Γλοξίνια, βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης

 

Η γλοξίνια (Gloxinia sp. Gesneriaceae) είναι γένος πολυετών βολβωδών ειδών, ανοιξιάτικης φύτευσης. Είναι κατ’ εξοχήν φυτά γλάστρας. Η καταγωγή της προσδιορίζεται στις περιοχές της νότιας Αφρικής. Στην χώρα μας καλλιεργούνται πέντε πανέμορφα είδη, με υπέροχα άνθη.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η Γλοξίνια ανήκει στην οικογένεια Gesneriaceae και περιλαμβάνει πάνω από είκοσι πολυετή βολβώδη φυτά.

Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της νότιας Αφρικής.

Κοινά ονόματα: Γκλοξίνια, γκλόξια

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.

 

Γλοξίνια βοτανικά χαρακτηριστικά 

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό με ύψος 25 – 30 cm και πλάτος το ίδιο με το ύψος ή λίγο μικρότερο, αναλόγως της ποικιλίας. Στην χώρα μας έχουν επικρατήσει πέντε ποικιλίες.

Φύλλα: Είναι μεγάλα, βαθύ πράσινα, στιλπνά με έντονες νευρώσεις, γέρνουν ελαφρώς προς εμπρός αγκαλιάζοντας και προφυλάσσοντας τα άνθη .

Άνθη: Η γλοξίνια έχει μεγάλα, καταπληκτικά άνθη σε σχήμα καμπανούλας με 5 πέταλλα και με μεταξένια, απαλή υφή και με διάμετρο πάνω 8cm χρώματος: κόκκινου (etoule de Feu) μπλε με λευκό (Hollywood) ροζ με λευκό περίγραμμα (Kaiser Friedrich) μαύρο με λευκό περίγραμμα (Kaiser wihelm) λευκό (Mont Blanc).

Περίοδος ανθοφορίας: Η γλοξίνια ανθίζει από το τέλος της άνοιξης – τέλος Μάιου και για δύο μήνες περίπου –τέλος Ιουλίου.

Ρίζες: Οι βολβοί, δημιουργούν μικρό και ευαίσθητο ριζικό σύστημα.

 

Γλοξίνια κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης

Συμβουλές για το χώμα: Της αρέσει το πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο και ελαφρύ χώμα. Κατά τη φύτευση αναμιγνύεται χώμα, με κόμποστ, τύρφη και περλίτη ή ελαφρόπετρα. Για να φυτέψετε ένα κόνδυλο γλοξίνιας, βάλτε την κυρτή πλευρά στο χώμα και προσθέστε ελαφρύ χώμα, μέχρι να καλυφθεί.

Ρυθμός ανάπτυξης: Είναι χαμηλό φυτό και εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ημισκιά, πρέπει να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες το φύλλωμα παίρνει καφετί χρώμα και αρχίζει το φυτό να αποδομείται. Με τα κρύα το φυτό πρέπει να μπαίνει σε εσωτερικό χώρο, κοντά στο ηλιακό φως.

Θερμοκρασία: Αντέχει από (10 έως 30 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η γλοξίνια

Πότισμα: Χρειάζεται κανονικό και το καλοκαίρι συχνό πότισμα. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνεχής αλλά όχι υπερβολική υγρασία (όχι νεροκράτημα). Η γλοξίνια χρειάζεται αρκετό πότισμα κατά τη στιγμή της φύτευσης. Χρειάζεται επίσης διαβροχή των φύλλων της κατά τους θερμούς μήνες για εξασφάλιση ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που έχουν αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα κάθε είκοσι μέρες. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ στη βάση του φυτού την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στη γλοξίνια

Το φυτό δεν κλαδεύεται. Χρειάζεται αφαίρεση των τυχόν απανθισμένων ανθέων και κιτρινισμένων φύλλων.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη γλοξίνια

Η γλοξίνια πολλαπλασιάζεται με βολβούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο και με διαίρεση των βολβωδών ριζών, όταν το φυτό αφαιρεθεί από τη γλάστρα.

 

Η Γλοξίνια στον κήπο και στη διακόσμηση

Είναι φυτό κατ’ εξοχήν γλάστρας. Διακοσμεί με την παρουσία της κάθε χώρο που θα τοποθετηθεί. Εξ αιτίας της ομορφιάς των ανθέων της, είναι πολύτιμη για τη διακόσμηση τραπεζιών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε παράθυρα, ακόμη σε μπαλκόνια και βεράντες.

 

Διαβάστε επίσης: