρι 40cm περίπου.. Υπάρχουν ποικιλίες που ανθίζουν κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Περίοδος Ανθοφορίας: Η Ημεροκάλλις έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη – μέχρι το Φθινόπωρο. Σε κάποιες περιπτώσεις ανθίζει και το χειμώνα, σε πιο ζεστές περιοχές (νότια Ελλάδα – Κρήτη – Δωδεκάνησα) Το χαρακτηριστικό είναι ότι ανθοφορούν μόνο για μία μέρα και είναι αρωματικά.

Ρίζες: Οι βολβοί, δημιουργούν μεγάλο και δυνατό ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης της ημεροκάλλις

Συμβουλές για το χώμα: Είναι εύκολο φυτό και προσαρμόζεται ακόμη και στα άγονα εδάφη. Της αρέσει όμως το πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Κατά τη φύτευση αναμιγνύεται χώμα, με κόμποστ.

Ρυθμός ανάπτυξης: Είναι μέτριο φυτό και εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Προσαρμόζεται πολύ καλά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, τόσο στο άμεσο ηλιακό φως, σε ημισκιερό ή ακόμη και σε πολύ σκιερό. Θερμοκρασία: Έχει πολύ μεγάλο εύρος ανθεκτικότητας σε θερμοκρασίες από (-40 έως 40 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η ημεροκάλλις

Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό την άνοιξη και συχνότερο το καλοκαίρι. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται υγρό έδαφος όχι όμως υπερβολικά. (όχι νεροκράτημα).

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που έχουν αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα κάθε είκοσι μέρες από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα.

 

Κλάδεμα και περιποίηση της ημεροκάλλις

Το φυτό δεν κλαδεύεται. Χρειάζεται διαρκώς η αφαίρεση των απανθισμένων ανθέων και πιο σπάνια των κιτρινισμένων φύλλων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ημεροκάλλις

Η Ημεροκάλλις πολλαπλασιάζεται με βολβούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και με διαίρεση των ριζών, όταν το φυτό αφαιρείται από το έδαφος.

 

Η ημεροκάλλις στον κήπο, στη βεράντα και στη διακόσμηση

Είναι φυτό κατ εξοχήν κήπου, μπορεί όμως να φυτευτεί και σε μεγάλες γάστρες. Διακοσμεί με την παρουσία του κάθε χώρο που θα τοποθετηθεί. Εξ αιτίας της ομορφιάς της, είναι πολύτιμη σε ανθώνες, σε μπορντούρες με άλλα φυτά ή με άλλες ποικιλίες.

Φυτεμένο σε γλάστρες διακοσμεί μπαλκόνια και βεράντες, ακόμη και εισόδους σπιτιών ή πολυκατοικιών.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: