Αλθαία: αγριολούλουδο, καλλωπιστικό και φαρμακευτικό
Η αλθαία είναι γένος περίπου δεκαπέντε βολβωδών πολυετών ποωδών φυτών – αγριολούλουδων, συγγενικών με τη μολόχα και ανήκει στην οικογένεια Malvaceae. Διαμορφώνεται σαν πράσινος εντυπωσιακός ορθόκλαδος θάμνος.
Είναι φυτό εύκρατης ζώνης με καταγωγή από την νότια Ευρώπη, τη βόρια Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα από τα δεκαπέντε είδη, τα έξη είναι αυτοφυή, ελεύθερα στη φύση, στις όχθες ποταμών και σε πλαγιές.
Έχει ονομασία που προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα αλθαίω = θεραπεύω. Το φυτό έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνταν από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα.
Βοτανική ταξινόμηση: Η αλθαία (Althaea sp.) είναι γένος περίπου 15 πολυετών ποωδών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Malvaceae.
Καταγωγή: Κατάγεται από την Ευρώπη τη βόρια Αφρική την ανατολική Ασία και την Αυστραλία.
Κοινά ονόματα: Althea officionalis νερομολόχα η φαρμακευτική – δεντρομολόχα, Althea ficifolia ιώδη άνθη, Althea cannabina κανάβινη, Althea hirsuta πυκνόφυλλη, Althea rosea ρόδινα άνθη, Alhea pallida ωχρά –κίτρινα άνθη.
Τοξικότητα: Η αλθαία δεν παρουσιάζει τοξικότητα.
Βοτανικά χαρακτηριστικά
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Αναπτύσσει στέλεχος με ύψος από 120 cm έως 200cm.
Φύλλα: Τα φύλα της είναι μεγάλα φτάνουν ακόμη και 20cm, πλατιά, παλαμοειδή και χνουδωτά με οδοντωτά ή πριονωτά χείλη, σε γκριζοπράσινο ή σε κάποιες ποικιλίες, ανοιχτοπράσινο χρώμα.
Άνθη, λουλούδια: Τα άνθη εκφύονται κατά μήκος του στελέχους είναι μεγάλα πάνω από 8cm σε σχήμα κώνου ή χωνιού και σε ποικιλία χρωμάτων, του κίτρινου του κόκκινου και του μωβ. Στο τέλος της άνθησης σχηματίζεται μεγάλος και ανθεκτικός σπόρος που φυτρώνει εύκολα στο έδαφος και δίνει νέο φυτό συνήθως το δεύτερο χρόνο.
Περίοδος ανθοφορίας: Από Μάιο μέχρι και Αύγουστο.
Ρίζες: Είναι βολβώδες φυτό το οποίο δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα που βοηθά στην προστασία του φυτού από τους ανέμους και στην καλή ανάπτυξη του.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της αλθαίας
Σπορά – φύτευση: Η φύτευση του βολβού γίνεται απευθείας στον κήπο μετά από παγετούς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τον Απρίλιο, σε απόσταση 30 -40cm και με την προσθήκη κόμποστ.
Κατάλληλο χώμα: Το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά ακόμη και σε άγονα εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα με pH 5,5 έως 7. Αγαπά τα αργιλώδη και πηλοαμμώδη, ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Είναι φυτό με μεγάλη αντοχή στην αλατότητα και γι αυτό αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά στον ήλιο, λιγότερο σε ημισκιά.
Θερμοκρασία: Αντέχει τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ έχει καλή αντοχή και σε χαμηλές (-0 έως 40 βαθμούς Κελσίου)
Φροντίδες για την αλθαία
Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται λίγα αλλά τακτικά ποτίσματα (μία φορά την εβδομάδα την άνοιξη, και κάθε δύο μέρες το καλοκαίρι). Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται καλά.
Λίπασμα: Η λίπανση μπορεί να γίνεται μία φορά την άνοιξη, με ειδικό οργανικό υδατοδιαλυτό λίπασμα, που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του φυτού και την πλούσια ανθοφορία του. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε κόμποστ κατά τη φύτευση του φυτού.
Κλάδεμα και περιποίηση της αλθαίας: Η αλθαία αναπτύσσεται ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται κλάδεμα.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην αλθαία
Ο πολλαπλασιασμός στον κήπο συνήθως γίνεται με βολβούς οι οποίοι κυκλοφορούν στο εμπόριο, και επίσης με διαίρεση των ριζών όταν ξεριζώνουμε το φυτό. Στη φύση πολλαπλασιάζεται με τους σπόρους του οι οποίοι είναι πολύ ανθεκτικοί και μπορούν να βλαστήσουν και μετά από πέντε χρόνια παραμονής τους στο έδαφος.
Ασθένειες και έντομα: Είναι γενικά ανθεκτικό φυτό. Εχθροί του φυτού είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες, ενώ το φύλλωμα προσβάλλεται εύκολα από τον μύκητα Puccinia malvacearum που προκαλεί σκωρίαση των φύλλων.
Χρήση στην κηποτεχνία και στον κήπο
Η αλθαία είναι φυτό μπορντούρας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως ορθόκλαδος θάμνος για τα χρώματα των φύλλων της και τα εντυπωσιακά μεγάλα άνθη της. Μπορεί μόνο του να οριοθετήσει χώρους ή να χρησιμοποιηθεί στις άκρες σε φυτικούς φράκτες ανάμεσα σε άλλα φυτά. Αν χρησιμοποιηθεί στο βραχόκηπο θα πρέπει να τοποθετείται στην κορυφή των συνθέσεων. Η αλθαία είναι πολύ ελκυστικό φυτό για τα ωφέλιμα έντομα και μάλιστα το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πολλά φυτά για την τροφή τους.
Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις
Η χρησιμοποίησή της αλθαίας ως βότανο ήταν και είναι και σήμερα ευρύτατη λόγω των ιδιοτήτων της και γιατί δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό.
Ο Θεόφραστος (372-286 Π.Χ.) κατέγραψε ότι η ρίζα αλθαίας καταναλωνόταν με ανάμειξη γλυκού κρασιού για την αντιμετώπιση του βήχα. Είναι πλούσια σε ουσίες, όπως τανίνες, φλαβονοειδή, κ.λπ.
Το τσάι της έχει μαλακτικές και αντιβηχικές ιδιότητες, ενώ οι ρίζες της χρησιμοποιούνταν ως κατάπλασμα σε εγκαύματα και μυϊκούς πόνους, σε φλεγμονές και σε πεπτικές διαταραχές. Χρησιμοποιείται στην σαπωνοποιία και αρωματοποιία.
Διαβάστε επίσης:
- Αλστρομέρια ή κρίνος των Ίνκας
- Αστίλβη, βολβώδες φυτό με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί
- Εχινάτσεα, βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης.
- Φροντίδες για φύτευση βολβών στον κήπο
- Αγάπανθος, στον κήπο σε πολύχρωμα παρτέρια και γλάστρες
- Γάλανθος, φυτό της ελληνικής φύσης με καλλωπιστική αξία
- Κάλλα, για υπέροχα διακοσμητικά λουλούδια
- Πότε και πως φυτεύουμε βολβούς
- Βολβοί που φυτεύονται το φθινόπωρο
- Γλοξίνια, βολβώδες φυτό ανοιξιάτικης φύτευσης
- Ημεροκάλλις, καλλωπιστικό βολβώδες φυτό
Leave A Comment