Ο μεγάλος βολβός της αμαρυλλίδας με τα εντυπωσιακά λουλούδια που φυτεύεται στις αρχές του φθινοπώρου για να ανθίσει περίπου δύο μήνες αργότερα, στην καρδιά του χειμώνα! Οι αμαρυλλίδες κατάγονται από τη Νότια και την κεντρική Αμερική και τα νησιά την Καραϊβικής. Βοτανικά ανήκουν στο γένος Hippeastrum που περιλαμβάνει περίπου 90 είδη βολβών με πολλές ποικιλίες και υβρίδια.

Τα άνθη των αμαρυλλίδων έχουν το σχήμα μεγάλου αστεριού και η διάμετρός τους μπορεί να φτάσει και τα 20 cm. Υπάρχουν ποικιλίες με διάφορα χρώματα αλλά οι κόκκινες και οι λευκές αμαρυλλίδες είναι οι πιο δημοφιλείς. Το ανθικό στέλεχος του φυτού είναι εξίσου εντυπωσιακό και δίνει στην αμαρυλλίδα μια στιβαρή και αγέρωχη εμφάνιση. Επίσης, υπάρχουν αμαρυλλίδες με πορτοκαλί, ροζ ή δίχρωμα λουλούδια.

Έχει όρθια ανάπτυξη, είναι μακρύ και παχύ χωρίς φύλλα. Σε κάθε ανθικό στέλεχος αναπτύσσονται μέχρι 4-6 άνθη. Τα φύλλα της αμαρυλλίδας είναι επίσης μεγάλα, λογχοειδή και αναπτύσσονται από τη βάση του βολβού.

Οι βολβοί της αμαρυλλίδας είναι μεγάλοι με λευκοπράσινο ή καφέ χρώμα. Στο κάτω μέρος έχουν αρκετές και μακριές ρίζες και από το πάνω μέρος αναπτύσσονται τα φύλλα και αργότερα τα ανθικά στελέχη.

 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΟΒΛΟΥΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑΣ

Αμαρυλλίδες προσφορά

Φύτευση αμαρυλλίδας σε γλάστρα

  • Οι βολβοί της αμαρυλλίδας πρέπει να φυτεύονται σε γλαστράκια που δεν τους αφήνουν πολύ ελεύθερο χώρο. Έτσι το κατάλληλο φυτοδοχείο για τη φύτευση της αμαρυλλίδας πρέπει να έχει διάμετρο 2,5-5 cm μεγαλύτερη από αυτή του βολβού.
  • Σε ένα τέτοιο γλαστράκι βάζουμε αρχικά λίγο χαλίκι για σωστή αποστράγγιση. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το χώμα.
  • Οι αμαρυλλίδες δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, ωστόσο είναι σημαντικό το χώμα να αποστραγγίζει καλά και να μην κρατάει πολύ υγρασία.
  • Φυτεύουμε τον βολβό της αμαρυλλίδας έτσι ώστε περίπου το 1/3 του βολβού να παραμένει έξω από το χώμα.
  • Ποτίζουμε μέχρι να αρχίσει το νερό να αποστραγγίζει

 

Κατάλληλη θέση φύτευσης ή τοποθέτησης της γλάστρας

Η αμαρυλλίδες χρειάζονται τον ήλιο και για την τοποθέτησή τους πρέπει να επιλέγονται φωτεινά σημεία κοντά σε παράθυρα που δέχονται το ηλιακό φως. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ώστε το σημείο που θα επιλεγεί να μην δέχεται άμεσο ηλιακό φως για πολλές ώρες. Για να αναπτύξουν ανθικά στελέχη με όρθια ανάπτυξη το φυτοδοχείο θα πρέπει να περιστρέφεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όσο το φυτό αναπτύσσεται. Διαφορετικά το ανθικό στέλεχος θα πλαγιάσει προς την πηγή του φωτός και θα χάσει την ευθυτενή του εμφάνιση.

Αμαρυλλίδες

 

Πότισμα και λίπανση της αμαρυλλίδας

Οι αμαρυλλίδες ποτίζονται όταν στεγνώσει το χώμα τους, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η λίπανση πρέπει να γίνεται με λίπασμα του ευνοεί την ανθοφορία και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 εβδομάδες.

Αμαρυλλίδα στο νερό – Μέθοδος υδροκαλλιέργειας του βολβου μέσα σε βάζο

Οι αμαρυλλίδες όπως και πολλά από τα βολβώδη φυτά μπορούν να αναπτυχθούν και να ανθίσουν χωρίς χώμα! Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ειδικό δοχείο με στενό λαιμό ώστε οι ρίζες του φυτού να ακουμπούν το νερό αλλά ο βολβός να μένει στεγνός ώστε να μην σαπίσει. Το κάτω μέρος του βάζου γεμίζει με νερό και ο βολβός τοποθετείται πάνω από τον στενό λαιμό έτσι ώστε μόνο οι ρίζες να ακουμπούν στο νερό. Το δοχείο τοποθετείται σε φωτεινό σημείο χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Το νερό πρέπει να αλλάζει κάθε 2-3 ημέρες.

 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΟΒΛΟΥΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΑΣ

Αμαρυλλίδες προσφορά